Wall Streetillä pörssit sulkeutuivat pakkasen puolella, Dow Jones alimmillaan sitten vuoden 2020 marraskuun

Kurssit sukelsivat jo neljättä päivää peräjälkeen samalla, kun pelot taantumasta ovat olleet lisääntymään päin arvopaperimarkkinoilla. LEHTIKUVA/AFP
Kurssit sukelsivat jo neljättä päivää peräjälkeen samalla, kun pelot taantumasta ovat olleet lisääntymään päin arvopaperimarkkinoilla. LEHTIKUVA/AFP

Yhdysvalloissa New Yorkin pörssi sulkeutui viikon päätteeksi selvässä laskussa. Kaikki kolme pääindeksiä olivat pörssipäivän päätteeksi yli 1,5 prosenttia pakkasella. Kurssit ovat sukeltaneet nyt jo neljättä päivää peräjälkeen.

Teollisuusindeksi Dow Jones laski 1,6 prosenttia ja päätyi alimmalle tasolleen sitten vuoden 2020 marraskuun.

Laaja-alainen S&P  500 sukelsi vuorostaan 1,7 prosenttia ja teknologiapainotteinen Nasdaq oli 1,8 prosentin laskussa.

Useat keskuspankit ovat edelleen nostaneet inflaation hillitsemiseksi ohjauskorkojaan, ja pelot taantumasta ovat painaneet arvopaperimarkkinoita.

Yhdysvaltain keskuspankki Fed synkisti keskiviikkona tunnelmia nostamalla ohjauskorkoaan 0,75 prosenttiyksiköllä ja ennakoimalla, että tuntuvia korotuksia tarvitaan jatkossakin.

Ankean pörssiviikon päätteeksi perjantaina muun muassa raakaöljyn hinta putosi jyrkästi ja punta laski alle 1,1 dollarin, ollen alimmillaan suhteessa dollariin sitten vuoden 1985.

Aasiassa pörssit sulkeutuivat pakkasella ja Suomessakin perjantai päättyi laskuun, kun pörssin yleisindeksi OMX luisui 1,96 prosenttia.

Viranomaiset suitsivat hintoja, vaikka työpaikkojen kustannuksella

Fedin johtaja Jerome Powell sanoi perjantaina talousuutistoimisto Bloombergin mukaan, että Yhdysvallat saattaa olla menossa kohti "uutta normaalia" koronapandemian aiheuttamien häiriöiden jälkeen.

Hän kommentoi maan talouden tilannetta Washingtonissa järjestetyssä Fed kuuntelee -tapahtumassa. Oletettavasti pandemiaan viitaten, hän kuvaili kuluneen aikakauden olleen ainutlaatuisen haastava ja sanoi poikkeuksellisten häiriöiden kanssa luovimisen jatkuvan.

Fedin varapuheenjohtaja Lael Brainard sanoi tapahtuman yhteydessä, että vaikka inflaatio vaikuttaa kaikkiin, asettaa se erityistä kuormaa esimerkiksi alemman tulotason perheille.

Elokuun loppuun mennessä Yhdysvaltain kuluttajahinnat olivat nousseet Bloombergin mukaan edellisten 12 kuukauden aikana 8,3 prosenttia. Viranomaiset ovat vannoneet suitsivansa laukalle lähteneitä hintoja, vaikka se aiheuttaisi hallaa maan taloudelle ja työläisille.

Viranomaiset ovat kaupanneet tätä pyrkimyksenä hidastaa liiallista kysyntää ja laittaa työmarkkinat takaisin "tasapainoon". Heidän käyttämissä fraaseissaan ei uutistoimiston mukaan kuitenkaan huomioida sitä, että monet ihmiset voivat menettää samalla työnsä.

Yhdysvalloissa työmarkkinat ovat vielä pysyneet vahvoina, ja työttömyys 3,7 prosentissa. Päättäjät ennustivat kuitenkin tällä viikolla, että edellä mainittu prosentti nousisi ensi vuonna 4,4:ään ohjauskorkojen jatkaessa nousuaan.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje