Tietämätön saa taloutensa kuralle

VAASA

Taloudellinen lukutaito ja talouden käsitteiden osaaminen korostuvat nyt enemmän kuin koskaan. Internet on mahdollistanut rahan nopean liikkumisen, mutta taloudellinen lukutaito ei välttämättä ole kehittynyt samassa tahdissa.

– Nyt omaan talouteen pystyy tekemään enemmän vahinkoa kuin ennen, sanoo professori Panu Kalmi Vaasan yliopistosta.

Yksi vahingon aiheuttaja saattaa olla pikavippien saamisen helppous sekä erilaisten kulutusluottojen, kuten osamaksusopimusten yleistyminen.

Puuteet taloudellisessa lukutaidossa saattavat johtaa maksuvaikeuksiin.

– Maksuhäiriöt ovat Suomessa kasvussa ja ne liittyvät usein kulutusluottoihin. Tästä voi seurata kuluttajalle ongelmia esimerkiksi työpaikan tai vakuutusten saannissa, Kalmi toteaa.

Taloudellisen lukutaidon merkitystä korostaa vielä nykyinen markkinatilanne. Suomalaisen on tällä hetkellä vaikea tietää, minkälaiseen tulevaisuuteen pitäisi taloudellisesti varautua.

Kotitalouksien päivittäisten säästöpäätösten ja taloudellisen lukutaidon välillä ei kuitenkaan ole merkittävää yhteyttä.

– Kotitalouksissa säästäminen ja menot ovat aika yksinkertaista laskentaa. Eikä taantumasta voi kuluttajien käyttäytymistä moittia, Kalmi sanoo.

Panu Kalmi avaa tällä viikolla Pohjalaisen, Ilkan ja Vaasan yliopiston yhteistyössä järjestämän Minä ja tiede -luentosarjan. Kalmi puhuu tiistaina Seinäjoella ja torstaina Vaasassa aiheenaan taloudellinen lukutaito Suomessa.

Kalmi julkaisi aiheesta viime vuonna tutkimuksen yhdessä professori Olli-Pekka Ruuskasen kanssa. Tutkimuksessa vertailtiin yhteensä 1 500 vastaajan taloudellista lukutaitoa.

Kalmin mukaan suomalaiset menestyvät tutkimuksessa kohtuullisen hyvin verrattuna muihin maihin. Väestöryhmistä alle 30-vuotiailla taloudellinen lukutaito on hieman keskiarvoa heikompaa.

– Tähän saattaa olla syynä se, että nuoret ovat olleet vasta vähän aikaa tekemisissä talousasioiden kanssa, Kalmi pohtii.

Suomalaiselta vaaditaan taloudellista lukutaitoa etenkin suurten hankintojen, kuten asuntolainan yhteydessä. Kalmin mukaan peruslähtökohtana on ymmärtää koron merkitys.

– Useimmat lainat sidotaan vaihtuvaan korkoon. Kun korot nousevat, pitää ymmärtää sen vaikutus.

– Suomessa pankit ovat perinteisesti olleet vastuullisia luotottajia. Silti asiakkaatkin ovat valveutuneita, kun he kysyvät tarjouksia useista eri pankeista, Kalmi toteaa.

Tuttuja taloudellista lukutaitoa vaativia aiheita ovat myös eläke ja vakuutus. Kalmin ja Ruuskasen tutkimuksen mukaan suomalaisten vakuutusosaaminen on jopa yllättävänkin korkealla tasolla.

Eläkeaikaan taas suomalaiset osaavat Kalmin mielestä hyvin varautua.

– Suomessa tosin pitkän työuran jälkeen tilanne on hyvä, koska eläke hoidetaan lakisäästeisesti. Voi kuitenkin olla hyvä, että vapaaehtoistakin säästämistä korostetaan, Kalmi pohtii.

Kommentoi