Aika entinen

Isäni Reino Lammi toimi Ilmajoen nimismiespiirissä poliisina, lähipoliisina, vaikka sanaa ei ollut silloin vielä käytössä. Piiri hoiti poliisitehtävät pienellä poliisijoukolla ja kansliahenkilökunnalla, joko ns. kovalla työajalla tai varalla ollen. Poliisiasemia oli Koskenkorvalla ja Munakassa kun hän aloitti työnsä Ilmajoella.

Rikokset selvisivät hyvin ja häiriöihin puututtiin tehokkaasti, koska poliisi tunsi kaikki asiakkaansa perin pohjin. Kylillä liikuttiin ja ehdittiin auttaa verojenkin perinnässä, poliisimiehet kun olivat avustavia ulosottomiehiä poliisitoimensa ohessa. Poliisi oli osa yhteisöä, itse olin "poliisin poika", koska jokainen poliisi oli tuttu pitäjässä. Toki positiivisessa mielessä, ei siitä koskaan haittaa ollut. Poliisia arvostettiin myös tuolloin.

Muutoksen tuulet toivat ensin piirien yhteistoiminnan ja 1996 ensimmäisen merkittävän organisaatiouudistuksen, poliisiin perustettiin 90 kihlakunnan poliisilaitosta, kun nimismiespiirejä ja ns. kaupunkipoliisilaitoksia oli reilusti yli 200. Poliisiasemaverkko harveni. Vuonna 2009 aloitti seuraava poliisin organisaatio, nyt poliisilaitoksia oli 24 kpl, poliisiasemaverkko harveni. Vuonna 2014 aloitti seuraava, nykyinen organisaatio, jossa poliisilaitoksia on 11 kpl ja liikkuva poliisi on lakkautettu. Poliisiasemaverkko harveni jo kuluvana vuonna ja harvennee lisää.

Poliisin tapaaminen kasvollisesti on vaikeutunut ja tavoitettavuus puhelimitse heikentynyt. Internetin ja sosiaalisen median kautta yritetään kompensoida harventunutta asemaverkkoa ja vähentynyttä henkilöstöä, mutta omankin käsitykseni mukaan kyse on korvaavista toimista, joiden avulla ainoastaan osittain kyetään kompensoimaan kansalaisten tarvitsemaa palvelua ja neuvontaa. On toki myös hyviä esimerkkejä digitaalisista palveluista, kuten esimerkiksi passin uusiminen verkossa. Varsinaista poliisipalvelun ydintä ei kuitenkaan voitane korvata digitalisaatiolla, tulemme ehkä niin poliisin kuin asiakkaidenkin puolella kaipaamaan niitä vanhoja hyviä aikoja, kun turvallisuutta hoidettiin kiireettä ja vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa. Se aika ei palaa nyt näköpiirissä olevien tietojen valossa.

Uusi aika. Poliisin tuottamat turvallisuuspalvelut eivät romahda vuonna 2017, mutta muutosta niihin tulee. Nyt käytettävissä olevat talouskehystiedot edellyttävät yli 30 henkilön vähennystä Pohjanmaan poliisilaitoksessa vuonna pelkästään vuonna 2017. Vähennykset jatkuvat vuosina 2018-2020. Tämä tulee aiheuttamaan muutoksia niin sisäisessä organisoitumisessa, töiden suunnittelussa ja järjestämisessä kuin palveluverkossakin. Poliisilaitos tuleekin esittämään poliisihallituksen kanssa tehtävään tulossopimukseen heikennyksiä tavoitteisiin ja niiden mittareihin. Tämä koskenee muitakin poliisilaitoksia.

Niin poliisin itsensä kuin kansalaistenkin on syytä varautua poliisipalveluiden uuteen aikaan, jossa palveluverkko harvenee ja ainakaan kaikki palvelut eivät ole samalla tasolla kuin vuonna 2016.

Poliisi itse ei ole heikkenemässä, meillähän on edelleen ehkä maailman paras poliisi, haasteena on lähinnä poliisien lukumäärä. Jokaiselle aloitetulle tehtävälle lähdetään kuitenkin tosissaan ja mielessä paras mahdollinen laatu, kaikille tehtäville ei vain todennäköisesti ehditä. Vanha lähipoliisi puistelisi päätään.

Henkilöstöltä toivon kärsivällisyyttä ja jaksamista muutosten ja sopeuttamisten keskellä. Kansalaisilta toivon turvallista toimintaa kaikilla elämänalueilla ja maltillisia odotuksia poliisipalveluiden suhteen.

Aika entinen ei palaa. Uutta aikaa voimme arvioida sitten tuonnempana. Sillä välin teemme parhaamme.

Risto Lammi

Kirjoittaja on Pohjanmaan poliisipäällikkö.

Kommentoi


Luetuimmat kolumnit
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa