Alajärvellä muhii nyt tuplahallin unelma

Alajärven urheiluväen kannalta katsottuna kaupungissa on tänään todella kiinnostava valtuustokokous. Monitoimihallihaaveen rinnalle on nimittäin noussut pikavauhtia toinenkin halli-idea, nimittäin ylipainehalli.

Hankkeet eivät kilpaile keskenään vaan täydentävät toisiaan. Neljällä pointilla sanottuna, mistä tässä on oikein kyse?

1. Alajärvi on jo vuosia suunnitellut monitoimihallin rakentamista uimahallin kupeeseen. Hankkeen kustannusarvio on aika suolainen, noin 4,8 miljoonaa euroa. Valtionapuja on tulossa 0,75 miljoonaa.

Kesälajien harrastajille, kuten pesäpallo- ja yleisurheiluväelle, on tullut huoli siitä, miten näiden lajien tarpeet ylipäänsä voidaan huomioida hallin suunnittelussa.

2. Rinnalle on noussut vaihtoehto ylipainehallista.

Se ei olisi mikään pikkukupla, vaan niin iso, että sinne sujahtaisi kokonainen pesäpallokenttä, pari–kolme juoksurataa laidalle ja jonkinlainen pikkulehteri yleisöllekin. Kupla kohoaisi noin 23 metrin korkeuteen.

Ihan komea kupla siis!

Kaiken lisäksi tämä kuplahalli mahdollistaisi monitoimihallin pienentämisen. Sen rakennuskustannuksiin saataisiin 0,9 miljoonan euron säästö.

3. Rahaa olisi jaossa ylipainehalliinkin. Kaupungin tietoon on nimittäin tullut, että hallin rakentamiseen voisi saada 60 prosenttia avustusta Maaseutuviraston yleishyödyllisten investointien maaseutuohjelmasta.

Hallin kustannuksiksi on laskettu hitusen alle miljoona. Käytännössä siis tämän hallin pystyttämiseen menisi kaupungilta 400 000 euroa.

Käyttökuluja on laskettu kertyvän vuodessa noin 103 000 euroa. Se vaikuttaa paljon, kuinka lämpimänä halli pidetään. Alustavien arvioiden mukaan monitoimihalli ylläpidettäisiin noin 60 000 eurolla vuodessa.

Jos kaikki menee juuri niin kuin visiot väläyttävät, Alajärven olisi varattava omia eurojaan monitoimihallin ja kuplahallin, "Alajärvi areenan", rakentamiseen yhteensä 3,5 miljoonaa. Ja pelkkä monitoimihallivisio nielisi niitä siis noin 4,1 miljoonaa.

4. Kaupunginhallituksessa on nyt mennyt jo läpi ajatus siitä, että hallihankkeiden valmistelua viedään eteenpäin rintarinnan. Seuraavaksi ryhdyttäisiin hakemaan ylipainehallille rahaa ja jos sitä ei tulisi, niin alkuperäinen suunnitelma monitoimihallista jäisi voimaan.

Arvio on, että jo juhannukseen mennessä voisi olla ainakin alustavasti tiedossa, tuleeko avustuseuroja vai ei.

Valtuusto ottaa nyt maanantaina kantaa näihin suunnitelmiin ja samalla hyväksyisi hallin alustavan sijoituspaikan koulukeskuksen alueelle.

Viimeistä kertaa ei Alajärvellä näitä asioita kuitenkaan ratkota. Nyt otettaisiin vain kantaa siihen, viedäänkö suunnitelmaa eteenpäin.

Isojen ja lopullisten ratkaisujen aika olisi todennäköisesti vasta syksyllä 2017, kun vuoden 2018 talousarviota ratkotaan. Hallit luultavasti rakennettaisiin juuri vuoden 2018 aikana.

Jymypottihan hallitupla Alajärven urheiluväelle olisi.

Liikuntaväki on pirstoutunut normikokoisiin liikuntasaleihin tai sisäilmaongelman kanssa kipuilleeseen urheiluhalliin, joka sekin on käyttöikänsä päässä. Hallitupla veisi Alajärven liikuntapaikat loisteliaalle tasolle! Kyllä minä ainakin soisin, että nämä hankkeet etenisivät toteutukseen asti.

@i-mediat.fi

KommentoiTyöpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa