Hallitus on vankka

Hallituspuolueiden gallup-kannatus on laskenut. Niin tapaa käydä. Persujen jytkystä on sulanut melkein puolet. Ylen mukaan vähimmällä on selvinnyt keskusta, Hesarin mukaan kokoomus.

Kun valtiontaloutta tasapainotetaan niin kuin korviaan myöten velkaantuneessa Suomessa on pakko, on leikattava tulonsiirtoja. Se tuntuu vähiten kokoomuksen äänestäjillä.

Sipilän olisikin kannattanut ottaa hallitukseen demarit kokoomuksen sijasta. Suunnilleen samaa politiikkaa peruspunamultakin tekisi. Oppositio oikealla olisi paljon kesympi kuin SDP-SAK:n liitto nyt.

Hallitusohjelman teko olisi ollut vähän hankalampaa, mutta toteuttaminen paljon helpompaa.

Persujen romahdus noudattaa samaa kaavaa kuin populistipuolueilla kaikkialla. Mahdottomia vaatimalla ja lupaamalla saatu kannatus ei kestä hallitusvastuussa. Niin kävi SMP:llekin.

Ytimekäs vaalilause ”saat mitä tilaat” kääntyi tosi nolosti itseään vastaan. Kreikka sai heti tukipaketin ja muukalaisvyöry yli rajojen moninkertaistui, vaikka Soini on varapääministeri.

Demarit puhuvat nyt yhtä löysiä kuin persut äsken, yhtä hyvällä menestykselläkin.

Rinne selittää, että saavutetut edut, niin palkat, työehdot kuin tulonsiirrotkin, voidaan säilyttää, kunhan joukkovoimalla, vaikka yleislakolla, torjutaan hallituksen esitykset.

On monta gallup-prosentillista niitä, jotka vaaleissa uskoivat Soinin pötypuheita ja ottavat nyt todesta demarien pötypuheet.

SDP:n kannatusta kasvattaa myös median tuki, kärjessä veronmaksajien ylläpitämä Yle. Se ei totisesti ole puolueeton.

Ei sellaista hallituksen esitystä, jota ei joku kaikenmaailman dosentti TV-ruudussa todista tuhoisaksi tai perustuslaillisesti ongelmalliseksi. Miksei toimittaja kysy, olisiko haastateltavalla esittää parempi säästövaihtoehto vai jatketaanko tyynesti velanottoa?

Aika usein on esityksiä ”tyrmäävä” asiantuntija tunnistettavissa vanhaksi kommunistiksi tai nykyvihreäksi.

Vapaan median on valvottava valtaa, mutta eihän se tarkoita opposition epä-älylliseksi äänenkannattajaksi heittäytymistä.

Sipilän hallitus nojaa kansan tahtoon, jota edustaa eduskunnan enemmistö. Valtakirja on voimassa vuoteen 2019, eivätkä sitä masinoidut mielenosoitukset tai gallupien käyrät järkytä.

Hallitus tekee sen mikä on tehtävä. Paljon on jo saatu tehdyksi, jopa perusratkaisut sote- ja kuntauudistuksessa, jossa koko viime vaalikaudella ei saatu aikaan kuin sotkua.

Näyttää myös, että tärkein, askel kohti talouden kilpailukyvyn palauttamista, onnistuu ilman että ”pakkolakeja” tarvitaan. Niistäkin on annettu sellainen kuva, että hallitus aikoo niillä kurjistaa kansaa ja murtaa sopimusyhteiskuntaa. Nehän ovat huonompi vaihtoehto, joka on otettava käyttöön vain, jos työmarkkinat eivät suostu sopimaan paremmasta.

Heti kun Lyly ja Häkämies kuiskasivat Sipilälle, että nyt ruvetaan tosissaan tekemään kaikkien välttämättömäksi tietämää yhteiskuntasopimusta, tämä jäädytti lakien valmistelun.

Muistettakoon, että jos ne pitää vielä sulatella, se tapahtuu kapitalistien ja sosialistien johtamien korporaatioiden tahdosta, ei hallituksen.

KARI HOKKANEN

Kirjoittaja on professori ja Ilkan entinen päätoimittaja.

KommentoiLuetuimmat kolumnit
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa