Hurmaavat töksäyttelijät

Nelosella alkanut Ihon alla jatkaa tasokasta suomalaista sairaaladraamaa.

Vihdoin uusia naamoja, eikä vilaustakaan Aku Hirviniemestä!

Miespääosaa, ihanan ilkeää tohtoria näyttelee charmantti Taneli Mäkelä, jota olen jo kaivannutkin tv-ruutuun. Häijynlainen tohtori on piristävä tuttavuus.

Mistä tulikin mieleen, että Syke palaa ruutuun maaliskuussa. Sarjassahan huseeraa kaikenkarvaisia lääkäreitä, muun muassa Jarkko Niemen esittämä ”Holopainen”, omituinen tehopakkaus ja ilmetty asperger-potilas.

Asperger-oireyhtymästä kärsivät potilas on ihminen, joka ei kykene tuntemaan eikä näyttämään tunteitaan. Hän ei ymmärrä huumoria eikä osaa jakaa iloa toisen ihmisen kanssa. Puhe töksähtelee miten sattuu.

Tällainen eriskummallinen luonne tuntuu nyt olevan käsikirjoittajien suosiossa. Hölmöjä töksäyttelevä tollikko on pulisevassa, yltiösosiaalisessa some-kulttuurissa noussut hämmentäväksi ja kiehtovaksi erikoisuudeksi.

Malliesimerkki tästä on Silta-sarjan Saga Noren, jota näyttelevä Sofia Helin on tehnyt roolihahmostaan ikonin.

Sagan hahmo herättää sulkeutuneisuudestaan huolimatta pohjatonta sympatiaa, jopa hellyyttä.

Ihon alla Neloselta torstaisin kello 21.

Samaa Asperger-oireyhtymää potee taatusti myös Sherlock Holmes, josta kertovaan sarjaan olen kovasti viehtynyt.

Tarinankerronta on suvereenia, ja myyttiset hahmot on tuotu onnistuneesti tähän päivään.

Erityisen hurmaantunut olen hulluuden ja nerouden välimaastossa pyristelevään pääosanesittäjään Benedict Cumberbatchiin.

Virkistyn, kun päähenkilö ei yritä miellyttää katsojaa.

Cumberbatch muuten on siviilissä tyystin toisenlainen kuin neuroottinen roolihahmonsa. Hän tekee paljon hyväntekeväisyystyötä ja on saanut siitä jopa kuningattaren kunniamerkin.

John Watsonia esittävää Martin Freemania en muista niinkään hobbittina vaan Konttori-sarjan nössönä virkailijana, joka ei millään saanut kerrottua lemmestään Dawn-mielitietylleen.

Yhdestä seikasta Uusi Sherlock -sarjassa en ole ollut järin innostunut. Miksi käsikirjoittajalla on vimmattu tarve vihjailla mestarietsivän ja hänen kumppaninsa homoeroottisesta suhteesta?

TV5 ei näy YleAreenassa, vaikka hölmöyksissäni niin viimeksi väitin. Hieno dokumentti Suviseuroista ei siis ole löydettävissä sieltä.

Viikkovillissäni sekoitin myös David Bowie -paketin päivämäärän. Kooste kameleontin musiikista tulee Teemalta vasta tänään kello 21 alkaen.

Tänään alkaa myös kovasti mainostettu uusi Haluatko miljonääriksi. Jaajo Linnonmaan vetämä visa alkaa Nelosella kello 20.

JAANA-STIINA ALA-KORPI

jaana.alakorpi@i-mediat.fi

Kommentoi