Hyödylliset idiootit ja hupsut hölmöt

Vladimir Leninin väitetään kutsuneen hyödyllisiksi idiooteiksi henkilöitä, usein länsimaiden kansalaisia, jotka tekivät neuvostopropagandaa tietämättään, kuin vahingossa. He vakuuttuivat siitä, että juuri heidän panoksensa auttoi kaikkien maiden työläisiä saavuttamaan paremmat elinolot.

Monet eliittiin kuuluneet lankesivat diktatuurin hännystelijöiksi. Jotkut toivoivat saavansa lisää mammonaa tai ainakin vaikutusvaltaa. Joskus jopa valveutunut ihminen saattoi joutua hyväksikäytetyksi, ellei pitänyt varaansa.

Propaganda on tehnyt paluun. Isona sykäyksenä ovat olleet Ukrainan tapahtumat, jotka lisäsivät internetin verkkopropagandistien eli trollien määrää.

Valheen ja toden rajat hämärtyvät ja kokeneetkin konkarit erehtyvät.

Juuri Seinäjoella keskustan kunniajäseneksi nimitetty, ex-pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) entinen kansliapäällikkö Risto Volanen kirjoitti huolellisen artikkelin ulko- ja turvallisuuspoliittisesta selonteosta. Se ui silmiini Twitterissä, jossa sen julkaisijaa ihmetteli eräs politiikan tutkija.

Volasen kirjoituksen sävy oli asiallinen mutta kolumnin ympäristö häiritsi. Hätkähdin, kun katsoin tarkemmin julkaisua, Vastavalkeaa.

Pohjalaisen entinen päätoimittaja, valtioneuvoston kanslian viestintäjohtaja Markku Mantila ja Natsi-Saksan propagandajohtaja Joseph Göbbels rinnastetaan erään jutun kuvissa toisiinsa. He näyttävät kuvakäsiteltyinä lähes veljeksiltä.

Ex-kansanedustaja Mikko Elon (sd.) jutun otsikossa seisoo: Suomalainen sotapropaganda Venäjää vastaan. Mantila aloitti valtionhallinnon koulutuksen, jossa opitaan, mistä informaatiovaikuttamisessa on kyse. Tämän Elo näkee jonkinlaisena Venäjä-vastaisena amerikkalaisten solutuksena.

Sama julkaisu kirjoittaa muun muassa Yleisradion infosotayhteistyöstä amerikkalaisten kanssa. Palkitulla toimittajalla Jessikka Arolla on epäilyttäviä yhteyksiä amerikkalaiseen infosotaeksperttiin Joel Hardingiin.

Naton, Yhdysvaltojen ja EU:n nähdään uhkaavan Venäjää. Hämmentävää on, että sivustolle kirjoittavat myös tunnustetut älyköt, kuten taloushistorioitsija Markku Kuisma.

Ikiaikaiset jakolinjat toistuvat Suomen politiikassa. Suomi-Ruotsin aikana 1700-luvulla poliittinen elämä jakautui hattuihin ja myssyihin, joita erotti suhtautuminen keisarilliseen Venäjään.

Nyt vainoharhaisimmista myssyistä osa näkee Yhdysvaltojen petollisuuden kaikkialla. Toisaalta kovimmat hatut voivat sokaistua ikiaikaisesta ryssävihasta. Kriittinen kansalainen kulkee jossakin välimaastossa.

Itänaapurissa pyritään vaikuttamaan mieliin. Neuvostoliitto palkitsi perässäjuoksijoitaan prenikoilla. Kehuista persoimmat suomalaiset lankesivat ja osa alkoi hännystellä itää entistäkin ahkerammin. Suomettumisen pyykinpesu on Suomessa vielä kesken. Sen takia meillä on vaara uussuomettua, ajautua taas harmaalle vyöhykkeelle.

Ajat saati sitten ihminen eivät ole sanottavammin muuttuneet. Propagandasta on tullut sekä avoimempaa että hienovaraisempaa. Vaatii valppautta, ettemme tule talutetuiksi hyväuskoisina hölmöinä tai hyödyllisinä idiootteina propagandan palvelukseen.

KommentoiLuetuimmat kolumnit
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa