Isoveli valvoo

George Orwell kirjoitti sotavuosien jälkeen romaanin 1984. Romaanilla oli yhteytensä Stalinin johtamaan Neuvostoliittoon, hajoavaan brittiläiseen imperiumiin ja nousevaan itäaasiaan. Kirja varoittaa totalitarismista, jossa ihmisen vapaus on totaalisesti viety.

Vuonna 1984 maailma ei näyttäytynyt vielä sellaiselta kuin romaanissa kuvattiin, mutta onko se toteutunut vuoteen 2016 mennessä?

Orwellin romaanissa maailma oli jaettu noihin kolmeen suurvaltaan, jotka sotivat ja liittoutuivat keskenään kulloisenkin intressin mukaisesti. Jaettavia ja valloitettavia alueita oli Afrikassa, Intiassa ja siellä täällä maailmalla.

Valloitettavien alueiden rikkauksien perässä juostiin toimien kuten globaali talous tänä päivänä. Sinne mennään mistä on saatavissa suurimmat voitot. Valloituksia tehdään ajatuksella ”sota on rauhaa”. Rauhan nimissä soditaan edelleen.

Täytin kolmekymmentä vuonna 1984 ja olin näennäisesti vapaa valitsemaan monenlaisia teitä elämäni järjestämiseen. Tekemisiä rajoitti perhe ja valvoi pankki, joka edellytti säännöllistä velkojen lyhentämistä.

Poliittinen valinta johti orwellmaiseen seuraamukseen, koska olen syyllistynyt ajatusrikokseen. Poliittinen valtakoneisto toimii ajatuspoliisina. Väärin ajatteleva ei voi vaihtaa työtehtäviä halutessaan.

Pitäisi suostua oppimaan uuskieltä, joka hivelee valtaapitävien hipiää. Mutta mihin piilottaa oma ajattelu?

Nykyään kaikki merkit viittaavat siihen, että rikkaiden ja köyhien kuilu kasvaa ja rikkaiden joukko supistuu entisestään, syntyy sille läheinen eliitti ja siipeilijät. Orwellin luokkajaossa 85 prosenttia edusti proletaareja.

Näinhän tässä on käynyt, vaikka ajatuspoliisit mitä sanoisivat. Kelvottomat palkat ja niiden leikkaukset perustuvat ajatukseen, että vapaus on orjuutta. Kunhan tyydyt alistumaan palkkaorjaksi ja tyydyt kohtaloosi, niin kaikki hyvin. Vapaus on rikkaiden oikeus.

Monet tieteentekijät ja tutkijat aika ajoin ihmettelevät kuinka heidän tutkimustuloksiaan ei juurikaan huomioida päätöksenteossa. Ratkaisuja tehdään poukkoilevasti puolueiden poliittisten intohimojen mukaisesti. Samalla korostuu tahto pitää kansa tietämättömänä, puhutaan nippeleistä ja toissijaisista asioista, asetetaan ryhmiä vastakkain, asiat ilmaistaan ”uuskielellä”, jota kansa ei ymmärrä – tietämättömyys on voimaa.

Miten se isoveli meitä valvoo? Minun osaltani isoveli tietää, että olen melko köyhä ja velallinen. Isoveli lähettää säännöllisesti lainatarjouksia ja helppoja pikavippitarjouksia. Isoveli tietää, että lottoan ja veikkaan säännöllisesti – hän tarjoaa minulle myös muita rahapelejä pelattavaksi.

Isoveli tietää, että olen jo vanha mies ja tarjoaa teholääkkeitä seksielämän tehostamiseksi. Viimeksi tuli lääke peniksen pidennykseen.

Herra google ilmeisesti kertoo isoveljelle. Jos etsin sen kautta jotain turhaketta, pian saan siitä tarjouksia. Useimmiten facebookin mainososioon ilmestyy tarjouksia samaisesta turhakkeesta. He ilmeisesti keskustelevat keskenään.

Todellinen orwellmainen ilmiö vuonna 2016 on älyn kasvaminen ihmisten kämmeniin. Osaako tuleva polvi enää toimia ilman älykännyä? Asennetaanko meihin seuraavaksi älysiru, jotta osaamme ajatella ja toimia oikein?

Kyllä isoveli tietää.

Vaasalainen nuorisokodin johtaja

Kommentoi


Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa