Kiva olla kiukkuinen ja unohtaa faktat

Lisää löylyä hallituksen kiukaalle ja lisää tunnepohjaista kritiikkiä, niin hyvä tulee. Tai ainakin nousee höyry ja kiukku.

Tartuin arabian kielen ja islamin tutkimuksen professorin Jaakko Hämeen-Anttilan haastatteluun (HS 6.1.) uudemman kerran kuultuani e2 Ajatuspajan johtajan Karina Jutilan kysyvän pilaako eliitti Suomen.

Hämeen-Anttila jos kuka on eliittiä. Hänet on nostettu kansakunnan kaapin päälle osaamisensa, tutkimustensa ja asemansa takia.

Ei ole lainkaan ihme, että professori itsekin pitää paikkaansa tismalleen oikeana.

Sieltä kaapin päältä, jonka hän siirsi toukokuussa Helsingin yliopistosta Skotlantiin Edinburghin yliopistoon, hän nyt huutelee hallituksen levittämästä turmiollisuudesta.

Ehkä Jutilan kysymys ei ole vielä kiirinyt Edinburghiin saakka. Siksi Hämeen-Anttila ei hoksaa analysoida omaa osuuttaan turmiollisuuden levittämisessä.

Professori oli niin loukkaantunut yliopistoilta vaadituista säästöleikkauksista, että halusi jättää koko Suomen, isänmaansa, joka on hänet sentään kouluttanut.

Tosin hän oli tehnyt lähtöpäätöksensä jo ennen hallituksen leikkauspäätöksiä, mutta ei vaivautunut korjaamaan haastatteluihin toistuvasti putkahtavaa aikavirhettä.

Hänestä oli ilmeisen kiva leimautua älymystön marttyyriksi. Tämän halun edessä faktat saivat siirtyä taka-alalle.

Jos tutkija hyväksyy tarkoituksenmukaisuussyistä jopa itseään koskevat virheet, eikö hänen tutkimustyönsä ja lähdekritiikkinsä yleisemminkin muutu kyseenalaiseksi?

Kyllä kai Sipilän hallituksen päätökset niin kovia ovat, ettei niitä pelkillä puolitotuuksilla kannattaisi parjata.

Kun professori raamittaa muuttonsa jälkikäteen julkisuudessa yliopistoleikkauksiin, olisi kohtuullista kertoa mistä muualta ja miksi Suomessa myös on leikattu.

On täysin vinoutunut ajatus, että yliopistoissa voitaisiin elää niin kuin yhteiskunnassa ei mitään ongelmia olisikaan. Hämeen-Anttilan kaltaisen älykkään eliitin pitäisi kyetä kaikkein sulavammin sopeutumaan uuteen tilanteeseen.

Toisin on oikeassa talousahdingossa elävien työttömien ja yksinhuoltajien laita. Heistä harvoilla on mahdollisuus lähteä Suomesta niin sanotusti paskaa viskaten. Ainakaan heistä ei tehdä sankareita eikä kukaan maksa heidän muuttokuormiaan.

Hallituksen moittimisessa ja Edinburghin yliopiston kehumisessa pisti silmään Hämeen-Anttilan toteamus palkasta. Hänen palkkansa on brexitin jälkeen Skotlannissa pienempi kuin mitä se oli Suomessa.

Ehkä Suomessa tulisi tehdä tästä johtopäätös, että ainakin yliopiston professorien palkkoja voidaan alentaa. Näin päästäisiin hyvälle Skotlannin tasolle.

Ettei vain olisi tämä palkkapolitiikka yksi ongelmiemme syistä.

Minua kiinnostaisi nyt yleisemminkin tutkimus siitä, kokeeko älyeliittimme olevansa osa suomalaista yhteiskuntaa. Vai pitäisikö sillä olla erityisoikeus elää omaa tahtiaan riippumatta siitä, miten muilla menee?

Jutila laskee eliittiin kaikki vallankäytön vesissä uineet, ne, joilla on asemaa ja valtaa.

Tämän joukon pitäisi katsoa peiliin ja kysyä itseltään, toimiiko valtansa ja vastuunsa mukaisesti. Eliitin itsekkyys ja huono yhteiskuntavastuun kantaminen ovat tuhon tie.

Kommentoi


Luetuimmat kolumnit
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa