Kohti sairaan tervettä elämää

Yllättävä tutkimus: Viini hyödyllisempää kuin liikunta. (US helmikuussa 2010)

Uusi muotidieetti: Laihdu syömällä suklaata ja juomalla punaviiniä (HS toukokuussa 2015).

Illalla tv:ssä: Maraton tappaa juoksijoita joka kuukausi – menehtyneiden keski-ikä 33 vuotta (IS elokuussa 2015).

Nikotiinista apua Parkinsonin tautiin (Mediuutiset kesäkuussa 2005).

Siinäpä miellyttäviä otsikoita ”ranskalaisittain” viiniä lipittäville kaappijuopoille, suklaan mussuttajille (menee aina koko levy, et voi sille mitään) tai henkosten orjuuttamille.

Mikä hurmaava tekosyy jättää lenkkitossut kenkätelineeseen! Jo oli aikakin vaihtaa sukset ja monot stereoihin ja lasilliseen vivahteikasta ja kehittynyttä Fontanafredda Barolo Serralunga d’Albaa.

Kuin tilauksesta tulee lihaa niiden epäilysten luitten ympärille, joihin jo olikin kiertynyt pitkäaikaista epäluuloa liikunnan ylivertaisuudesta elämän pitkittäjänä ja terveemmän elon eliksiirinä.

Miten muka hikihölkkä tai ketutus lipsuvien suksien päällä voisivat ehkäistä luukatoa tai sydän- ja verisuonitauteja, parantaa unen laatua tai helpottaa vaihdevuosioireita?

Kuolihan Se ja Sekin siinä ja siinä kansanhiihtotapahtumassa ja iltarasteilla sydäriin.

Liika oli liikaa sillekin, joka varhaiseläkeiässä äityi treenaamaan jalat altaan ehkä pysyvästi. Ja sille, jonka nilkan nivelsiteet repesivät saunalenkillä terkkarikuntoon.

Uimahallien löylyhuoneet tuppaavat olemaan viimeisiä ihmisten kohtaamispaikkoja ostoshelvettien, huoltoasemien ja kansalaisopistojen opintopiirien lisäksi.

Eksyin siis minäkin erään kerran uimahalliin. Oikeastaan ei olisi pitänyt, sillä niihin hukkuu ihmisiä vuosittain.

Varsin tavallisen tientallaajan oloinen entuudestaan tuntematon mies osoittautui lauteilla yllättäen yliopistomaailmassa työnsä tehneeksi eläkeläiseksi. Hänellä oli neurologin koulutus.

Selvisi myös, että miehellä itsellään on neurologinen sairaus, Parkinsonin tauti.

Rohkenin kysäistä, onko hän tietoinen tutkimuksesta, jonka mukaan nikotiinilla olisi mahdollisesti suotuisia vaikutuksista tuohon niin monien kohtaamaan sairauteen.

Hän piti tuloksia kiistattomana. Niiden mukaan se lievittäisi taudin motorisia ja kognitiivisia oireita.

Nikotiinin yhdisteistä epibatidiini saattaa kelvata lähtökohdaksi lääkeaineelle. Mainittakoon vielä, että sitä saadaan eristettyä equadorilaisen myrkkysammakon ihosta.

Hyväntuulinen keskustelumme loppui neurologin sarkastiseen päätelmään: Hän ei kaikesta huolimatta enää tuolla iällä aio ruveta norttia pössyttelemään.

Elämä on täynnä valintoja, kuuluu tämä juuri keksimäni oivallus.

Siksi me kaikki äitiemme pullalla ruokitut, villasukissamme tv:n tai fb:n äärelle hipsuttelevat sohvaperunat ja taatelikakkujen ystävät: Hyödyntäkäämme kohu-uutisten antia. Niissä kun kovin harvoin korostetaan kohtuutta.

Siispä yksissä tuumin naisten-, terveys- ja iltapäivälehtiemme oikeuttamina ostoksille hankkimaan yliannostusta Fazerin sinisten ja hanaviinipakkauksien flavonoideista. Vihdoin on löytynyt nopeaan rantakuntoon oikotie, jota voi tallustella ilman lenkkareita.

JUHA AHO-PYNTTÄRI

juha.aho-pynttari@i-mediat.fi

KommentoiLuetuimmat kolumnit