Kolumni: Suvaitsevaisuus jäi mölyäjien vangiksi

Olet joko vihassa kiehuva rasisti tai kaikkea loppuun saakka suvaitseva viisastelija, suvakki. Vastaparit vievät puhdin tuikitarpeellisesta maahanmuuttokeskustelusta. Valtaosa suomalaisista katsoo koko nokittelua äimänä sivusta. Se voi olla viisasta.

Vaasan yliopiston tutkimus suomalaisten maahanmuuttoasenteista sai paljon huomiota alkuviikosta. Suomalaiset kokevat vaikeaksi puhua maahanmuutosta. Puhe leimaa puhujan.

Tämä on huomattu. Kirjoitin viisi vuotta sitten raiskausrikoksista, joissa tietyt etniset ryhmät erottuivat hälyttävästi muista. Kysyin eräältä Suomessa vuosikymmeniä asuneelta irakilaismieheltä, mistä ruma tilasto voisi johtua. Ehkä juttu jopa herättäisi viranomaiset kotoutumisen ongelmiin.

Irakilaismies piti tilannetta kestämättömänä. Raa'at rikokset mustaavat kunniallisten kansalaisten maineen. Saddam Hussein hirtätti raiskaajat julkisesti torilla. Raiskaamista ei hyväksytä Irakissa.

Irakilaistaustainen suomalainen kehotti soittamaan Irakin suurlähetystöön. Soitin sinne, ja minulle luvattiinkin haastattelu. Lopulta se kuitenkin peruttiin – aihe oli ilmeisesti niin arka.

Sisäministeriön sisäisen turvallisuuden osastossa ilmiö luvattiin ottaa tarkempaan syyniin. En tiedä, onko niin käynyt. Tilasto ei ole viime vuosina kohentunut, pikemminkin päinvastoin.

Yllätyksekseni sain kaksi puhelinsoittoa Jyväskylän yliopistosta. Journalismin etiikan kurssin opiskelijat halusivat selvittää, oliko juttuni eettisesti kestävä. Voiko raiskauksista kirjoittaa niin, että erottaa niiden tekijät?

Asiasta ei ole tavattu juuri julkisuudessa puhua, vaikka raiskaus on pahimpia rikoksia, mitä löytyy. Opiskelijoiden kysymyksenasettelusta kävi selville, että motiivieni arveltiin olevan jossakin määrin kyseenalaisia.

Suvakiksikin on moitittu. Osallistuin jokin aika sitten journalismieettiseen keskusteluun sosiaalisessa mediassa. Maahanmuuttoasioissa profiloitunut pohjalaismies kysyi minulta, miksei Pohjalainen uutisoi Ruotsin levottomuuksista, kun autot palavat jopa Uppsalan kaltaisessa ruotsalaisidyllissä.

Yritin kertoa Facebookin keskustelijoille, että meillä ei ole Ruotsin kirjeenvaihtajaa, emmekä ole sellaista Uppsalaan lähettämässä. Suomalainen media on kyllä kirjoittanut Ruotsin ongelmista. Itse en sensuuria asiassa tunnista. Naapurin virheistä kannattaa oppia. Tämä ei joillekin keskustelijoista riittänyt. Lopulta sain v***n idiootin vähemmän mairittelevan tittelin. Toivotin hyvää yötä ja alkavaa työviikkoa.

Paljon puhuttu ja kirjavalla tavalla ymmärretty suvaitsevaisuus kuuluu suomalaiseen elämäntapaan. Itselleni suvaitsevaisuus tarkoittaa sitä, että Suomessa ei hyväksytä naisten hyväksikäyttöä, kulttuurillista alentamista, etniseeen taustaan kohdistuvaa vihaa tai vähemmistöjen jahtaamista.

Suvaitsevaisuus ei tarkoita sitä, että kulttuurisin tai etnisin perustein joku edellä mainittu olisi sallittua.

Arkinen, harkitseva suvaitsevaisuus on jäänyt mölyäjien vangiksi. Medialla on itsekritiikin paikka siinä, kuinka vaikeista asioista voisi puhua leimaamatta ja leimautumatta. Myös maltillisten suomalaisten pitäisi saada sanotuksi mielipiteensä.

Juuri heitä kannattaisi nyt kuulla.

KommentoiTyöpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa