Kolumni: Yleisradion uutisointimoka osoittaa, kuinka tärkeä Pohjalainen on pohjalaisille – ja suomalaisille

Yleisradion uutispainotukset ihmetyttävät Vaasassa jääkärijuhlien jälkeen.

Jääkärien kotiinpaluun 100-vuotisjuhlaa seurasivat tuhannet ihmiset Vaasan torin kupeessa, katujen varsilla ja puistikoilla. Tapahtuman koko yllätti monet.

Juhla oli koko Suomen juhla. Tervehdyksensä toivat puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) ja Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg. Saksan valtio ja armeija olivat edustettuina, kuten jääkärihistoriaan kuuluu. Väkeä tuli kaukaa, kadut täyttyivät.

Sain heti lauantai-iltana uutisointia kummastelevan viestin Tampereelta. Puoli yhdeksän uutisissa ei mainittu juhlista sanaakaan. Yle lähetti suoraa lähetystä verkkoon ja radioon, mutta pääuutisiin aihe ei yltänyt. Katsojat ja kuulijat jäivät tuhansiin, kun niitä olisi voinut olla pari miljoonaa.

Jääkärijuhlia tähdellisemmäksi Yle arvioi jutun maahanmuuttajien työllistymisestä. Samaa juttua veivattiin pitkin iltaa eri uutislähetyksissä. Aihe olisi voinut olla uutinen myös Pohjalaisessa, mutta meillä se juttu olisi odottanut rauhallisempaa uutispäivää. Itse arvioin Yleä paitsi kilpailijana, myös veronmaksajana.

Svenska Ylellä jääkärit uutisoitiin paremmin. Ehkä Yle katsoo Vaasan niin ruotsinkieliseksi, että siitä uutisointi kuuluu automaattisesti ruotsinkieliselle puolelle. Myöskään MTV ei katsonut juhlia uutisoinnin väärtiksi.

Ehdin jo huokaista, että politikointi 100 vuoden takaisilla tapahtumilla on loppunut. Toivottavasti näin on, ja myös sisällissodan voittajasta voidaan kertoa suomalaisille.

Vapailla markkinoilla tyytymätön asiakas äänestää lompakollaan, jos tuote ei miellytä. Ylen kohdalla tämä ei valitettavasti ole mahdollista. Siitä pitää huolen Yle-vero.

Jääkärijuhlat osoittivat, mitä tapahtuu, jos Yle paisuu ja markkinaehtoinen media kuihtuu. Suomen eri osien näkemykset kiinnostavat Helsingissä usein vain vähän, jos lainkaan. Siksi on pohjalaisten onni, että heillä yhä on oma media, joka tarjoaa vaihtoehdon valtion kanaville ja uutisoi siitä, mikä pohjalaisia liikuttaa.

Lisää aiheesta

KommentoiLuetuimmat kolumnit