Kuka turvaa Rion lapsia?

Kesäkuun viimeisenä sunnuntaina suomalaiset olivat palaamassa juhannusriennoistaan. Brasilian Sao Paolossa 11-vuotias Waldik Gabriel Silva Chagas oli matkalla torille ystäviensä kanssa. Hänen matkansa päättyi poliisin luotiin. Autoa kohti ammuttiin yksi ainoa laukaus. Se porautui takalasin kautta pojan niskaan.

Viime vuoden huhtikuussa sotilaspoliisi ampui riolaisen 10-vuotiaan Eduardo de Jesuksen kotiovelleen Alemãon slummissa (favela). Hän oli ottamassa puhelinta taskustaan.

Vuonna 2013 Brasiliassa tapettiin keskimäärin 29 lasta tai teini-ikäistä päivässä. Koko vuonna väkivaltaisesti kuoli 10 520 alle 18-vuotiasta. Määrä vastaa joka kymmenettä alaikäistä poikaa Etelä-Pohjanmaan maakunnassa kyseisenä vuonna.

Latinalaisen Amerikan sosiologian instituutin Flascon mukaan joka neljännen brasilialaisen alle 14-vuotiaan kuolinsyy on murha.

Brasilialla on myös kyseenalainen kunnia päästä hopealle murhattujen alle 19-vuotiaiden määrässä. Kultaa otti Nigeria, pronssille ylsi Intia. Yhdysvallat löytyy ainoana länsimaana sijalta seitsemän. Muut top 10 -maat olivat Kongo, Meksiko, Etiopia, Pakistan, Kolumbia ja Venezuela.

Kansalaisjärjestö Rio de Pazin mukaan Brasiliassa on viimeisen kymmenen vuoden ajan murhattu yli puoli miljoonaa ihmistä, valtaosa köyhistä oloista. Jos olet vielä musta nuori mies, selviytymismahdollisuutesi laskevat entisestään: Brasiliassa murhataan tummaihoinen ihminen joka 23 minuutti. Tummaihoisella on neljä kertaa suurempi riski tulla tapetuksi kuin valkoihoisella. Jos olet mies, riski on kaksitoistakertainen.

Rion olympiakisojen avajaisiin on alle kuukausi. Isäntämaa Brasilia on poliittisessa ja taloudellisessa kaaoksessa. Rio de Janeiro julisti kesäkuun puolivälissä taloudellisen hätätilan. Viime viikolla hallitus myönsi Rio de Janeirolle 793 miljoonan euron lainan kisojen turvallisuusjärjestelyjen turvaamiseksi. Kisaturistien, urheilijoiden ja median turvallisuus on tarkoitus taata yli 80 000 poliisin ja sotilaan voimin.

Viime viikkojen aikana poliisit ja palomiehet ovat osoittaneet mieltä Rion lentokentällä maksamattomien palkkojen takia. Banderollit toivottivat turistit "tervetuloa helvettiin, ette ole turvassa". Jos oma perhe ei saa ruokaa pöytään, työmotivaatio saattaa kärsiä. Nyt toivotaan lisää hätärahoitusta, jotta kisat saadaan turvattua.

Mutta onko paikallisten slummilasten turvallisuus taattu? Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan tulevan olympiakaupungin Rio de Janeiron alueella tehtiin viime vuonna 645 henkirikosta, joissa poliisi oli osallisena. Vuosien 2005–2014 aikana poliisin toiminnasta johtuen Riossa surmansa on saanut 8 466 ihmistä. Poliisin uhreista yli puolet on 15–24-vuotiaita, joka viides 25–29-vuotiaita. Toisen tutkimuksen mukaan poliisi tappaa Brasiliassa kuusi ihmistä päivässä. Joulukuussa YK syytti Brasilian poliisivoimia järjestelmällisistä mustien katulapsien murhista, niin sanotuista siivouskampanjasta kisojen alla.

Rion kisojen iskulause on "Uusi maailma". Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach totesi, että tulevaisuus on Brasilian nuorissa. Nyt valloillaan olevalla ”Ammu ensin, kysy sitten” -periaatteella Brasilia saa lisää surevia vanhempia. Jos meno ei muutu, maassa tapetaan 42 000 nuorta vuosina 2013–19, arvioi Flasco.

KommentoiLuetuimmat kolumnit
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa