Löydä itsestäsi sivistysporvari

Kokoomus on varsinkin nykyisen hallituksen aikana saanut kuulla ilkeitä kommentteja sivistysporvariuden puutteesta. Etenkin vihreät ovat useaan otteeseen muistuttaneet, että sivistysporvarit ovat hylänneet sivistyksen erityisesti koulutusleikkauksilla.

Puheet porvariudesta vievät ajatukset neljänkymmenen vuoden taakse 70-luvulle, jolloin minäkin kuljin musta-keltainen Ole porvari -nappi rinnassani. Porvarius tarkoitti tuolloinkin vapaaseen markkinatalouteen, sananvapauteen ja demokratiaan perustuvan yhteiskuntamallin kannattamista. Vastakohtana oli siirtyminen sosialismiin, mitä vasemmisto tuolloin vakavissaan ajoi.

Porvarismiin kuului myös koulutuksen arvostaminen. ”Opiskelu on ensisijaisesti ihmisen yksilöllisyyden ja valinnan mahdollisuuksien laajentamisen väline. Ihmisen käsittely pelkästään tulevana työvoimana on taantumuksellinen sekä kapitalismiin että sosialismiin kuuluva lähtökohta. Se ei yksinomaan sovellu porvarillisen koulutuspolitiikan perustaksi.”

Lainaus on kansanedustaja ja oikeustieteen tohtori Juha Vikatmaan (1941- 74) pamfletista Porvarillisen ideologian suunta. Vikatmaa oli Kokoomuksen uudistaja ja varmasti sivistysporvari. Hän kehitteli sosiaalisen valintatalouden käsitteen, jota kirjasessa esitellään.

Sosiaalinen valintatalous tarkoittaa, että talouspolitiikkakin on politiikkaa, jota ihmiset johtavat. Jumalten kaltaisiksi nostettu markkinatalous lakeineen ja lakeijoineen koostuu vain ihmisten tekemistä sopimuksista, säännöistä ja päätöksistä.

”Talouskenttää eivät hallitse näkymättömät kädet tai sokeat markkinamekanismit, vaan tuotakin kenttää muovataan poliittisin ratkaisuin”, kirjoitti Juha Vikatmaa.

Talousajattelussa tulee Vikatmaan mukaan huomioida eettiset ja inhimilliset näkökohdat. Näitä ovat esimerkiksi ympäristön suojelu, tuloerojen tasaaminen ja vähimmäistoimeentulojärjestelmän luominen. Kylmästä materialistisesta talouspolitiikasta on tehtävä ihmiskeskeisempää.

Vikatmaan pohdiskelu on edelleen vallankumouksellista. Sivistysporvarina hän halusi jakaa hyvinvointia kaikille. Tämän tyylistä politiikkaa toteutettiin Suomessakin pitkään, mutta nyt ovat kovat kapitalistiset arvot syrjäyttämässä yhteisvastuun, etiikan ja moraalin.

Filosofit Eero Ojanen ja Timo Jantunen julkaisivat teoksen Mikä ihmeen sivistys? Sen välittämät ajatukset pohjautuvat J. W. Snellmanin käsitykseen ihmisen tietoisuudesta kuulua itseään laajempaan yhteyteen.

Ojanen ja Jantunen muistuttavat, että oppineisuus ei välttämättä ole sama asia kuin sivistys. Oppinut voi olla ymmärtämättä, mitä ihmisyys, yhteisö ja aikakausi häneltä vaativat. Ja toisaalta täysin oppimaton voi sen ymmärtää.

Sivistysporvareiksi haluaville voisi olla aiheellista tutustua Ojasen ja Jantusen ajatuksiin.

Myös Jan Vapaavuori muistutti taannoin Hesarin haastattelussa, että sivistysporvarit kautta historian ovat pitäneet huolta yhteiskunnan kaikkein vähäosaisimmista.

Laadukas koulutus sekä oikeudenmukainen ja kannustava tulonjako varjelevat Suomea Trump-ilmiöiltä.

Seinäjokelainen rehtori ja taidekriitikko

Kommentoi


Luetuimmat kolumnit
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa