Miehekkyyden oikea olemus

Aapelin loistavassa teoksessa Siunattu hulluus Rummukaisen veljekset Ana ja Vilippus kyselivät toisiltaan: ”Oletko sinä milloinkaan nähnyt oikein viisasta miestä?” Veljekset olivat viemässä hevosella pikkuveli Elmeriä hullujenhuoneeseen, pyhätakit niskassaan. Kirjailija Aapeli eli Simo Puupponen oli viisas mies maailmassa, jossa oikein viisaita miehiä on aivan liian vähän ja oikein tyhmiä aivan liikaa.

Miehisyys on kulttuurisidonnainen käsite. Perinteisesti Suomessa on ajateltu, että kunnon suomalainen mies on voimakas, vähäpuheinen, rehellinen ja luotettava.

Rehelliseksi ei kai kukaan voi enää suomalaista miestä väittää, sen verran on nähty totuuden muuntelijoita ja suoranaisia valehtelijoita. Oikea mies pyytää anteeksi, jos sortuu valehtelemaan.

Kun luonnehäiriöinen diktaattori nousee valtakunnan johtoon, syntyy mittaamatonta kärsimystä. Vanhukset, naiset ja lapset ovat silloin saman vainon ja tuhoamisen kohteina kuin asepukuiset miehetkin. Se ei kerro siunatusta hulluudesta, vaan kirotusta hulluudesta.

Meillä on tiedetty, että ruotsalainen mies on neitimäinen pelle, joka puhuu pikkutytön nuotilla. Hieman on ollut sulattelemista, kun nämä varttimiehet ovat pistäneet pelikentillä suomalaisia uroita neniin tullen mennen, vaikka diskuteeraavat ja debateeraavat kuin akat, kun taas suomalainen uros oksentaa mahanesteitä kunnon treenin jälkeen.

Marraskuun 19. päivä oli kansainvälinen miestenpäivä, joka ohitettiin meillä kevyesti.

Vuonna 2009 laadittiin miestenpäivän hienot tavoitteet ja sisällöt: Jokainen tavallinen, rehellinen ja ahkera mies ansaitsee kunnioitusta. Yhteisö, perheet, lapset ja parisuhde voivat hyvin, kun mies suojelee heikompia ja torjuu fyysistä ja henkistä väkivaltaa.

Aina ei mies tähän pysty oman henkisen tai fyysisen tilansa vuoksi. Mies ansaitsee kriisitilanteissa samaa tukea kuin nainenkin. Viinapullo on huono terapeutti. Esimerkiksi erotilanteissa, joissa kiistellään keinoja kaihtamatta lapsien huoltajuudesta, syntyy tragedioita.

Lastensuojeluviranomaiset kantavat työtaakkansa alla valtavan vastuun lapsista ratkoessaan huostaanottojen tarpeellisuutta tai miettiessään, valehteleeko äiti vai isä.

Vaikka äidit ovat perinteisesti olleet rakastavia lastensa hoivaajia, sukupuoli ei riitä osoittamaan, kuka sopii lapsen huoltajaksi. Myös äidit voivat kohdella lapsiaan raa’asti, he voivat valehdella ja mustamaalata miestä ja levittää perättömiä juoruja, joita uskollinen sisarjoukko jakaa sosaalisessa mediassa.

Tulipa mieleeni kysymys: Oletko sinä koskaan nähnyt oikein viisasta naista? Minä olen monia: rohkeita, lempeitä, hoivaavia, oikeudenmukaisia ja rakastavia. Heitä, lapsia ja vanhoja ihmisiä oikea mies suojelee; se ei vaadi erityistä viisautta, vaan miehekkyyden perustan ymmärrystä.

Joulun alla kannattaisi pohtia, miten vanhemmat rakentavat joulusta ilon ja rakkauden perhejuhlan. Lasten pitää jouluna tuntea, että he ovat fyysisesti ja henkisesti turvassa, jokainen ansaitsee rakastavan sylin.

Joulukirkossa käynti luo ihanaa mielenrauhaa ja turvallisuutta. Kirkossa ei lasketa syntejä, siellä jaetaan armoa.

Kasvatustieteen emeritusprofessori

Kommentoi


Luetuimmat kolumnit
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa