Miesten maailma ei tuo tasa-arvoa

Nykyinen tasa-arvoajattelu on vain sitä, että naisten halutaan sopeutuvan miesten maailmaan, kommentoi eräs ystäväni.

Ei kai nyt sentään! Jos miehet hoitavat enemmän lapsia ja osallistuvat tasapuolisesti kotitöihin, on naisten helpompi palata takaisin työmaailmaan. Jos hoitovapaat jaetaan puoliksi, ei äiti maksa niin sanottua lapsisakkoa enempää kuin isäkään. Reilua, eikö?

Mutta työmaailman vaatimukset eivät ole koskaan vähentyneet. Kun samalla on tarkoitus huomioida lapset, tehdä töitä ”110 prosenttisesti” ja pyörittää vielä kotia, kuulostaa ajatus pikkuhiljaa uuvuttavalta.

Ainakin, jos äiti ja isä suunnittelevat samaan aikaan urallaan nousua.

Tähän asti naiset ovat maksaneet lapsisakkoa huomattavasti miehiä enemmän. On pienempi euro, lasikatto ja heikompi eläkekertymä.

Haluaisin ajatella, että perheen ja uran yhdistäminen on mahdollista ilman sakkoja, mutta totuus on useimmiten toinen.

Esimerkiksi toimitusjohtaja Laura Tarkan mukaan olisi hankalaa, jos puoliso tekisi yhtä paljon töitä kuin hän (Gloria 24.3.).

Kun itse vuosia sitten haastattelin pohjoissuomalaista uranaista, hän kehui ihanaa lastenhoitajaa.

Onko yhtään enempää oikein, että isät jäävät kotiin maksamaan sakkoa, tai että lapset hoitaa pääasiassa joku muu kuin oma vanhempi?

Tasa-arvon näkökulmasta äidin ja isän kuuluisi maksaa sakkoa yhtä paljon. Mutta sitten hidastuisi perheen molempien elättäjien palkkakehitys.

Suomessa syntyi viime vuonna ennätyksellisen vähän lapsia. Yksi osa syntyvyystilastoa ovat vapaaehtoisesti lapsettomat aikuiset.

Voisin kuvitella, että tämän ryhmän naiset ovat niitä, jotka nostattavat tulevaisuudessa naisen euroa, murtavat lasikattoja ja kerryttävät kunnon eläkettä.

Ehkä jossain vaiheessa pääsemme tekemään tilastoa siitä, miten iso euron ero on lapsettomilla ja lapsellisilla.

Voisimme siirtyä pois sukupuolijaottelusta jo nyt.

Kouluissa ja päiväkodeissa pyritään sukupuolineutraaliin ajatteluun. Sama ajattelu pitäisi nostaa myös työmaailmaan.

Unohdetaan miehet ja naiset, isät ja äidit. Keskitytään tulevaisuuteen: lapsiin.

Tähän väliin on pakko todeta, että hallitus lisäsi kokonaistyöaikaa, kasvatti päiväkotien ryhmäkokoja ja rajasi subjektiivista päivähoito-oikeutta. Lisäksi kotihoidontuen lakkauttamista pohditaan (ilkka.fi 18.11.). Selvästi tasa-arvo halutaan hakea miesten maailman kautta.

Onko lapsen etu, että molemmat vanhemmat paahtavat pitkiä päiviä töissä, stressaantuvat ja potevat huonoa omaatuntoa sekä vanhemmuudesta että työroolista?

Jos lapset nähtäisiin tärkeänä tulevaisuuden investointina, saatettaisiin heihin panostaa enemmän.

Samalla myös lasten hoitajat voitaisiin nähdä tärkeänä osana rakennetta, ei pelkästään kulueränä työnantajille ja yhteiskunnalle. Ei tarvitsisi maksaa lapsisakkoa, vaan nauttia lapsietuutta.

Lasten kautta löytyy ratkaisu myös tasa-arvokysymykseen. Psykologian professori Liisa Keltikangas-Järvisen mukaan tyttöjä ja poikia kohdellaan koulumaailmassa eriarvoisesti (MTV 18.11.).

Kotihoidontuen lakkauttaminen ja isien pakkohoitovapaat tuskin toteuttavat tasa-arvoa nimeksikään, jos sitä ennen läpi lapsuuden isejä ja äitejä on kohdeltu sukupuolittuneesti ja epätasa-arvoisesti.

Kommentoi


Luetuimmat kolumnit
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa