Mihin katosi vanhempien kunnioitus?

Viime viikolla sosiaalisessa mediassa ja Internetissä levisi surullisia videoita, joissa lahtelaisen koulun naisopettaja huusi oppilailleen kovin sanoin ja kirkui.

Osa oppilaista vastasi sanasotaan ja kuvasi tapahtumat kännyköillään, vaikka niiden käyttö on tunneilla kiellettyä.

Videoiden mukaan oppilaat kyseenalaistivat opettajan opetustaidot, mihin opettaja puolustautui, ettei hän pysty opettamaan oppilaita näiden häiriköinnin vuoksi. Osa oppilaista myös ihmetteli alatyylistä kieltä käyttäen, miten opettaja voi huutaa 14-vuotiaille lapsille ja arvostella heidän vanhempiaan huonosta kasvattamisesta.

Opettaja kertoi Ilta-Sanomille, että oppilaat ovat kiusanneet häntä tänä syksynä. Artikkelin mukaan häntä on nimitelty muun muassa mummeliksi, kyttyräksi ja kameliksi.

Opettaja myös kertoi lehdelle, että oppilaat ovat heittäneet häntä kohti esimerkiksi tuolin osia ja karkkeja.

Osa oppilaista yritti saada hänet hermostumaan, ja kun hän lopulta hermostui, oppilaat kuvasivat sen osittain salaa ja latasivat tapahtumat nettiin koko maailman nähtäväksi. Tämä ei voi olla oikein. Eihän?

Opettaja halusi näyttää oppilailleen, että häntä ei solvata.

"Se oli pelkkää huutamista, mutta se oli tarkoituksellista. Halusin antaa heille takaisin sen, miten he ovat minua kohdelleet.", opettaja kertoi Ilta-Sanomille.

En ryhdy tuomariksi sanomalla, toimiko opettaja väärin tai oikein. Mutta mihin katosi vanhempien kunnioitus ja miksi tähän tilanteeseen on tultu?

Syitä on varmasti monia. Ehkä vanhemmilla ei ole enää riittävästi aikaa kasvattaa lapsiaan, miten koulussa ja sen ulkopuolella pitää käyttäytyä.

Nyt olisi aika varata kalenterista aikaa ja ruveta kasvattamaan, mutta aina sekään ei auta. Liian monilla mopo on jo karannut käsistä, sillä lasten ja nuorten käytöshäiriöt ovat lisääntyneet.

Kansainvälisten tutkimusten mukaan jopa useampi kuin joka kymmenes nuoruusikäisistä pojista kärsii käytöshäiriöistä. Tytöistä tämä ongelma koskettaa noin viittä prosenttia.

Tilanne on hälyttävä, mihin on reagoinut esimerkiksi vuonna 2013 Vuoden luokanopettajaksi valittu Kai-Ari Lundell. Hän ehdottaa blogissaan rikesakkoja peruskouluihin. Hän kysyy, pitäisikö nyt sakottaa häiriköivien, kiusaavien tai väkivaltaisten lasten vanhempia, koska koti on vastuussa lapsista ja heidän kasvatuksestaan.

Mielestäni ehdotus on harkitsemisen arvoinen, koska koulun kasvatuskeinot eivät enää tunnu riittävän.

Osa suomalaisista käytöshäiriöisistä lapsista on elänyt varhaisnuoruutensa turvattomassa ja aggressiivisessa kasvuympäristössä: isä ja äiti ovat tapelleet ja juoneet viinaa päivästä toiseen tai varastaneet ruokaa. Tällöin he ovat oppineet virheellisesti, että tämä on oikea tapa toimia.

Juuri ympäristötekijöillä on suuri vaikutus lasten käyttäytymiseen. Tarkoitan ennen kaikkea perhettä, jossa lapsen ja vanhempien temperamentti ei aina sovi yhteen.

Riski lasten käytöshäiriöihin kasvaa, jos perheestä puuttuvat muun muassa säännöllisyys ja rutiinit tai vanhemmat ovat epätietoisia lastensa tekemisistä tai kasvatuksessa on ollut epäjohdonmukaisuutta.

Myös naapurustolla, koululla ja asuinalueella voi olla suuri merkitys siihen, millaiseksi lapsen ja nuoren kuva itsestä ja toisista muodostuu.

KommentoiLuetuimmat kolumnit
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa