Mitä vaaditaan ammattilaisuuteen?

Tutkija Anders Ericsson on todennut, että urheiluammattilaiseksi vaaditaan 10 000 tuntia päämääräistä harjoittelua. Hän on tutkinut lahjakkuuksia jalkapallosta balettiin ja viulisteihin. Ericssonin mielestä lahjakkuus on myytti ja kaikilla on mahdollisuus tulla ammattilaiseksi juuri siinä, missä itse kukin haluaakin.

Olen itsekin vähän samaa mieltä Ericssonin kanssa. Kuulostaa minusta väärältä, että jotain on tullut ilmaiseksi. Urheilumaailmassa on käytetty sanaa lahjakkuus liiankin paljon. Hyvä suoritus, ja oletkin yhtäkkiä lahjakas.

Minulla oli hiljattain mahdollisuus keskustella jalkapallosta pienessä ryhmässä, joka koostui Vaasan alueen nuorista ja kunnianhimoisista jalkapalloilijoista. Minulta kysyttiin, jos olisin valmis keskustelemaan hieman jalkapallosta, urastani ulkomailla ja mitä jalkapalloammattilaisuuteen vaaditaan.

Pojat olivat kaikki 15–18 vuoden ikäisiä, ja heillä oli samat unelmat kuin minulla samanikäisenä. Tässä iässä et ehkä vielä tiedä, kuinka paljon sinulta vaaditaan, että voit kutsua itseäsi joskus jalkapalloammattilaiseksi.

Samaan aikaan, kun istuin heidän kanssaan keskustelemassa unelmista, ympäri maapalloa on miljoonia nuoria, joilla on ihan samat unelmat kuin heillä. Esimerkiksi Afrikassa on nuoria, jotka suoraan sanoen pelaavat omasta ja perheen tulevaisuudesta. Jalkapallo on ainoa tie pois köyhyydestä.

Jalkapallo on maailman isoin laji, ja kilpailu pääsystä ammattilaiseksi on kivenkova. Tie talvisesta, piskuisesta Suomesta on pitkä.

Painotin nuorille herroille, että sisäinen palo lajille on elintärkeä. On omasta päästä kiinni, paljonko haluaa. On turha syyttää muita, jos eivät asiat mene, kuten olit ajatellut.

Olen monesti kirjoittanut kolumneissani, kuinka tärkeää oma-aloitteinen harjoittelu on. Ei riitä, että osallistut joukkueesi harjoituksiin. Jos haluat päästä pidemmälle kuin muut, sinun pitää treenata enemmän kuin muut. Pelaajia, joita minä arvostan tässä, ovat Jari Litmanen ja Gareth Bale. He harjoittelivat jatkuvasti omalla ajallaan harjoitusten lisäksi.

Ja niin, tiehän oli mutkikas. Ulkopuoliset tekijät voivat olla myös ongelma potentiaaliselle nuorelle pelaajalle. Arkipäivää jalkapallossa ovat pelaaja-agenttit, jotka lupaavat nuorille vaikka mitä. On vanhempia, jotka tietävät ”kaiken” jalkapallosta ja vaikuttavat pelaajan kehityskäyrään negatiivisesti. Yöelämä ja alkoholi voivat jossain vaiheessa tulla nuoren ihmisen elämään.

Mielestäni on tärkeää keskittyä jokapäiväiseen tekemiseen. Keskity siihen, mitä haluat tehdä, tässä tapauksessa jalkapalloon.

Emme olla robotteja. Tarkoitukseni ei ole millään lailla saada nuoria ajattelemaan jatkuvasti jalkapalloa. Haluan kuitenkin painottaa, että murrosiän loppuvaiheessa on monta ulkopuolista tekijää, jotka vaikuttavat lopputulokseen. On monta houkutusta, jotka vaativat itsekuria ja päättäväisyyttä, jottei nuori ihminen mene väärälle raiteelle.

Oleellinen asia ei ole, uskotko lahjakkuusmyyttiin vai ei. Meidän nuoriamme kutsutaan jatkuvasti lahjakkaiksi ja toivon, että he suhtautuvat siihen oikealla tavalla. Lahjakkuus ei ole tae tulevaisuudesta. Tie ammattilaisuuteen on paljon mutkikkaampi.

Oravaisista lähtöisin oleva jalkapalloilija, joka pelaa ammatikseen Tanskassa

Kommentoi