Muistoja Jukolasta yli 40 vuoden ajoilta

Maailman suurin suunnistusviesti, 68. Jukolan ja 39. Venlojen viesti juostaan ensi viikonloppuna Lappeenrannassa. Tämä suunnistuksen vuotuinen suurtapahtuma on paisunut lähes vuosi vuodelta. Viestin osallistuu nyt peräti 1 704 Jukola- ja 1 386 Venla-joukkuetta. Maita on mukana ennätykselliset 25, joista uusina ovat HongKong ja Kiina.

Joukkuemäärien lisäys on ollut huima, kun 40 vuotta sitten Tammisaaressa käydyssä Jukolan viestissä oli mukana vain 453 miesjoukkuetta. Nykyään yhä useammat ihmiset haluavat tulla nauttimaan Jukolan tunnelmasta ja mittaamaan tasoaan maailman huippujen kanssa samoilla radoilla.

Olen ollut tapahtumassa mukana yli 30 kertaa joko katsojana, osallistujana, suunnistavana toimittajana tai toimittajana. Ensimmäisiä kertoja ihmettelin tannerten töminää vuonna 1975 Niinisalossa.

Muistoissani on niin hienoja onnistumisia kuin karmeita pettymyksiäkin. Tutkiessani vanhoja karttoja vastaan tuli Jukolan kartta vuodelta 1977, jolloin viesti oli Ruokolahden vaativassa maastossa. Siellä samoin kuin Iso-Syötteen rinteillä vuonna 1988 tuli tehtyä melkoisia mokia.

Mieleenpainuvista Jukoloista muistan hyvin vuosien 1989 Joutsenon ja 1991 Vimpelin Kraateri-Jukolan, jolloin tossu liikkui vielä reippaasti ja pääsin osuudellani välillä jopa radiomiesten huulille kärjen tuntumaan. Myöhemmin saimme kokoon Ilkastakin oman joukkueen pariin Jukolaan: Sulkavalle 2003 ja Lapualle 2007.

Jukolan viesti viehättää aina ja parasta on aistia tunnelma paikan päällä. Sen ovat saaneet tuntea satojen seurojen suunnistajien lisäksi myös eri työpaikoista ja muista yhteisöistä kootut lukuisat kokoelmajoukkueet.

Tänä vuonna muusikot ovat koonneet Jukolaan oman hyväntekeväisyysseitsikkonsa, joka kerää tempauksellaan rahaa sydänsairaille lapsille. Yhdeksänkertainen maailmanmestari Minna Kauppi toimii joukkueen henkisenä johtajana. Viestin aloittaa lajiin tykästynyt Apulanta-yhtyeen rumpali Sipe Santapukki, joka toimii kapteenina. Ankkurina juoksee alavutelaislähtöinen Kolmas nainen -yhteen kitaristi, aktiivisuunnistaja Sakari Pesola, jolla on takanaan jo 32 Jukolaa.

Etelä-Pohjanmaalla asuvista pihkaniskoista eniten jukoloita eli 48 on kiertänyt kauhajokelainen hammaslääkäri Harri Laine. Hän vei viestiä ensimmäisen kerran jo vuoden 1968 Jukolassa ja oli voittamassa sitä Angelniemen Ankkurin riveissä vuonna 1973 Hämeenlinnassa.

Kurikan Tuomo Mäki-Lohiluomalla on takanaan jo 46 juostua Jukolaa. Hän oli ensimmäisen kerran mukana 21-vuotiaana jo vuonna 1959 Vammalassa ja suunnisti vielä toissa vuonna Kuopiossa Rasti-Kurikan viitosjoukkueessa.

Jukola on huikea brändi, jonka varmasti jokainen vähänkin urheilua seuraava tietää. Tämän mahtavan urheilu- ja kulttuuritapahtuman kiinnostavuus on lisääntynyt viime vuosina, kun sitä on voinut katsoa myös kotisohvilta televisiosta suorana lähetyksenä läpi kesäyön viimeiset viisi vuotta. Sitä seuraavat radiosta, televisiosta ja netistä niin suunnistajat kuin monet muutkin tavalliset ihmiset kaikkialla maailman turuilla.

Jukolan viesti pysyy myös lähivuodet Ylen kanavilla. Ensi vuonna se järjestetään Joensuussa, 2018 Hollolassa ja 2019 Kangasalla.

KommentoiLuetuimmat kolumnit
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa