Nainen, välitä itsestäsi tämän verran

Alavatsassa nipistää hiukan, kun hoitaja nappaa papa-kokeen irtosolunäytteet.

Viikkoa aikaisemmin molemmat rintani litistettiin muovilevyjen väliin rintojen röntgenkuvausta eli mammografiaa varten. Sekin nipisti vähäsen.

Vaasan kaupunki tarjoaa papa- ja mammografiaseulonnat tietynikäisille naisille. Verovarat tulevat totisesti hyvään käyttöön, tuumailen vaatteita pukiessani.

Siksi ihmetyttää, miksi monet naiset jättävät tulematta mammografia- ja papa-seulontaan. Kyse on ilmaisista palveluista, jotka eivät ole erityisen kivuliaita.

Kyllä jokaisen naisen pitäisi sen verran itsestään välittää ja omasta terveydestään huolehtia, että vastaa kutsuun, kun seulontaan pyytävä kirje kolahtaa postilaatikkoon.

Valtakunnallisten suositusten mukaisesti kuntien on järjestettävä naisten kohdun kaulaosan syövän seulonnat ja rintasyöpäseulonnat.

Papa-koe on kehitetty kohdunkaulansyövän ja sen esiasteiden tutkimiseksi.

Vaasalaiset naiset kutsutaan papa-kokeeseen kirjeellä viiden vuoden välein, 30-, 35-, 40-, 45-, 50-, 55- ja 60-vuotiaina.

Viime vuonna Vaasan kaupunki kutsui ilmaiseen papa-kokeeseen 2 896 naista, joista 77 prosenttia noudatti kutsua.

Mutta lähes joka neljäs nainen ei tullut. Samaa kertovat aiempien vuosien tilastot.

Syitä välttelyyn voi vain arvailla. Ainakin jotkut nuoremmista kutsutuista saattoivat olla raskaina ja neuvolan tarkassa huomassa jo valmiiksi.

Joistakin vanhemmista kutsutuista tiedetään, että he eivät tulleet seulontoihin 5 tai 10 vuotta sitten, eivätkä he anna kuulua itsestään mitään. He voisivat edes ilmoittaa, etteivät halua tutkimusta, jolloin heille varattu hoitoaika voidaan antaa muille jonossa oleville.

Joillekin naisille ei ehkä kutsussa annettu aika sovi, mutta samassa kirjeessä neuvotaan myös, kuinka aikaa voi helposti vaihtaa. Ei kenelläkään voi olla olla koko vuotta niin kiire, ettei ehtisi käydä toimenpiteessä, josta pääsee pois nopeammin kuin hammaslääkärin tuolista.

Papa-seulontaa on Suomessa tehty 1960-luvulta lähtien, ja sen ansiosta kohdunkaulan syövän esiintyvyys maassamme on vähentynyt 80 prosenttia.

Suomen syöpärekisterin mukaan vuonna 2013 kohdunkaulansyöpä löydettiin 160 naiselta.

Samana vuonna rintasyöpätapauksia todettiin 4 831. Rintasyöpä on ollut suomalaisten naisten yleisin syöpätauti 1960-luvulta lähtien. Valtakunnallinen rintasyöpäseulonta alkoi Suomessa vuonna 1987.

Vaasalaiset 50–69-vuotiaat naiset kutsutaan kirjeellä mammografiaseulontaan eli rintojen röntgenkuvaukseen kahden vuoden välein.

Seulonnassa pyritään löytämään oireeton rintasyöpä mahdollisimman varhain. Mitä aikaisemmin rintasyöpä löytyy, sitä paremmat mahdollisuudet on, että se voidaan parantaa.

On laskettu, että mammografiatarkastuksilla estetään Suomessa noin 50 rintasyöpäkuolemaa joka vuosi.

Tietenkään seulonnoissa ei löydetä kaikkia syöpiä, ja nainen voi sairastua syöpään, vaikka kävisikin säännöllisesti seulonnassa.

Ei kannata jäädä odottamaan mahdollisia oireita, vaan vastata kutsuun, kun pyydetään ilmaiseen syöpäseulontaan.

anne.laurila@i-mediat.fi

KommentoiLuetuimmat kolumnit
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa