Oman käden oikeus vaatii vastuuta

Termi ”omankädenoikeus” on noussut viime päivinä esiin eri puolilla maata koottujen katupartioiden toiminnan yhteydessä.

Omankädenoikeus kirjoitetaan rikosnimikkeenä yhdyssanana. Omankädenoikeuteen syyllistyy henkilö, joka oikeutensa puolustamiseksi tai toteuttamiseksi omin valloin ryhtyy toimeen, jota hän ei saa tehdä ilman viranomaisen myötävaikutusta.

Termi on jatkossa kirjoitettuna erikseen, koska kyse ei ole lakitekstistä.

Oman käden oikeudesta puhuttiin Suomessa ehkä ensi kerran laajemmin 2000-luvun alussa niin sanotun Lex Kamilan yhteydessä.

Keväällä 1999 jurvalainen huoltamoyrittäjä Veikko Kamila pysäytti huoltamolleen toistuvasti murtautuneiden miesten pakomatkan. Kiivasta takaa-ajoa seurasi Kamilan ampuma muutama varoituslaukaus pikku pistoolilla. Rosvot pysähtyivät.

Oikeudessa osat yllättäen kääntyivät Kamilaa vastaan. Hän joutui maksamaan korvauksia yhdelle murtautujista, sai ylinopeussakot ja oikeudenkäyntikulut maksettavakseen.

Kansa suuttui. Silloinen kokoomuksen kansanedustaja, alahärmäläinen Petri Salo teki lakialoitteen, joka johti pakkokeinolain muutokseen vuonna 2003.

Lakiuudistus laajensi jokamiehen kiinniotto-oikeutta. Rikoksentekijän saa ottaa kiinni, kunhan ei käytä tarpeetonta väkivaltaa.

Oman käden oikeus on saanut aikojen saatossa mitä erilaisimpia muotoja ja tulkintoja, niin hyvässä kuin pahassa.

Viime kesänä helsinkiläisen K-kaupan myyjätär nousi sankariksi taltutettuaan kaljavarkaan. Tapahtuma tallentui valvontakameralle ja siitä tuli heti somehitti.

Eräänlainen oman käden oikeuden ilmentymä on viime aikoina esiin noussut liikenneraivo.

Toisen osapuolen virhe liikenteessä on johtanut raivonpuuskiin ja liikennesääntöjen hylkäämiseen. Sellainen on vienyt ainakin yhden ihmishengen.

Oma tulkintansa oman käden oikeudesta on turkistarhausta vastustavien aktivistien piirissä.

Veikko Kamila ja K-kaupan sankarimyyjä ovat teoillaan esimerkkejä siitä, mitä kansalaiset pitävät oikeutettuna ja oikeudenmukaisena.

Yleinen mielipide ei kuitenkaan voi koskaan mennä lain yli.

Viime vuoden puolella kolme suomalaista miestä tuomittiin ehdolliseen, kun he olivat turhaa väkivaltaa käyttäen taltuttaneet kaupasta näpistelleet virolaiset.

Erään poliisin ohjeen mukaan omenavarasta ei saa pysäyttää haulikolla.

Suomen tuomioistuimet pitävät huolen, että oman käden oikeuden käyttöä tulkitaan oikein. Rajanvedon on oltava tarkkaa.

Monella suulla ja kynällä on varoiteltu siitä, että katupartiot eivät voi käyttää viranomaisvaltaa. On olemassa pelko, että oman käden oikeus karkaa käsistä.

Poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Yrjö Suhonen kirjoitti äsken blogissaan, että joukkoon näyttää kuuluvan myös sellaisia, joiden mieluumminkin pitäisi olla valvonnan kohteina kuin valvojina.

On vedettävä selvä ero oman käden oikeuden ja jokamiehen oikeuden välille, vaikka ne vähän samalta kuulostavatkin.

TAPIO SAARTENOJA

tapio.saartenoja@i-mediat.fi

Kommentoi