Päätään nostaa jonkin sortin sosialisti

Olen rehellinen, vaikkakin tyhmä veronmaksaja, ja ylpeä siitä.

Ajatus pyöri päässäni luettuani taloustoimittaja Nicholas Shaxsonin kirjan Aarresaaret (Into 2011). Teos kertoo siitä miksi jo yli puolet maailmankaupasta kulkee veroparatiisien kautta ja mihin tämä sumutus voi meidät johtaa.

Shaxsonin antama kuva maailmantaloudesta on lohduton. Siinä pankkien ja muiden raha-alan toimijoiden ylläpitämä veroparatiisijärjestelmä on varakkaiden ja vaikutusvaltaisten eliittien hanke, jonka avulla rusinat poimivat pullasta he, jotka voivat sen vielä tehdä. Eliitti hyödyntää yhteiskunnan tarjoamat edut maksamatta niistä vain vähän tai ei mitään. Se kuorii kerman päältä ja jättää kustannukset yhteiskunnan hoidettaviksi. Ei tarvitse olla minkään sortin sosialistikaan nähdäkseen, ettei pieni solidariteetti olisi pahasta.

Pahan kierrettä lisää, että veroparatiisit kilpailevat toisiaan vastaan. Kun yksi keventää sääntelyä tai verotusta, muiden on seurattava perässä. Harva valtio julistaa olevansa tehokas veronkerääjä. Sen sijaan aivan ”tavallisetkin valtiot” alkavat Shaxsonin mukaan muistuttaa veroparatiiseja. Suomessa on ollut hallituksen valmistelussa hankkeita, joiden katsotaan edesauttavan veroparatiisien toimintaa. Hallintarekisterilaki ja esitys tehokkaasta katumisesta ovat juuri tällaisia välineitä. Niillä verotaakkaa siirretään pääomalta ja yrityksiltä tavallisille palkansaajille, pienveronmaksajille.

Shaxsonin mukaan yhteiskunnallisen vastuun rapauttaminen johtaa politiikan rapautumiseen, korruptoitumiseen ja lopulta järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Veroparatiisissa kun eletään käänteisten moraalisäännösten varassa: Verot, yhteiskunta ja demokratia ovat pahasta. Verojen välttely ja salailu ovat hyvästä. ”Verot ovat vähäpätöisille ihmisille”, kiteytti newyorkilaismiljonääri Leona Hemsley. Eikä hän tarkoittanut tulonjakoa.

Maailman suurin tietovuoto osoitti, etteivät veroparatiisit ole vain pienen taloudellisen eliitin puuhastelua. Ne heikentävät laajasti demokratiaa ja veropohjaa ympäri maailmaa.

– Ellemme yhdistä voimiamme finanssisalaisuuksien murtamiseksi, lapsemme joutuvat elämään samanlaisessa sulavakäytöksisten sisäpiiriläisten, rankaisemattomuuden, kansainvälisten rikollisverkostostojen ja epätoivoisen köyhyyden maailmassa, jonka kohtasin Länsi-Afrikassa yli kymmenen vuotta sitten. Samalla kun jotkut pesettävät kenkänsä shampanjalla, toisten on taisteltava hengestään alati epätasa-arvoisemmiksi käyvissä olosuhteissa, Shaxson maalailee tulevaisuudenkuvia.

Tätäkö me haluamme?

Kaltaiseni tavallinen veroalamainen, joka ei harrasta onnistuneesti edes verosuunnittelua, voi pontevasti ilmoittaa omalle hallitukselleen, valtiolle ja vaikka koko maailmalle tällaisen menon edessä:

Nyt tämä kuppaaminen saa riittää!

Verotuksen tasosta voidaan väitellä perustellusti, mutta ei kai kukaan täysijärkinen voi ajatella, että jos verot jätetään maksamatta ja muut velvoitteet hoitamatta, yhteiskunta pyörii kuten pohjoismainen hyvinvointivaltio kulta-aikoinaan.

Jos varakkaimmat meistä eivät ole enää talkoissa mukana, ja sääntely koskee vain taviksia, hyvästi yhteiskuntarauha ja ihmisarvoinen elämä. Sitäkö me haluamme?

PIA HUNNAKKO

pia.hunnakko@i-mediat.fi

KommentoiLuetuimmat kolumnit
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa