Putkiremonttien iso kupla puhkesi

Olen kymmeniä kertoja saanut selittää Saksassa asuville ystäville suomalaisen putkiremontin käytäntöjä. Ei mene perille. Ihmettely jatkuu.

Vieraitten on ollut mahdotonta ymmärtää, miksi Suomessa kokonaisista kerrostaloista tulee LVI-alan ammattilaisten työmaita kuukausiksi, ja kaiken lisäksi asukkaat ajetaan pois jopa puoleksi vuodeksi.

Päätökset tästä ovat silti syntyneet yhtiökokouksissa demokraattisesti tarjousten pohjalta ja hyvään uskoen.

Minulta on kysytty, eikö Suomessa tehdä lainkaan hankalia kysymyksiä putkiremonttiyrityksille. Eikö kyseenalaisteta työhön kuluvaa aikaa? Ei, ei.

Lopulta kysytään, kuinka suomalaisilla on varaa tähän. Niin, on kai sitten.

He sanovat, ettei Saksassa kukaan suostuisi nöyrästi kotoaan pois kuukausiksi ja vielä omalla kustannuksella. Se ei vain kävisi päinsä.

Toinen ihmetys on koskenut itse työtä. Ei ole helppo selittää, miksi vie kolmesta kuukaudesta puoleen vuoteen toteuttaa sama putkiremontti, joka Saksassa kestää kaksi viikkoa.

Minulla on ollut perustelu, johon en itsekään ole uskonut: Suomessa tehdään huolella ja tarkasti virheitä välttäen. Lopputulos on viimeisen päälle maailman parasta. Sehän vie aikaa.

Parin viime viikon aikana putkiremonttien kesto on yllättäen noussut yleiseksi ihmettelyksi. Juuri tätä olen odottanut.

Suomen Kuvalehti teki toissaviikolla kirpeän jutun: "Saksassa putkiremontti tehdään viikossa, miten se Suomessa voi kestää kolme kuukautta?"

Lehti seurasi remontteja Suomessa ja Saksassa. Nopeusero oli kahdeksankertainen. Sitä oli pakko tutkia.

Jutusta tuli uskomaton paljastus.

Suomessa työajasta 60 prosenttia meni työmaalla hukkaan. Etsiskely ja odottelu veivät kahdeksan tunnin työpäivästä neljä tuntia 45 minuuttia.

Pohjalaisen mielipidesivulla (18.11.) kirjoitti kerrostalon asukas Vaasan Kauppapuistikolta. Putkiremontti oli kestänyt yhdeksän kuukautta!

Viime perjantaina asiasta kirjoitti Kauppalehti. Nyt oltiin jo suomalaisella työmaalla, jossa oli pantu tuulemaan.

Putkiremontti oli päätetty tehdä parissa viikossa. Suunnitteluun käytettiin toki moninkertainen aika.

Itse remontti oli kuin luistavaa sarjatyötä, jossa jokainen tiesi tehtävänsä. Tavarat tulivat ajallaan oikeaan paikkaa. Työ sujui ilman odotteluja.

Tiistaina Helsingin Sanomat (22.11.) vieraili Roihuvuoressa, jossa oli juuri valmistunut 19 asunnon putkiremontti kahdessa viikossa. Kaikki oli tehty perinteisellä tavalla. Lopputulos oli upea.

Mistä tuli valtava ero aikatauluun?

Se tuli suunnittelusta ja työn johtamisesta. Jokainen työvaihe aikataulutettiin tarkasti. Turha odottelu loppui.

Syyllistämättä ketään voi sanoa, että putkiremonteissa on elänyt valtava kupla. Asukkailla on ollut liikaa hyvää uskoa. Ollaan kuin lääkärillä: Ei voi muuta kuin totella ammattilaista.

Nyt ei osoiteta putkiremontin hintaa, vaan puhutaan asukkaiden arvostamista. Kuinka pitkäksi aikaa ihmiset patistetaan ulos kodeistaan? Siitä on kyse.

Loppupäätelmä on valmis.

Tästä eteenpäin putkiremontit on toteutettava uudella tavalla. Se on sekä asukkaiden että tekijöiden etu.

KommentoiTyöpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa