Rikas, ja kehtaakin vielä valittaa

Rikkaan puolustajalla ei ole ystävää.

Oikeusministeri Jari Lindström (ps.) tietää sen. Tuoreena ministerinä kesällä 2015 hän arveli Keskisuomalaisen haastattelussa, että rikkaiden jättimäisille liikennesakoille voisi tulla katto.

Nyt hallitus aikoo kaksinkertaistaa päiväsakot ja korottaa rikesakkoja 25 prosentilla. Rikkaiden sakoista ei enää puhuta.

Valtion rahakirstun täyttäminen – eli hienommin fiskaalinen syy – on kelvoton peruste ihmisten rankaisemiselle ankarilla sakoilla. Se ei vastaa perustuslain henkeä.

Rikesakon rapsahtamista jo seitsemän kilometrin ylityksestä kahdeksan sijaan voi vielä perustella liikenneturvalla. Paljon veroja maksavan tolkuton sakotus ei teitä turvaa.

Yrittäjä Jari Löfroos on viimeisin pitkässä ketjussa kaltoin kohdeltuja miljonäärejä. Rikos: ajoi maalaistiellä 87 kilometriä tunnissa 60:n alueella. Kahdeksankympin kyltti siinsi jo edessä. Rangaistus: 16 päiväsakkoa eli 27 296 euroa.

Löfroos vastaa puhelimeen Sodankylästä. Monialayrityksellä on tuotantoa kymmenellä paikkakunnalla. Hän ajaa noin 80 000 kilometriä vuodessa.

Kun yrittäjä kuuli sakosta, hän ajoi Yhdysvaltojen Michiganissa. Tiellä oli kyltti, jossa varoitettiin ylinopeuden voivan johtaa "enimmillään jopa tuhannen dollarin" sakkoihin.

Kotona odotti mediaraivo.

– Käsitykseni kansakunnan kollektiivisesta älykkyydestä huononi aika lailla. Uutisen perässä oli 300 kommenttia. Jaksoin lukea niistä kuusi: sitten tuli oikeasti huono olo.

Löfroosia voi ymmärtää – kuten seinäjokelaista Reima Kuislaa tai itäsuomalaista Jari Bäriä aiemmin. Eihän kymmenien tuhansien eurojen sakko ole suhteessa mihinkään.

Se on rangaistus rikastumisesta, joka on tärkeä motivoija ihmiselle yrittää ja työllistää.

Toisin kuin suurin osa maailman maista, Suomi rankaisee riskin otosta ja menestyksestä.

Mistä lakimuutos kiikastaa? No siitä, että Suomessa rikkaita on mahdotonta puolustaa.

Kun kotikaupungissani kesällä järjestettiin rockfestivaali hintavien asuintalojen naapurissa, melusta oli turha valittaa. Kehtaavatkin ruikuttaa, sanoi moni. Kärsikööt nahoissaan, mitäs ovat niin rikkaita.

Eikö tässä maassa edes puolella miljoonalla saa ostaa keskeltä kaupunkia kaksiota, jossa voisi nauttia hiljaisuudesta?

Kaupunkitila kuuluu kaikille. Rokkarien on saatava mellastaa, mutta itselleen on voitava myös ostaa rauha. Muuten meno on kuin monopolijunassa, jossa Pendolinon ekstraluokasta maksanut voidaan milloin tahansa sijoittaa istumaan erilaiseen junaan ja toisenlaiselle paikalle.

Suomi on kovin ankara maa. Kun vaimo ajoi liikennekameraan viidenkympin alueella 53–56:ta, poliisi postitti kaksi huomautuskirjettä kotiimme.

Se on ehkä resurssien tuhlausta, mutta rikkaiden kyykytys on marginaalinen oire isommasta ilmiöstä. Kansakunta tikahtuu kateuteen, ja liian moni pelkää edes yrittää.

@lannenmedia.fi

KommentoiLuetuimmat kolumnit
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa