Rumat naiset ja miesmamsellit

Äskettäin julkisuudessa nousi kohu opetushallituksen kouluille jakamasta sukupuolten tasavertaisuutta koskevasta julkaisusta.

Pääasiaksi nousi kehotus välttää koulussa ryhmittelyä tyttöihin ja poikiin; olisi käytettävä oppilaiden nimiä.

Kehotus tulkittiin haluna mitätöidä sukupuoli ja tehdä kaikista oppilaista pelkkiä henkilöitä. Ihan siitä ei ollut kysymys.

Ei sukupuolten erilaisuutta voi kieltää. Onhan lukuisia naistenlehtiä, joissa puhutaan naisille tärkeistä asioista.

”Miestenlehtiä” ostettiin aikoinaan kioskilta, kun naapureita ei näkynyt. Maailman mieliä raaistavan pornoutumisen myötä entisen Jallu-lehden kannessa näkyneet isot tissit tuskin sekoittavat nyt kenenkään päätä. Tekniikkaa ja autoja käsittelevät lehdet ovat nykyisiä miestenlehtiä, joita naisetkin saavat lukea.

Naiset ja miehet, tytöt ja pojat ovat biologisesti erilaisia. On kyseenalaista yrittää tietoisesti kasvattaa lapsista sukupuolettomia. Niin sanottu naisellisuus ja miehekkyys riippuvat tosin biologian ohella yhteiskunnasta ja kulttuurista.

Millainen tytön tai pojan pitää olla kelvatakseen kavereilleen? Markkinatko sen määräävät? Kuka uskaltaa poiketa normista ja mitä siitä joutuu maksamaan?

Piirteiden vaihtelu sukupuolten sisällä on laaja. On ns. poikamaisia tyttöjä ja tyttömäisiä poikia. On myös lapsia, jotka eivät tunne kuuluvansa selvästi kumpaakaan sukupuoleen. He ovat Luojan luomina aivan yhtä arvokkaita kuin muutkin. Jos lapsille opetetaan tämä luonnollisena asiana, ei tarvita opetushallituksen opaskirjoja.

Naisia on sorrettu ja väheksytty länsimaissakin aina viime vuosikymmeniin asti. Sata vuotta sitten arvostetut tiedemiehet korostivat naisten vähäistä älyä, joka on tunteiden ja äitiyden kahlitsema; naiset sopivat parhaiten hoivaamaan ja siivoamaan.

Suomalainen maisteri-pastori kirjoitti kirjassaan 1945, että kaunis nainen saavuttaa asemansa hymyllään tarvitsematta vaivata päätään. ”Rumien on korvattava puuttuva kauneutensa älyllään. Kauneuden hävitessä vanhempana maksaa ansioton arvonnousu velkansa. Nainen tulee ihailijoidensa loppuessa vihaiseksi, koska häntä ei muka kohdella oikeudenmukaisesti.”

Pastorin vaimo oli muuten 70-luvulla kaunis, lähes eläkeikäinen työtoverini yliopistossa.

Pastorin mukaan syntyy naurettava ristiriita kun naiset pyrkivät miesten toimialoille, jotka eivät vastaa heidän luonnollisia tarpeitaan. ”Mamsellimaiset miehet ovat tietenkin yhtä naurettavia, suutari pysyköön lestisään,” opastaa meitä herttaisesti Jussi-pastori, pohjalainen tietenkin.

Nykyään naiset ja tytöt ovat rynnineet koulussa, korkeakouluissa ja eri elämänaloilla poikien ja miesten rinnalle ja usein ohi. Reppana-pojat ovat tippumassa kyydistä.

Historian valossa naisten katkeruus on oikeutettua. Fiksu nainen ei kuitenkaan kosta pojille eikä miehille menneiden sukupolvien syntejä. Tärkeintä on jokaisen ihmisarvo. Nainen ohjatkoon lentokonetta, mies hoivatkoon lapsia. Moni sukupuolierojen korostaja ei taida olla ihan varma omasta sukupuoli-identiteetistään. Pitää raivota, ettei vain luulla poikkeavaksi – ja ottaa vielä Luoja takuumieheksi.

Kasvatustieteen emeritusprofessori

Kommentoi