Salainen sopimus kelpaa kyllä

Parhaat onnittelut aluksi Seinäjoen kaupungille. Se onnistui, mikäli tiedotusvälineissä olleet tiedot pitävät paikkansa, nostamaan Anvian osakkeen myyntihintaa vakiintuneesta 2 000 eurosta liki 80 prosenttia.

Uusi kappalehinta on tiettävästi 3 582 euroa, vaikka Seinäjoen kaupungin ja Elisan yhteisessä tiedotustilaisuudessa sanottiin hinnan jäävän tuohon 2 000 euroon.

Ennen kauppaa Seinäjoki omisti 474 Anvian osaketta.

Huima hinnankorotus perustuu taitavasti toteutettuun iltalypsyoperaatioon, joka on puettu salaisen yhteistyösopimuksen kaapuun.

Näinhän asiat hoidetaan, kun suurta yleisöä ja ennen muuta Anvian pienosakkaita, joilla toki on edelleen selvä enemmistö yhtiöstä, halutaan naruttaa nykyisellä hinnalla pikaisiin kauppoihin Elisan kanssa.

Pienomistajien mielialat kirkastuisivat varmasti, mikäli myös heidän kanssaan tehtäisiin salainen sopimus digiloikasta ja sitä vielä höystettäisiin tuolla 80 prosentin korotushinnalla. Odotellaan Elisan yhteydenottoa.

Sen verran Seinäjoki ja Elisa paljastavat sopimuksestaan, että kyse on Seinäjoen alueen tietoliikenteen, viestinnän, digitalisaation ja elinkeinotoiminnan kehittämisestä.

Kaupunginjohtaja Jorma Rasinmäki perustelee osakekauppaa ja siihen liittyvää sopimusta kaupungin strategialla, jossa digitalisaatio on yksi ydinalueista.

Ylen keskiviikkona haastattelema Rasinmäki kieltäytyi kommentoimasta tietoa, jonka mukaan varsinaisen osakekaupan lisäksi Elisa maksaisi sopimuksen mukaan viiden seuraavan vuoden aikana kaupungille 750 000 euroa.

Nämä ovat liikesalaisuuden piirissä olevia asioita, kaupunginjohtaja suostui paljastamaan. Myöskään Elisan taholta ei liikesalaisuuteen vedoten suostuttu panostuksia kommentoimaan.

Samaisessa haastattelussa Elisan vihamielisiä valtaustoimia vastustavan ja Anvian itsenäisyyttä puolustavan pienosakkaiden yhdistyksen puheenjohtaja, Vaasan yliopiston professori Vesa Routamaa kertoo saaneensa luotettavasta lähteestä tiedon em. kytkykaupasta.

Lehtihaastattelussa (Pohjalainen 5.4.) tyytyväinen kaupunginjohtaja Rasinmäki sanoo Elisan olevan edelläkävijä, ja tällä kaupalla päästään kehityksen mukaan.

Kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Aki Ylinen perustelee kauppaa puolestaan sillä, että digitalisaatio oli pakko saada liikkeelle Seinäjoella. Ylinen myös arvelee, että Elisan vetoapu tuo maakuntaan ict-alan työpaikkoja, mikä osaltaan patoaa muuttovirtaa etelään.

Samaa hehkutusta jatkaa myös kaupungin kehittämisjohtaja Erkki Välimäki. Hänen mukaansa tarvitaan parasta mahdollista osaamista ja Elisan kaltaisia kumppaneita.

Sitä he eivät tunnu tietävän, eikä langattomiin mobiiliverkkoihin keskittynyt Elisa ole sitä heille välttämättä kertonut, ettei mobiiliverkkojen kapasiteetti riitä korvaamaan kiinteistöjen kuituverkkoja.

Myöskään datakeskuksia ei mobiiliverkoilla pyöritetä. Siihen tarvitaan kiinteitä verkkoja, joita juuri Anvia on pitkään rakentanut pohjalaismaakuntiin. Esimerkiksi Seinäjoen kaupungintalo on kuituverkon piirissä. Kaupungissa työskentelee yli 200 anvialaista, ja he varmistavat, että dataliikenne voidaan vaikka kymmenkertaistaa tuossa verkossa.

Kirjoittaja on vaasalainen toimittaja

KommentoiLuetuimmat kolumnit