Sanan voima

Äiti mä haluan että sä kuolet, huutaa kolmevuotias täydestä sydämestä. Missä meni pieleen? Ikimaailmassa en ole hänelle mitään tällaista sanonut, ja nyt saan sen päin kasvojani. Mistä lapset oppivat kielenkäyttönsä ja sanavarastonsa? Kotoa, lehden lukija on heti kirjoittajaa ojentamassa keittiönpöytänsä äärestä, ja näin se on.

Kodissa käytettävän kielen merkitys on kiistaton, valitettavasti ympäröivällä yhteiskunnallakin on näppinsä pelissä lasten käyttämien sanojen suhteen. Jos olen rehellinen, pitäisin lapseni mieluiten kotona ja puhuisin heille vain kauniisti ja kunnioittaen. Mutta en voi!

Naapureiden, päiväkerhon ja koulun, sukulaisten ja harrastusten lapset, turmelevat herranterttuni läpikotaisin. Ohjaajista ja opettajista nyt puhumattakaan. Auktoriteetittomat ammattikasvattajat ovat pulassa tavallisten lasten ja erikoislasten sekamelskassa. Mitään keinoja tilanteiden hallintaan ei ole kun sanat eivät riitä.

Lasten täytyy kohdata. Heidän täytyy opetella empatiaa ja sitä kuinka kieltä käytetään oikein. Mitä sanat tarkoittavat ja mitä seurauksia väärin käytetyistä sanoista tai lausahduksista voi olla. On opittava ymmärtämän ettemme voi heitellä sanoja toistemme päälle miten tahdomme, vaikka se helppoa onkin.

Muistan ikuisesti, kuinka musiikinopettajani yläasteella sanoi minulle: ”Sinusta ei kyllä koskaan tule ammattilaista, koska olet tuollainen keskinkertaisuus.” Sanat murskasivat minut täysin. Mahtoiko ammattikasvattaja ymmärtää sanojensa voiman.

Työpaikkojen riitatilanteiden sovittelut ovat yleistyneet viimeaikoina. Sanansäilä on heilunut ja on syytä selvittää, mitä kukakin on sanonut ja sanoillaan tarkoittanut. Kun ihmiset, jotka ajavat itsensä sovitteluun kasvattavat lapsiaan, on varmaan sanomattakin selvää, että myös he ovat aikanaan selvittämässä sanan voima jälkiä, koska mallioppiminen on vahvinta. Sanalla voi pilkata ja tuhota tai sanalla voi rakastaa, helliä, koskettaa ja hauskuttaa.

Ihmismieli täyttyy sanoista joten on tärkeää tiedostaa millaisia sanoja mielensä pankkiin tallettaa.

Tarkkaile millaista retoriikkaa käytät ja huomioi kuinka muut puhuvat sinulle. Mitä seuraisi siitä, että vaihdat tapasi puhua tai valitset sanasi toisin? Jotain arvaamatonta, mutta usko, kokeilu kannattaa.

Kolmevuotias myös rakastaa, hän harjoittelee. Mikä etuoikeus, saada seurata sanojen haltuunottoa ja hämmästyä joka päivä uudelleen sen viisauden edessä, että niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan. Jos puhut kunnioittaen, saat sitä myös takaisin.

Aloita koe jo tänään työpaikkasi ovella hyvänhuomenen toivotuksella ja katso kuinka moni vastaa. Sitkeys kannattaa, monta monta viikkoa saattaa kulua tyhjille seinille sanaillen, mutta jonakin päivänä sinut palkitaan.

Musiikinopettajani sanat eivät vainoa minua enää öisin. Hänellä oli varmaankin hyvä syy sanoa se, mitä sanoi. Ehkä huono päivä tai muuten vain kurja mieli, kyllähän sitä nyt silloin voi sanoa mitä oikeasti ajattelee, vai voiko?

Liisu Aurasmaa

Kirjoittaja on Seinäjoen kaupungin- teatterin näyttelijä.

KommentoiLuetuimmat kolumnit
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa