Sellainen oli festarikesä 2016

Omien työkiireideni laannuttua ehdin onnekseni nauttia muidenkin järjestämistä tapahtumista. Superkesän ja festareiden hiljentyessä on sopiva hetki poimia kahdeksan havaintoa siitä, miten festarit makaa niin maassa kuin maakunnassakin.

Festarikentän noste on kiistaton tosiasia. Ennätyksiä ja haamurajoja on yleisömäärien osalta rikottu niin monella suomalaisfestivaalilla, etten ainakaan minä pysy laskuissa. Joko uskaltaisi sanoa, että elämme festivaalien uutta kulta-aikaa?

Kotimaisen eturivin artistien suosio on kasvanut entisestään. Tuisku, Cheek, Juha Tapio, J. Karjalainen, JVG, Vesala ja Sanni olivat monen onnistuneen tapahtuman avaintekijöitä menneenä kesänä - eikä merkkejä laskusuhdanteista ole näkyvissä. Kärkitapahtumiemmekaan pääesiintyjät eivät enää automaattisesti ole ulkomaisia, mutta kansainvälisen ohjelman merkitys on edelleen ratkaiseva haviteltaessa yleisöä ympäri maan.

Hyvää ruokaa saa nyt lähes tapahtumasta kuin tapahtumasta. Jos ruokatarjonnalla haluaa ensi kesänä todella erottua edukseen, vaaditaan jo huomattavia panoksia. Mikä parasta, uudet profiilituotteet ovat hinnoiteltu tasoille, missä niillä ruokitaan muitakin kuin jo kylläisiä lompakkoja.

Näyttävyys kiinnostaa. Ilotulitusraketit kuuluvat nyt festareiden peruskalustoon ja pyrotekniikkaa viljellään jo pitkin päivää. Repaleinen jätesäkkimuovi ei enää korista kenttien ja katujen laitoja ja valo pukee ympäristön uusiin vaatteisiin illan tullen. Pienetkin panostukset visuaaliseen herkkuun tuntuvat saavan arvostusta yleisöiltä.

Lapsiperheetkin pärjäävät festareilla. Kahden juniorin kanssa kiertämäni festarikesä oli odotettua vaivattomampi huolimatta lastenvaunukielloista ja desibeleistä. Tekemistä ja palveluita riitti naperoita kantavillekin. Suosittelen kokeilemaan. Kolmivuotiaani äänesti Flow’n kesän parhaaksi festivaaliksi – Provinssin maailmanpyörä ei aivan riittänyt.

Yleisö ikääntyy. Jokaisessa käymässäni tapahtumassa – Ruisrockia lukuun ottamatta – yleisö oli silmämääräisesti arvioiden aikaisempaa vanhempaa. Provinssikin tavoitti tänä vuonna useampia yli kolmekymppisiä kuin yhtenäkään aikaisempana vuonna. Paine palvelutason kohottamiseen kiihtyy tämän myötä edelleen.

Seinäjoella on tilaa festareille. Provinssin lauantai oli massiivisin päivä alueen festarihistoriassa. Solar Sound, Vauhtiajot, Nummirock ja Jalasjärven sympaattinen Aukustikin tiedottivat ennätysluvuista ja Tangomarkkinoiltakin raportoitiin jälleen huimia kävijälukuja. Lakeuksilla liikkuu juuri nyt festivaalimyönteisiä virtauksia. Tapahtumat ja niiden kohderyhmät täydentävät erinomaisesti toisiaan, siinä salaisuus samanaikaiseen menestykseen.

Eteläpohjalainen muutosvastarinta on raskaasti liioiteltua. Vauhtiajojen retrolavauudistus osoittautui osumaksi ja Provinssin ensi kertaa uudistettu saaren alueen konsepti keräsi kiitosta legendaarisen saarilavan poistumisesta huolimatta. Jupisevakin paikallinen on riittävän kiinnostunut tarkistamaan asioita omin silmin ja jopa valmis muuttamaan ennakkokäsityksiään tarpeen tullen. Hyvä!

Sami Rumpunen

Festivaali- johtaja

KommentoiLuetuimmat kolumnit