Sikailija tarvitsee naisia, joita sortaa itse

Viesti saa melkein kyyneleet kohoamaan kuulijan silmiin: Joku teistä on seuraava.

Puhuja on Yhdysvaltain seuraava presidentti Hillary Clinton. Hän tulee tekemään historiaa. Clinton on jo nyt ensimmäinen nainen Yhdysvaltain presidenttiehdokkaana, kohta maan johtajana.

"Joku teistä on seuraava" oli Clintonin sanoma miljoonille amerikkalaisille tytöille, jotka katsoivat hänen valintaansa demokraattien presidenttiehdokkaaksi heinäkuussa.

Clintonin valintaa ei tarvitse ihmetellä, kun tietää, mikä hänen vastaehdokkaansa on. Tosi-tv -tähti ja miljonääri Donald Trump on esiintynyt avoimen naisvihamielisesti ja avoimen rasistisesti. Hän pystyy liehakoimaan vain niitä äänestäjiä, jotka tämän hyväksyvät. Ja vaikka eivät hyväksyisi, katsovat läpi sormien.

Trumpin kannattajia yhdistää ajatus, että naiset hyppivät silmille ja maahanmuuttajat vievät perinteisiltä kunnon miehiltä hommat.

He haikailevat takaisin menneeseen. Silloin sukupuoliroolit olivat arvossa, mies oli perheen pää ja arvostettu elättäjä.

Trumpin ydinkannattajia ovat kouluttamattomat miehet, joille ratkaisu ongelmiin on Trumpin lupaus palauttaa Amerikka takaisin suureksi. Trumpin miehet haluavat kuulla sen lupauksena palauttaa heidän kunniansa.

Huoli omasta asemasta on oikeutettu, mutta lupaus huolien poistamisesta on liioiteltu.

Clintonin ydinkannattajat taas ovat hyvin koulutettuja naisia, jotka käyttävät äänioikeuttaan. Heidän tukensa puute ajaa ehdokkaan häviöön.

Kun heitä ei saa, on Trumpin pakko puhua vielä kovempia ja pyrkiä herättämään nukkuvia äänestäjiään. Myös kaikki likaiset keinot ovat käytössä.

Peruskannattajaa se ei tunnu haittaavan. Aggressiivisuus tulkitaan sankarillisuudeksi, kun joku kerrankin sanoo asiat suoraan. Asiallisuutta, harkitsevuutta ja hyvyyttä kannattajat näyttävät pitävän nuoleskeluna tai nössöilynä.

Clinton vs. Trump -vaalit ovat olleet sukupuolittuneet. Trump on ollut näkyvä ja häntä uhkaava vastavoima on ollut nimenomaan nainen. Trumpilaiset kokevat, ettei presidenttiyttä vie mikään Clintonin politiikka vaan vain "ilkeä akka".

Heille ehdokas tuntuu olevan pelkkä aviomiehensä Bill Clintonin jatke. Äitiyden ja työn yhdistämisellä ei onneksi pysty enää seitsemänkymppistä naista lyömään.

Yksikään nainen ei tosin pääsisi edes ehdokkaaksi, jos takana olisi kolme avioliittoa ja lapsia kolmen eri miehen kanssa. Trumpille vastaava tilanne ei ole ollut rasite ollenkaan.

Presidenttiehdokkaanakin nainen on aina ensin naisehdokas, minkä tahansa ikäisenä väärän ikäinen ja aina vain jonkun vaimo, eikä muuta.

Tietysti Clinton myös hyötyy sukupuolestaan, nyt kun vastaehdokas on, mikä on: Moni on pro-Clinton, mutta monen ääni hänelle on myös suunnattu Trumpia vastaan.

Clintonin vähättelyä eivät ole tehneet vain miehet. Myös Trumpin kannattajanaiset osaavat sen: Itseään saa pönkitettyä aliarvioimalla, väheksymällä ja halventamalla muita naisia, jotka eivät sovi tarjolla olevaan perinteisen naisen rooliin. Näin saa hankittua hyväksyntää perinteisten arvojen miehiltä.

Ajatus on tullut vastaan usein Suomessakin: Vain tietynlaiset naiset ansaitsevat tulla arvostetuiksi, muut eivät.

Onko se syy vai seuraus? Seuraus, jolle on yksinkertainen selitys: Miehiä pidetään yhä naisia parempina.

KommentoiLuetuimmat kolumnit