Suosikkibiisinne, herra presidentti?

Kysymykset voivat tuntua lapselliselta, mutta ne kannattaa kysyä, kun merkkihenkilöistä kirjoitetaan henkilökuvia.

Siis, mikä kirja tai elokuva on tehnyt vaikutuksen? Millaisesta kuvataiteesta pidätte? Mitä musiikkia kuuntelette?

Vastaukset kertovat paljon. Näillä lakeuksilla Cheekiä ja näköispatsaita arvostaa arvoiltaan aivan erilainen ihminen kuin vaikkapa Palefacen ja kokeellisten performanssien fani.

Jos fokusoimme musiikkiin, mitä tiedämme johtavien poliitikkojemme musiikkimausta?

Emme mitään. Se saattaa johtua menneistä mokista.

Kulttuuriministeri Anna-Liisa Kasurinen (sd.) ei 1980-luvun haastattelussa erottanut työhuoneensa seinällä roikkunutta Edelfeltiä Järnefeltistä ja kertoi olleensa elokuvissa viimeksi 1970-luvulla katsomassa tuhman tanskalaiskomedian Pukki paratiisissa.

Vahingoista viisastunut pääministeri Juha Sipilä (kesk.) totesikin taannoin koululaishaastattelussa vain, että "Nightwishin musiikki on mukavaa".

Presidentti Sauli Niinistö on sentään paljastanut pitävänsä Iiro Rantalan ja Paul McCartneyn tuotannosta. Radion kyselytunnilla hän valitsi suosikkikappaleekseen Bob Dylanin Blowin' In The Windin. Se oli yllättävä veto.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kulttuurimiehenä samanlainen mysteeri kuin suurvaltajohtajana. Musiikkimausta kysyttäessä hän on kertonut vain olevansa venäläinen ja rakastavansa venäläistä musiikkia.

Silti hän on laulanut julkisesti täysverisen amerikkalaisen klassikon. Hyväntekeväisyystilaisuudessa vuonna 2010 tempaistu kappale oli Fats Dominon 1950-luvun hitti Blueberry Hill.

Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump on huomattavasti helpompi joskin yhtä lailla yllättävä tapaus.

Hänen kampanjakiertueensa ykköskappale oli umpinationalistisen country-tähden Lee Greenwoodin Proud To Be An American, mutta BBC:n kokoamassa henkilökuvassa mies itse paljastuu muiden muassa rapin (Eminemin), reggaen (Toots & The Maytalsin) ja peräti minimalistisen nykymusiikin (Steve Reichin) ystäväksi.

Muita suosikkeja ovat Frank Sinatra, Tony Bennett ja Luciano Pavarotti sekä Elton John.

Voiko tästä päätellä jotakin?

Voi.

Vaikka läntisen maailman kulttuuri-ihmiset vihaavat koulukiusaaja Donald Trumpia, hän ei ole niin yksioikoinen, yksiulotteinen ja yksinkertainen persoona kuin pintoja raapiva media on antanut ymmärtää.

Piilokompleksisuus saattaa olla vaarallista. Trump on itse kertonut tintanneensa koulussa jopa musiikinopettajaansa kuonoon. Tämä kun ei ymmärtänyt musiikista mistään.

Ilari Tapio

Kirjoittaja on Lännen Median toimittaja.

KommentoiLuetuimmat kolumnit
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa