Suositut iltarastit kutsuvat jälleen

Monien kuntoilijoiden odottamat iltarastit ovat päässeet vauhtiin maakunnassa ainakin Alajärvellä ja Kauhajoella jo viime viikolla. Rasteja voidaan nyt etsiä mukavissa oloissa, kun lumi suli vinhaa vauhtia metsistäkin huhtikuun alun lämpimissä säissä.

Maakunnassa järjestetään iltarasteja jälleen miltei jokaisella pienillä paikkakunnallakin aina syyskuun loppuun asti ja tarjontaa riittää lähes jokaiselle arki-illalle.

Etelä-Pohjanmaa kunnostautui jälleen viime kesänä iltarastien yhtenä suosituimpana maakuntana. E-P kipusi suoritusten määrässä valtakunnallisesti hienosti viidenneksi Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Hämeen ja Kaakkois-Suomen jälkeen.

EPSU:n harrastesuunnistusvastaavan Tuija Katajamäen tilastojen mukaan maakunnassa järjestettiin viime kesänä 370 kuntorastitapahtumaa, joissa kirjattiin lähes 31 000 suoritusta. Näistä alle 19-vuotiaiden suorituksia oli 7 200.

Eniten väkeä iltaa kohden keräsi hieman yllättäen Rasti-Kurikan iltarastit, joissa kävi keskimäärin 150 henkeä. Isot seurat, Vaasan Suunnistajat ja Seinäjoen Rasti-Jussit, saivat jalkeille iltaa kohden keskimäärin 134 ja 126 kuntoilijaa. Niukasti yli sadan keskiarvoon pääsivät lisäksi paljon nuoria keräävät Laihian Lujan sekä myös Lapuan Virkiän tiistairastit.

Pienistä paikkakunnista kunnostautui eritoten Teuva. Rivakan iltarasteilla kirjattiin keskimäärin 82 suoritusta. Se on hieno määrä pienelle alle 6 000 asukkaan paikkakunnalle. Näistä suurin osa oli kuntoilijoita, toisin kuin esimerkiksi Jurvassa, jossa iltarasteilla käyvät enimmäkseen seuran aktiivisuunnistajat.

Prosentuaalisesti eniten nuoria vetivät Pohjankyrön Rastin iltarastit, jossa heitä mukana oli hieman yli puolet kokonaismäärästä. Nuoria on näkynyt metsissä ilahduttavasti liikkeellä myös Ylistarossa ja Kortesjärvellä. Perinteinen laji tuntuu siis vetävän heitä yhä mukavasti, vaikka lajikirjo onkin lisääntynyt huimasti viime vuosina.

Yksi syy kasvaneeseen iltarastien suosioon on pari vuotta sitten maakunnassa käyttöönotettu EPSU-kortti. Se käy maksuksi kaikkien maakunnan suunnistusseurojen iltarasteilla ja niitä ostettiin viime vuonna lähes 700 kappaletta. Kortti on ainutlaatuinen maassamme ja sen ansiosta kaikki iltarastitapahtumat ovat maakunnassa ilmaisia alle 20-vuotiaille.

Maakunnassa on useita vanhoja pihkaniskoja, nuoria innokkaita suunnistajan alkuja sekä iltarastikärpäsen puremia kuntoilijoita, joita laji viehättää.

Yksi tällainen kuntoilija on kuortanelainen entinen rallimies Jorma Rajasaari. Mies on vihkiytynyt lajiin niin tiiviisti, että hän kiersi viime kesänä peräti 94 kertaa maakunnan iltarasteilla muutamat korttelirastit mukaan lukien. Lukumäärä saattaa olla Suomen ennätys. Eikä tahti kuulemma tähän lopu. Mies aikoo jatkaa harrastustaan niin kauan kuin terveyttä riittää, vaikka ikää on 70 vuotta.

Iltarastit ovat mitä parhainta kuntoilua luonnossa kaikenikäisille ja -kokoisille. Maastossa aika kuluu huomaamatta karttaa lukiessa ja lenkistä saattaa tulla pitkäkin, elleivät rastit löydy heti. Myös aivot saavat mukavasti jumppaa, sillä karttaa on luettava joka hetki, jos aikoo suunnistaa ilman virheitä.

hannu.lusa@i-mediat.fi

KommentoiLuetuimmat kolumnit