Tätä ne meistä oikeasti ajattelevat

Leima kovaa ryyppäävistä ja muukalaiskammoisista suomalaisista on yhtä tosi kuin käsitys Donald Trumpia äänestävistä reppanoista.

Omaa parastaan äänestävä ei pidä itseään sorrettuna reppanana sen enempää kuin me suomalaiset pidämme itseämme täysinä alkoholisteina.

–Ovatko suomalaiset sitten sellaisia? Kysymys havahdutti matkalla, jossa oli tilaisuus jutella paljon kaiken maalaisten ihmisten kanssa. No ei tietenkään! Sehän on suomalaisten stereotypia itsestään, jota hävetään ja jossa Suomi näyttäytyy takapajuloista pahimpana.

Koska suomalaisia kiinnostaa poikkeuksellisen paljon, mitä meistä muualla puhutaan, kerron omia havaintojani: ensinnäkään, kukaan ei ajattele pahaa. Kaikki innostuvat, kun kuulevat ihmisen olevan Suomesta. Aussit tai muut eivät ole kiinnostavuudessa mitään, mutta että Suomesta!

1. On hämmentävää, miten hyvin suomalainen koulu tunnetaan. Ihanko totta teillä kaikki lapset menevä samoihin kouluihin? Ettei ole julkisia ja yksityiskouluja? Eikä koulu maksa mitään? Ja vielä Pisa!

2. Suomalainen korkea sosiaaliturva tunnetaan myös. "Ei meillä työtön saa mitään tukia, kaikkien on vaan yritettävä". Tiedetään myös, että vastineeksi maksetaan paljon veroja. "Jotkut kuulemma maksavat jopa puolet tuloistaan?!"

3. Itse vähättelemme kielitaitoamme, mutta muut ihailevat sitä. Rallienglannillakin pärjää ja uskaltaa lähteä pitkälle.

4. Te elätte maailman yhdessä maailman korruptoimattomimmassa maassa. Teillä naiset saivat ensimmäisinä äänioikeuden. Teillä on kaikista suurin lehdistönvapaus.

Yllättävää, että meistä tiedetään tämä, eikö? Ehkä retkikuntani ovat olleet poikkeuksellisen tietäväisiä tai sitten Suomi-brändi on rakentunut näin. Ei todellakaan sotkettu Suomea Ruotsiin tai Norjaan.

Edellisten havaintojen valossa on täysin oikein, että en saanut lainkaan vastakaikua selittäessäni eräille lapsille joulupukin kotimaasta. Se nyt vaan ei ollut kova juttu. Matkailullisesti enemmän kiinnostusta Suomessa herättivät revontulet, joita moni paljon matkustava oli aikeissa tulla joskus tänne katsomaan. Saunasta tai poroista ei puhuttu mitään.

Ainoa stereotyyppinen suomalaisuusklisee onkin rodullinen: "suomalaisen näköinen blondi" pääsee itse paikallisten valokuviin, mutta nimeni kuulostaa heistä enemmän japanilta kuin suomelta.

Se, mitä näkyy ulospäin, ei erotu Suomesta katsoen. Aina voi pyrkiä parempaan, mutta eivät asiat täällä ole niin huonosti kuin itse luulemme niiden olevan. Suomalaiset ovat maailmalla turhan vaatimattomia, eikä niistä asioista puhuta, mitkä Suomesta selvästi muualla ihmisiä kiinnostavat.

On esimerkiksi täysin suomalainen piirre riemastua suunnattomasti, kun maailmalla tulee vastaan Iittalan lautanen tai joku mainitsee Simo Häyhän –kyllä, näin uskomattomasti on käynyt. Ei hollantilainen riemastu samoin Phillipsin vedenkeittimestä.

Suomi-kuvaa on rakennettu liikaa vain tuotemerkkien varaan. Luullaan, että kaikki muutkin innostuvat mustavalkoisesta pallohuivista tai hissistä, koska se on Suomesta. Positiivista Suomi-kuvaa voisi toki käyttää enemmän hyväksi niiden markkinoinnissa.

Kun suomalainen hämmästyy ihailusta, mitä suomalainen yhteiskunta saa, on ulkomaisen vuoro hämmentyä sen arvostuksen puutteesta. –Kehukaa nyt ylpeästi maatanne! Te näette vain haitat, ette hyötyjä. Vain suomalaisilla itsellään on outo kuva Suomesta.

SATU TAKALA

Kommentoi


Luetuimmat kolumnit
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa