Täydellinen työpaikka

Kuvittele mielessäsi sinulle täydellistä työpaikkaa. Onko se sellainen työpaikka, jossa kaikki ovat iloisia? Onko se paikka, jossa kaikilla on sama elämänkatsomus ja kukaan ei koskaan riitele? Onko se konttori, jossa kaikki kalusteet ja muut mukavuudet ovat viimeisen päälle?

Jos jonkun mielestä nämä ovat hyviä esimerkkejä hyvästä työpaikasta, niin olit väärässä. Ainakin, jos on ”työpaikkaguru” Ron Friedmaniin uskominen. Yllämainitut esimerkit kuulostavat hyviltä, mutta itse asiassa nämä ovat ainoastaan myyttejä ja jotakin, mitä monet ihmiset luulevat löytävänsä hyvästä työpaikasta.

Friedman nostaa esille kirjassaan joitakin myyttejä, jotka mielestäni ovat erittäin kiinnostavia. Haluamme usein toimia paikassa, jossa on hyvä ilmapiiri ja kollegojen välille ei synny erimielisyyksiä. Haluamme mielellään työskennellä ihmisten kanssa, jotka jakavat samat mielipiteet ja toimivat samalla tavalla kuin me itse.

Kuulostaa varmalta ja sopivalta mutta loppupäässä työnantajasi kärsii, olit sitten missä tahansa tekemässä töitä elantosi eteen. Vaikka niitä kaikella tavalla yritetään välttää, konfliktit työpaikalla kehittävät sinua ja kollegojasi. Kun joudut pohtimaan, kyseenalaistamaan ja ajattelemaan asioita uusiksi, teet edistysaskeleita ja vältät riitoja.

Minun työpaikallani, jalkapalloseurassa, erimielisyydet eivät ole uusi asia. Joukkueessa on 25 pelaajaa, pelaajien iät ovat välillä 17–34. On selvää, että on isoja eroavaisuuksia elämänkokemuksessa ja siinä, miten palloa pitäisi potkia. Jotkut ovat saaneet vaikutuksia espanjalaisesta jalkapallosta ja joku toinen saksalaisesta. Joku pitää pallonhallinnan joukkueella, kun toinen haluaa pelata nopeilla vastahyökkäyksillä.

Ja vaikka meillä on valmentaja, joka päättää, kuinka meidän pitäisi pelata, silti käydään paljon keskustelua pelifilosofiastamme ja kuinka pitäisi pelata seuraavassa pelissä.

Mielestäni tämä on ainoastaan positiivista. Olen osa työympäristöä, jossa kaikkia kuunnellaan ja kaikki saavat sanoa haluamansa. Vaikka erimielisyyksiä onkin, kaikkia kollegoja kunnioitetaan.

Joskus asia päättyy konfliktiin tai jopa riitaan harjoituskentällä, mikä varmasti ulkopuoliselle näyttää täysin kummalliselta. Mutta se kehittää joukkuetta ja näyttää minulle, että intohimoa ja halua auttaa joukkuetta löytyy.

Vaikka hauskuuden ja varmuuden merkitys on iso työympäristössä, niin mielestäni tarvitaan aina vähän tunnetta mukaan, jotta kehitys ei tyrehtyisi. Zombiemoodissa ilmestyminen työpaikalle näyttämättä tunteitaan tuntuu minulle täysin oudolta.

Mukavuuksista puheen ollen, Twitter, Google ja monet muut isot maailmanlaajuiset yritykset panostavat isoja summia konttoreihinsa ja niiden ulkonäköön ja kalustukseen. Tutkimukset osoittavat kuitenkin, että huonon ja hyvän työpaikan ero ei johdu sisustuksesta vaan enemmän ihmisten dynamiikasta työpaikalla.

Hyvä työpaikka ei ole sellainen, jossa kahvilan kulmassa on keilailurata ja isoon ääneen nauravia ihmisiä, jotka eivät uskalla sanoa mielipidettään. Hyvässä työympäristössä on erilaisesti ajattelevia ihmisiä. Kaikki ovat tervetulleita eikä pelätä astua jonkun toisen varpaille.

Sen sijaan, että keskustelisit sellaisten ihmisten kanssa, joiden kanssa olet normaalisti joka päivä tekemisissä, koeta ottaa askel kohti jotain uutta ja epävarmaa.

Etsi joku, jonka tiedät ajattelevan asioista hyvin eri tavalla kuin sinä ja puhu hänen kanssaan. Argumentoi asioista, joita edustat ja yritä ymmärtää, mitkä asiat erottavat teitä. Kuinka voisitte tehdä parempaa yhteistyötä ja mitä voit oppia häneltä ja toisin päin? Arvosta eroavaisuuksianne ja levennä näköpiiriäsi. Etsi konflikteja.

Oravaisista lähtöisin olevan jalkapalloilija, joka pelaa ammatikseen Tanskassa

Kommentoi


Luetuimmat kolumnit
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa