Temppelivuori on Unescolle islamilainen

Unescon 21-jäseninen maailmanperintökomitea päätti viime viikon kokouksessaan äänestyksellä, että Jerusalemin vanha kaupunki ja sen muurit pysyvät edelleen Unescon uhanalaisten perintökohteiden luettelossa, jossa se on ollut vuodesta 1982.

Unescon maailmanperintökomitean päätös riistää kuitenkin perusteluissaan juutalaisilta ja samalla kristityiltä osallisuuden Temppelivuoren alueeseen. Suljetun lippuäänestyksen tulos oli 10 puolesta, 2 vastaa, 8 pidättäytyi äänestämästä ja 1 poissa. Suomi pidättäytyi äänestyksestä.

Aiemmin lokakuussa asiaa käsitteli Unescon 58-jäseninen hallintoneuvosto, joka oli täpärän äänestyksen jälkeen päätynyt samaan tulokseen. Hallintoneuvostossa edustettuna oli pohjoismaista ainoastaan Ruotsi, joka myös pidättäytyi ottamasta asiaan kantaa. Peräti 24 jäsenvaltiota äänesti päätöslauselman puolesta, jonka mukaan juutalaisilla ei ole yhteyttä Jerusalemin Temppelivuoreen eikä myöskään Länsimuuriin. 26 jäsenvaltiota pidättäytyi äänestyksestä ja vain kuusi vastusti: Viro, Saksa, Liettua, Alankomaat, Yhdistynyt kuningaskunta ja Yhdysvallat. Asia tulee vielä ensi vuonna Unescon yleiskokouksen käsittelyyn.

Jerusalem ja sen pyhät paikat ovat tärkeitä kaikille kolmelle monoteistiselle uskonnolle: kristinuskolle, juutalaisuudelle ja islamille. Temppelivuori sijaitsee Jerusalemin vanhan kaupungin itälaidalla. Vanhassa testamentissa mainittu Moorian vuori tarkoittaa perimätiedon mukaan samaa paikkaa. Temppelivuori oli juutalaisten ensimmäisen, vuonna 586 eKr. tuhotun, ja toisen noin 515 eKr. rakennetun ja vuonna 70 jKr. tuhotun toisen temppelin paikka.

Temppelivuoren keskellä sijaitseva Kalliomoskeija on rakennettu vuoden 690 jKr. paikkeilla ja al-Aqsa noin 710 jKr. Kalliomoskeijan keskellä oleva kivi on paikka, josta Muhammadin uskotaan nousseen taivaaseen enkeli Gabrielin seurassa tapaamaan Moosesta.

Temppelivuoren länsijuuren eteläosassa oleva länsimuuri eli itkumuuri on peräisin juutalaisten toisen temppelin ajalta. Kun arabit varhaiskeskiajalla valloittivat Jerusalemin, juutalaisten sallittiin käydä Temppelivuorella vain temppelin hävityksen vuosipäivänä.

Äänestyksen jälkeen Islamilainen yhteistyöjärjestö Organization of Islamic Cooperation (OIC) julkaisi tiedotteen, jossa se ilmaisi tyytyväisyytensä siihen, että al-Haram al-Sharif eli Temppelivuori on "poissulkevasti islamilainen pyhä paikka". Lisäksi OIC kiitti päätöslauselmaa siitä, että se tuomitsee Israelin, joka "miehittäjänä peittää historiallisia tosiasioita".

Myös Unescon pääjohtaja, bulgarialainen Irina Bokova, piti äänestystulosta valitettavana. Hänen mukaansa "juutalaisten, kristittyjen tai muslimien perinteiden kieltäminen, salaaminen tai poistaminen heikentää alueen, Temppelivuoren, eheyttä ja on ristiriidassa niiden syiden kanssa, jotka oikeuttivat sen sisällyttämiseen Unescon maailmanperintökohteiden listalle".

Edellä olevan perusteella jätin viime viikolla asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen: Miten hallitus perustelee Suomen äänestyskäyttäytymisen Unescon maailmanperintökomitean kokouksessa 26.10.2016 ja mihin pikaisiin toimiin Suomen hallitus aikoo ryhtyä, jotta juutalaisten ja kristittyjen kiistaton yhteys Jerusalemin Temppelivuoreen ja Länsimuuriin tunnustetaan Unescon päätöksissä jatkossa.

Peter Östman

Kirjoittaja on kansanedustaja (kd.) Pedersörestä.

Kommentoi


Luetuimmat kolumnit
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa