Tuhansia euroja sivu suun

Käytännössä teiltä on jäänyt useita tuhansia euroja saamatta, totesi Kelan asiakaspalvelija rauhallisesti. Linjan toisessa päässä tunnelma oli toinen.

Perhe oli saanut pari vuotta kotihoidon tukea alle kolmevuotiaasta lapsestaan. Kelan papereita täyttäessään he olivat sivuuttaneet kohdan kotihoidontuen hoitolisästä, sillä luulivat tulojensa ylittävän hoitolisään oikeuttavan tulorajan.

”Laskimme, että yhteisansiomme ylittävät selvästi tulorajan, joten emme hakeneet hoitolisää”, perheenäiti huokasi kertoessaan episodista.

On loogista, että tulorajat kohdistuvat ajanjaksoon, jolle etuutta haetaan. Jokainen Kelan papereiden kanssa tuskaillut kuitenkin tietää, että ohjeet saattavat olla hengästyttävän vaikeaselkoisia. Tässä tapauksessa perheen olisi pitänyt huomioida vain työssäkäyvän osapuolen tulot kotihoitojaksolta. Siis tilanne hoitojakson ajalta, ei ajalta ennen sitä, jolloin äiti oli saanut vanhempainpäivärahaa ollessaan äitiyslomalla. ”Oletimme, että hoitolisä on tarkoitettu oikeasti pienituloisille ja tuloraja yhteisille ansioille”, äiti jatkoi avautumistaan.

Keskustelu perheenäidin kanssa hämmensi minua. Suututtikin lopulta, kun muistelin, miten opiskeluaikana muutama alati juhlinut kehuskeli sillä, miten helppoa Kelasta on huijata rahaa. Heppoisetkin syyt tai valeet kelpasivat selitykseksi, miksi opintopisteitä ei ollut kertynyt kuin kaksi koko lukuvuonna.

Keskustelun innoittamana vierailin Kelan sivuilla itsekin toteamassa, että tulkinnanmahdollisuus on olemassa. Kelan nettisivujen mukaan vuonna 2015 kolmihenkinen perhe sai kotihoidontuen hoitolisää, jos perheen tulot olivat alle 3 380,06 euroa kuukaudessa.

Perheenäiti kertoi heidän erheensä tulleen ilmi, kun hän oli pyöritellyt muita papereita ja ollut yhteydessä Kelaan. Kuullessaan uutisen hän oli ryystänyt päiväkahvit väärään kurkkuun. Ystävällisesti asiakaspalvelija oli puhelun aikana vielä laskenut, että perheen tuloilla kotihoidontuen hoitolisä olisi ollut hieman yli sata euroa kuussa.

Järkytyksen keskellä tämä äiti oli kärttänyt mahdollisuutta hakea etuutta takautuvasti, mutta asiakaspalvelija oli muistuttanut puolen vuoden määräajasta, joka oli tässä tapauksessa jo umpeutunut. Valitusta ei kannattaisi tehdä, sillä se ei johtaisi mihinkään.

Perheen oli vain hyväksyttävä se, että inhimillisen erehdyksen vuoksi paljon rahaa oli jäänyt saamatta. Äiti kertoi pinnistelleensä pari vuotta kotihoidontuella, josta jäi verojen jälkeen noin 250 euroa käteen. Varojensa huvetessa hän oli kajonnut säästöihinsä, ja ajatellut, että se nyt vain kuuluu asiaan, jos haluaa hoitaa lasta kotona. Vastaavassa tilanteessa satanen lisää kuussa olisi varmasti kelvannut kelle tahansa.

Yritin tätä kolumnia varten tavoittaa useita kertoja Kelasta asiantuntijaa kertomaan, kuinka paljon ihmisiltä jää heille kuuluvia etuuksia hakematta. Harmillisesti juuri tästä asiasta tietävä henkilö jäi tavoittamatta. Se kuitenkin selvisi, että tukien alikäytöstä on vähänlaisesti tutkimustietoa. MTV3:n sivuilta löytyi muutaman vuoden takaa uutinen, jonka mukaan tukia jää saamatta vuosittain kymmeniltä tuhansilta kotitalouksilta. Rahassa tässä puhutaan enintään kymmenestä miljoonasta eurosta. Epätietoisuus, työläys ja häpeä mainitaan syiksi. (MTV3.fi)

Perheelle sattunut vahinko muistuttaa siitä, että Kelan kanssa asioidessa kannattaa vääntää rautalangasta, kysyä ja kyseenalaistaa, jotta mitään ei jää epäselväksi.

MARIKA EIKKULA marika.eikkula@i-mediat.fi

KommentoiLuetuimmat kolumnit
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa