Uskonnot on tehty uskomattomiksi

Olen miettinyt usein uskontojen asemaa maailmassamme. Mitä haittoja niistä on meille tullut, ja mitä hyötyjä ne ovat tuoneet.

Useimmiten päädyn siihen lopputulokseen, että plus-miinus-lista on kasvanut miinuspuolella selvästi isommaksi kuin pluspuolella. Tai oikeastaan ei voi sanoa, että useimmiten, vaan pitäisi sanoa aina.

Ylipäänsä uskonnot kuulostavat hulluilta, mutta koska niillä on pitkät perinteet, eivät ne myöskään kuulosta useimpien ihmisten korviin oudoilta.

Ensinnäkin on hauska ajatella, kuinka monia eri uskontoja tämä maailma pitää sisällään. Vielä hauskempaa on ajatella, kuinka paljon samoja piirteitä useimmissa uskonnoissa on. Esimerkiksi neitsyestä syntyminen, opetuslasten määrä, vapahtajien elämäntarinat tai vaikkapa vapahtajien lempinimet ovat monissa uskonnoissa samanlaisia.

Vaikka maailmassa on tuhansia uskontoja, joista monet kuulostavat täysin kopioilta, kuten kristinusko, eivät ihmiset pysty hetkeäkään miettimään muuta uskontoa oikeaksi kuin omaansa. Ihmiset uskovat sokeasti omaan uskontoonsa, sillä se on kyseisen uskonnon mukaan ainoa oikea.

Tieteen kehittyessä uskonnot ovat joutuneet koetukselle, sillä maailmansynnystä ja historian mysteereistä on opittu kokoajan uutta. Ne uudet asiat ovat asettaneet uskontoja jopa naurunalaiseksi. Silti uskovaiset turvautuvat aina samaan virkkeeseen, jolla he saavat mielenrauhan: "Tutkimattomia ovat herran tiet".

Tämä lause on nero, ja sitä voi käyttää tilanteessa kuin tilanteessa.

"Miksi Jumala loi maapallolle raiskaajia ja murhaajia?"

"En tiedä, tutkimattomia ovat herran tiet".

Ja jälleen kaikki on pelastettu, ja jatketaan Raamatun lukemista vieden sanomaa sukupolvelta toiselle.

Olen myös usein miettinyt, miksi eri uskontojen "päähahmoista" tiedetään loppupeleissä hyvin vähän. Miksi heidän nuoruusvuosistaan ei kerrota juuri mitään?

Oliko esimerkiksi Jeesus 15-vuotiaana kimeä-ääninen "takatukkajeejee", joka kamppaili finnien kanssa, eikä tällaista voinut mainita Raamatussa?

Edes pieni täsmällisyys ja realistisuus auttaisivat ainakin minua uskomaan. Sen lisäksi, että kirjassa lukisi veden muuttamisesta viiniksi, haluaisin lukea myös vapahtajan normaaleista ongelmista. Vaikka kaikkitämä kuulostaa täysin päättömältä, uskovaisia riittää edelleen runsaasti.

Se on tietenkin ymmärrettävää, sillä yhteiskunta on täynnä uskonnollisia vaikutteita. Pelkästään kouluissa uskonnollisuus on vahvasti esillä, minkä vuoksi pikkulapset imevät jatkuvasti tietoa ja omaksuvat kyseisen ideologian. Ja juuri nämä pikkulapset ovat niitä, jotka imevät tietoa eniten.

Osa meistä kuitenkin tajuaa tällaisen "aivopesun" ennen aikuisikää, mutta valtaosalle se jää päähän loppuelämäkseen.

Ongelma piileekin siinä, että uskonnot aiheuttavat tässä maailmassa pahaa. Jokainen voi ajatella, kuinka moni sota on saanut alkunsa uskonnollisten näkemysten takia.

Esimerkiksi Lähi-Idästä tulevat naapurimme aiheuttavat tuhoa vain yhden asian takia: uskonnon.

Eikä läntinen maailmakaan ole puhdas pulmunen. Esimerkiksi homoseksuaaleja poljetaan vain yhden asian takia. Aivan oikein, uskontojen takia.

En pyydä ketään muuttamaan mielipiteitään, mutta kannustan ihmisiä rationaaliseen ajattelutapaan.

Kommentoi


Luetuimmat kolumnit
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa