Väitätkö olevasi olosuhteiden uhri?

Kyökkipsykologiassa pompottaville pomoille, itseriittoisille sukulaisille ja kaameille exille löydetään aina kaksi takuuvarmaa diagnoosia: Hänhän on ihan selvä narsisti, ellei jopa psykopaatti.

Narsismia ja psykopatiaa esiintyy niin taajaan, että niitä voisi luulla jo koko kansankuntaa näpeissään pitäväksi vitsaukseksi, joka estää hyviä asioita tapahtumasta.

Varsinkin narsisti on käyttökelpoinen, koska vika on löytynyt, eikä sitä tarvitse enää etsiä –Ei varsinkaan katsomalla peiliin. Näillä termeillä voi kätevästi ulkoistaa kaikki viat itsestään.

Se, missä tässä oikeasti ryvetään kaulaa myöden, on itsesääli ja marttyyrius.

Niissä vellovat kokevat olevansa muita hyljeksitymmässä asemassa, eivätkä näe, että juuri he ovat yleensä niitä, joilla todellisuudessa on muita suuremmat erivapaudet esimerkiksi työssä ja perhe-elämässä toteuttaa tahtoaan.

Lisäksi he etsivät tilaisuuksia rypeä vielä syvemmällä. He voivat kyllä valittaa muista, ettei heitä edes tervehditä, mutta menevät itse luimistellen ja metsään katsellen ohi. Jälkikäteen voi taas valittaa, ettei kukaan edes huomaa.

Tällainen katkeruuden sairastuttama virtahepo olohuoneessa yleensä tiedetään hyvin. Kukaan ei vaan käske sen lopettaa. Sen sijaan varoitellaan, "Tuo nyt on tuollainen, älä vaan asetu poikkiteloin."

Jos moitit, teet väärin, koska suloisessa itsesäälissä viruva odottaa yleensä palkintoa joka teostaan. Varsinkin sellaisista, joita muut tekevät kitisemättä ja ilman itsekorostusta.

Marttyyri ei useinkaan ole mikään hiljainen vetäytyjä. Päinvastoin, myrkyttynyt mieli unohtaa hyvät tavat ja kaiken poliittisen korrektiuden laukoessaan totuuksiaan. Siihen he löytävät oikeutuksensa itse kokemiensa vääryyksien perusteella.

On luonnollinen selitys, että heillä on oikeus kostaa kurja kohtalonsa eli vääryys oikeuttaisi vääryyteen. Muiden pitäisi nyökytellä hyväksyvästi ja ymmärtävästi: Ai siitä se johtuu, että ilkeilet jatkuvasti.

Surkeuksia päälleen manaava vetäisi muutkin mielellään samaan syöveriin. Juorujen kohteelle he kertovat "hyväähyvyyttään", mitä tästä puhutaan. Lisäksi omia mielipiteitä vahvistetaan esittämällä ne kaikkien muidenkin mielipiteinä: Kaikki, joiden kanssa olen puhunut, ovat tätä mieltä.

Valittamiselle ei ole yleensä mitään hyvää tarkoitusta. Ei esimerkiksi sitä, että asiat muuttuisivat paremmiksi. Omaa ilkeilynhalua perustellaan kyllä yleisellä hyvällä tai muulla ylevällä tavoitteella.

Keskustella ei kannata. Vaikka miten taitavasti perustelisi ja argumentoisi, kääntää marttyyrin viitan päälleen ottanut aina sanomisesi sinua vastaan ja päättelee lopuksi olleensa tietenkin aivan oikeassa ja sinä täysin väärässä.

Kun itsesäälin ongelmat on ulkoistettu, jää muiden osaksi jatkuvasti tsempata kurjuudessa viruvaa. Se on aika vaativaa. Hänhän ei mitään millekään voi, ongelmat ovat muiden aiheuttamia, eikä niitä voi millään muuttaa.

Aikuisuutta on ottaa vastuu oman elämän motivaatiosta. Voihan sitä virua itsesäälissä vaikka koko loppuelämän –tai vaihtoehtoisesti voi vaikuttaa niihin asioihin, mitkä ovat omassa vallassa: sekä kurjan työn että puolison voi pistää vaihtoon! Kumpikaan tuskin muuttuu ihanammaksi, vaikka miten sirottelisi tuhkaa ylleen.

Olosuhteiden uhrina itseään pitävänkin kannattaisi ottaa vastuu itsestä. Oma onni voi olla ihan nurkan takana.

Kommentoi


Luetuimmat kolumnit
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa