Viime kesänä ihastuin salaa

Tajusin sen eräänä iltana pari viikkoa sitten. Olin kertonut Hänestä miehelleni ennenkin. Muka ohimennen ja viattomasti, vähän nolona siitä, että olin asiasta niin innoissani. Ohimennen, koska halusin peitellä ihastusta, jota en ollut valmis myöntämään edes itselleni.

Halusin jakaa ihastuksen tunteeni jonkun kanssa, mutta ymmärsin sillä hetkellä, että sen täytyi tuntua hieman vaivaannuttavalta. Ehkä kuvailin liian yksityiskohtaisesti kokeemaani ristiriitaista jännityksen tunnetta.

Sitä, miten olin aamulla väsynyt, koska en malttanut mennä edes nukkumaan ajoissa.

Se valvottaa ja vie voimia. Se saa elimistön tuottamaan ylenmäärin stressihormoni kortisolia ja saa kokemaan ekstaattista hyvänolon tunnetta.

Olotila on valpas. Mielihyvän kokemiseen liittyvän välittäjäaineen dopamiinin käyttö aktivoituu. Tätä täytyy saada lisää. Näin kuvaavat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijat rakastumisen tunnetta.

Mikä tunteen aiheuttaa, on monimutkaista. Se on yksilöllistä, aivokemiaan liittyvä monimutkainen prosessi.

THL:n ylilääkärin Timo Partosen mukaan me ihmiset olemme synnynnäisesti erilaisia siinä, miten voimakkaana koemme rakastumisen tunteen.

Jotkut ihmiset kokevat sen harvoin tai eivät koskaan. Toiset taas helposti ja montakin kertaa.

Jos joku kysyisi minulta miksi, en osaisi vastata. Ehkä kyseessä on jonkinlainen mielihyvään liittyvä addiktio, riippuvuus. Ei haittaa yhtään. Kysehän on lopulta aivokemiasta, eikä sellaista oikein voikaan ymmärtää. Ainakin minulla ja ihastuksellani on jotain yhteistä. Riippuvuus.

Ihastukseni nimittäin kärsii alkoholiriippuvuudesta. Hänen lempijuomansa on Jim Beam -viski.

Psykologi Tony Dunderfelt on sanonut, että rakastuessamme toisessa kiehtovat jännittävyys, tuntemattomuus ja haasteellisuus.

Ehkä siksi olen ihastunut ihmiseen, joka on äärimmäisen epäsosiaalinen, on salakuljettanut ja polttanut oopiumia ja saanut juomisen takia potkut töistä.

Vaarallinen ihastukseni on samalla turvallinen, sillä hän on täysin saavuttamaton.

Hän on Harry Hole, norjalaisen kirjailijan Jo Nesbøn luoma ristiriitainen poliisihahmo.

Nesbø on kirjoittanut tähän mennessä kymmenen Harry Hole -romaania, joista viimeisin, Poliisi, ilmestyi vuonna 2013. Seitsemännestä Harry Hole -romaanista, Lumiukosta, kuvataan parhaillaan Hollywood-elokuvaa. Sen on tarkoitus saada ensi-iltansa syksyllä 2017. Miespääosaan on kiinnitetty Michael Fassbender.

Nähtäväksi jää, pystyykö Fassbender täyttämään Harry Holen eeppisiin mittoihin kasvaneet saappaat.

Jo Nesbø on sanonut, että Poliisi on todennäköisesti viimeinen Harry Hole -romaani. Lukija toivoo samaan aikaan jatkoa, ja samalla että kirjailija malttaisi lopettaa silloin, kun romaanit ovat vielä hyviä.

Harry Hole -sarjassa on 5 619 sivua, joista ehdin kesän aikana lukea 4 123. Jäljellä on siis 1 496 sivua. Ihastukset tapaavat hiipua syksyisin. Säästelen niitä silti.

Kommentoi


Luetuimmat kolumnit
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa