Ennätysmäärä rottia Vaasassa, viranomainen pyytää ihmisiä välttämään lintujen ruokintaa – "Rottia ollut sisätiloissakin"

Rottahavainnot ovat lähteneet tänä vuonna hurjaan nousuun Vaasassa.

Vaasan kaupungin ympäristöosasto on saanut tämän vuoden alusta ennätysmäärän ilmoituksia verrattuna aikaisempiin vuosiin.

Kaupungin ympäristöinsinööri Ulla Udd kertoo, että havaintoja on tehty ympäri kaupunkia: ydinkeskustassa, Hietalahdessa, Vanhassa Vaasassa ja Gerbyssa – joka puolella. Rottia on niin omakotialueilla kuin kerrostaloissa.

– Ympäri Suomea on todettu, että rottia on tällä hetkellä tavallista runsaammin. Leuto talvi on vaikuttanut esiintymisiin, Udd toteaa.

Rottakannan suuruutta hän ei osaa arvioida, mutta jos niitä näkyy päivisin, rottia on silloin runsaasti.

Ja he ovat nähneet.

Älä ruoki rottaa!

Uddin mukaan tärkeää olisi nyt saada rottakanta vähenemään Vaasassa. Kokonaan niitä ei pystytä kaupungista koskaan poistamaan.

Paras keino vähentää rottien määrää on huolehtia, ettei niille ole saatavilla ruokaa. Udd kehottaakin välttämään nyt lintujen ruokintaa ja pitämään jäteastioiden kannet tiiviisti suljettuina.

– Se on se tärkein torjuntatoimenpide.

Rotat voivat levittää tauteja ihmisiin ja kotieläimiin, kuten salmonellaa. Ne aiheuttavat myös rakennuksille tuhoa jyrsimällä kaiken mahdollisen.

– Jopa betoniakin, Udd tietää.

Rotta voi pilkistää vessanpöntöstä

Rottien torjuminen on hänen mukaansa kiinteistönomistajan vastuulla.

Kunnan terveydensuojeluviranomainen voi velvoittaa kiinteistönomistajaa tai -haltijaa toimenpiteisiin terveyshaittaa aiheuttavien vahinkoeläinten hävittämiseksi.

– Kyllä he ovat ryhtyneet toimenpiteisiin. Ketään ei ole tarvinnut määrätä.

Kun ilmoitus rottahavainnoista tulee, viranomainen käy Uddin mukaan paikalla tarkistamassa asian.

– Joskus nähdään ihan rottia ja toisinaan havaitaan koloja tontilla eli on rotan pesiä.

Rotat elävät myös viemäreissä. Viemäreihin paiskattu ruoka ja rasva ovat niille suurta herkkua.

Voiko rotta pilkistää vessanpytystä?

– Kyllä sellaisiakin tapauksia on ollut, vaikka ei Vaasassa. Mutta on meilläkin ollut tapauksia, että rottia nähty sisätiloissa. Ne ovat menneet jäteastiaan ja vieneet sieltä ruokajätteitä, Udd sanoo.

FAKTA: Keinoja ehkäistä rottapopulaation kasvua

– Kaupungissa asuvista rotista suurin osa elää viemärissä. Vessanpönttöön kuuluu ainoastaan ulosteet, wc-paperi ja erilaiset pesuvedet. Ruuantähteet laitetaan jäteastiaan (tai kompostoriin), ei wc-pönttöön!

– Huolehdi, että kiinteistön jäteastiat ovat ehjiä ja tyhjennys on tarpeeksi usein. Kannen tulee mennä aina kiinni. Jätteitä ei saa jättää lojumaan roska-astioiden viereen.

– Ruokajätteen kompostointi on sallittua ainoastaan suljetussa ja lämpöeristetyssä kompostorissa. Avokompostiin saa laittaa ainoastaan puutarhajätettä.

– Lintuja ei pidä ruokkia sulan maan aikana. Kun maa on jäässä, tulee ruokinnassa käyttää ruokinta-automaatteja, ruokaa ei saa heittää suoraan maahan. Ruokintapaikka tulee pitää siistinä.

– Jos kiinteistössä havaitaan rottia, on syytä asentaa loukkuja tai hankkia ammattimainen tuholaistorjuja paikalle. Kemikaalilain mukaan henkilö, joka on suorittanut tuholaistorjujan tutkinnon, voi toimia ammattimaisena tuholaistorjujana, ympäristöosasto tiedottaa. Tuholaistorjuntaa tekevät yritykset löytyvät Tukesin tuholaistorjunnan yritysrekisteristä (https://tukes.fi/kemikaalit/biosidit/tuholaistorjunta)

– Rottahavainnoista voi ilmoittaa Vaasan kaupungin puhelinvaihteeseen numeroon 06 325 1111 tai sähköpostitse osoitteeseen terveysvalvonta@vaasa.fi

KommentoiLuetuimmat paikallisuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Paikallisia