Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri: maskisuositus Etelä-Pohjanmaalle, viisikohtainen strategia käyttöön – Perjantaina todettu tartuntatapaus tuli ulkomailta ja altistuneet on kartoitettu

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin valtuusto hyväksyi toukokuun kokouksessa esitetyn toimintaohjeen, jonka mukaan sairaanhoitopiirin täytyy yhteistyössä alueen kuntien kanssa laatia Covid-19 exit-strategia.

Strategian keskeisin tavoite on koronan toisen aallon ehkäisy Etelä-Pohjanmaalla. Miten se tehdään ja mitä se vaatii paikallisilta?

Ilkka-Pohjalainen seurasi paikan päällä tiedotustilaisuutta, joka järjestettiin perjantaina 14. elokuuta Seinäjoen keskussairaalassa. Tilaisuus alkoi kello 10:30.

Kello 11.19: Liveseuranta on päättynyt.

Kello 11.00: Tilaisuus päättyy.

– Päällimmäinen viesti on, että nujerramme yhdessä tämän taudin, Pihlajamäki sanoo.

Kello 10:55: Elina Kärnän mukaan THL ei antanut maskisuositusta Etelä-Pohjanmaalle, mutta tänään maakunnan sairaanhoitopiirissä on todettu yksi uusi tartunta.

– Tässä vaiheessa annamme maskisuosituksen joukkoliikenteessä ja tilanteissa, jossa turvavälejä ei pystytä pitämään. Väestötilaisuuksissa, jossa tilanne on sama, maskin käyttöä suositellaan.

Eteläpohjalainen THL:n suosituksiin perustuva suositus valmistellaan ja otetaan käyttöön tänään.

Vähävaraisten maskien saatavuus sisältyy strategiaan.

Kello 10:52: Elina Kärnä kertoo, että strategiassa testeihin pääsy on korostetun tärkeää. Testeissä on ruuhkaa, mutta sitä pyritään purkamaan. Todettuihin tapauksiin pyritään vastaamaan mahdollisimman nopealla tartunnan jälijttämisellä.

– Tartuntojen jäljitys on onnistunut alueella hyvin, sanoo Pihlajamäki.

Pihlajamäki toivoo, että paikalliset lataisivat koronavirussovelluksen puhelimiinsa. Se julkaistaan 31. elokuuta.

Kello 10:45 Ylilääkäri Matti Rekiaro kertoo, että strategian luonnosteluvaiheessa on viisi kohtaa: toisen aallon estäminen, varautuminen, talous, jonohallinta leikkauksissa ja etäpalvelut, esimerkiksi etävastaanotto.

Strategian kokonaisuuksien toteuttamiseen on koottu ryhmät.

Strategianyrkki kokoontuu joka viikko, jolloin strategia valmistellaan kuntien käytettäväksi.

– Suhtaudumme hyvin vakavasti toisen aallon uhkaan, Rekiaro sanoo.

Kello 10:40 Koronatestien määrien kasvuun on reagoitu lisäämällä drive in -näytteenottopisteitä. Huhtalassa on tällainen testauspiste.

Kello 10:35 Infektio ylilääkäri Elina Kärnä kertoo, että tämän päiväinen tartunnan lähde tiedetään. Tartunta tuli ulkomailta. Tartuntajäljitys tehtiin eilen, altistuneet on kartoitettu ja heidät on asetettu karanteeniin.

Koronatestejä tehdään Kränän mukaan päivittäin noin 300.

– Linovirusta ja enterovirusta on liikkeellä.

Kello 10:30 Tilaisuuden avaa sairaanhoitopiirin johtaja Jaako Pihlajamäki.

Strategian ensisijainen tavoite on estää toisen aallon synty. Se onnistuu Pihlajamäen mukaan kansalaisten keinoin, esimerkiksi siten, että eteläpohjalaiset ottavat asian tosissaan ja huolehtivat käsihygienian hyvästä tasosta. Kun turvavälit säilyvät, pystytään välttämään toinen aalto. Pihlajamäki vetoaa vahvasti paikallisiin.

– Helsingissä käytävä vain jos on pakko. Yleisötilaisuuksissa huolehditaan turvaväleistä, Pihlajamäki sanoo.

– Kannattaa käyttää maskia, kun menee yleisötilaisuuksiin, jossa turvaväliä ei voi säilyttää, Pihlajamäki sanoo.

Lisää aiheesta

KommentoiLuetuimmat paikallisuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa
Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Paikallisia