Tämän jutun tarjoaa Plastweld: Merkittävä kättelytilaus ja alle viikko aikaa ensimmäisiin toimituksiin – iso jälleenmyyntisopimus myllää Plastweld Oy:n tuotannon

VAASA

Kun monessa yrityksessä vedettiin pitkänäperjantaina ja lankalauantaina lonkkaa, painettiin Plastweld Oy:ssä pitkää päivää.

Syynä työjärjestelyyn oli viime tiistaina Tokmanni-kauppaketjun kanssa solmittu sopimus. Tokmanni ryhtyy myymään Plastweldin vapaa-ajan tuotteita, kuten paljuja, laitureita ja kuivakäymälöitä.

– Tokmanni teki heti liikevaihdollisestikin merkittävän kättelytilauksen. Ensimmäisten tuotteiden pitää olla valikoimissa pääsiäisen jälkeen, joten nyt pitää kiireellä saada tavaraa valmiiksi. Aloitamme kylpytynnyreillä, jatkossa mukaan tulee myös laitureita ja kuivakäymälöitä, kertoo yrittäjä Arto Alho.

Plastweld on vääntänyt sopimusta Tokmanni-ketjun kanssa viime vuoden lokakuusta alkaen. Alho uskoo, että viimeinen sysäys sopimukselle oli koronakriisi.

– Ihmisille tuntuu nyt olevan todella tärkeää tuotteen kotimaisuus. Suomalaiset ovat tosissaan heränneet tähän asiaan. Uskon, että tämä auttoi meitä sopimusneuvotteluissa.

Toinen myönteiseen lopputulokseen vaikuttanut seikka kävi ilmi heti alkumetreillä.

– Tokmannin ensimmäinen kysymys oli se, että onko Plastweld perheyritys. Selittivät myöhemmin sitä sillä, että toimivat mieluummin perheyritysten kuin kasvottomien kansainvälisten pääomasijoitusyritysten kanssa.

Kun koronatilanne löi päälle, iski Plastweldin väelle epäilys, onko yhtiöstä sittenkään mittavan sopimuksen osapuoleksi.

– Mutta saimme hyviä neuvoja, rohkaisua ja tukea Vasekilta, Business Finlandilta ja ely-keskukselta. Myös pankki suhtautui suopeasti. Uskalsimme tarttua tilaisuuteen, kun kaikki tahot olivat niin hyvin yrittäjän asialla, Alho iloitsee.

Tokmannin lisäksi Tervajoella toimiva Plastweld on solminut jälleenmyyntisopimuksen pohjalaisen Hartman-ketjun kanssa. Alhon mukaan sopimukset edellyttävät lisärekrytointeja ja tuotannon muokkaamista.

– Olemme palkanneet lisää väkeä. Hiljaisen vuodenvaihteen jälkeen henkilöstöluku on noussut kuudella. Lisäyksestä valtaosa on tuotannon henkilöitä mutta myös toimihenkilöstöä on lisätty.

Yrittäjä toivoo, että ainakin kesäsesongin ajaksi voitaisiin palkata vielä muutama työntekijä lisää.

Tuotannossa on siirrytty yhdestä vuorosta kahteen vuoroon kahdesta syystä. Henkilöstömäärän ja tilauskannan lisäksi yrityksessä halutaan huolehtia myös koronatilanteesta. Ison henkilöstöjoukon sairastuminen kerralla olisi iso riski yrityksen toiminnalle.

Uusien sopimusten arvoksi Alho arvioi "useita satojatuhansia euroja". Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna liki neljä miljoonaa euroa. Sopimusten ansiosta se kasvaa viime vuoden tasosta jonkin verran.

– Sopimuksista huolimatta myynti saattaa osin myös vähentyä. Päivittäistavarakauppaa lukuun ottamatta myynti on yleisesti vähentynyt merkittävästi, paikoin jopa pysähtynyt. Tämän vuoksi on tehtävä rajusti töitä, että pystymme tilanteesta huolimatta jatkamaan valitsemallamme linjalla.

Alhon mukaan Plastweldin tulevaisuus varmistetaan satsaamalla tuotannon joustavuuteen, uusiin tuotteisiin ja vientimarkkinoihin.

– Tässä työssä elintärkeinä yhteistyökumppaneinamme ovat Vasek, Ely -keskus ja Business Finland, Alho kiittelee.

Kylpytynnyreitä, laitureita ja jätevesijärjestelmiä valmistava Plastweld Oy on viime vuosina kasvanut voimalla. Hieman yli kaksi vuotta sitten yhtiö solmi sopimuksen Bauhausin kanssa. Se avasi portin Ruotsin ja sittemmin Tanskan ja Norjan markkinoille.

Vientitoiveita on muitakin.

– Viennin laajentamisesta ja venäjänkaupasta olen haaveillut jo pitkään. Se mielessä olemme vahvistaneet kehitystoimintoja ja palkanneet tehtävään Jyrki Jaskarin.

Koronakriisin myötä on tullut selväksi, että menestyäkseen yrityksen on etsittävä uusia markkinoita ja varmistettava useita tukijalkoja, joille toiminnan voi tukevasti perustaa.

– Olen toiminut yrittäjänä 42 vuotta. Tämä ei ole yrittäjätaipaleeni ensimmäinen kriisi, mutta toivottavasti viimeinen. Mutta ei nämä kriisikohdat pelkästään huonoja ole. Näissä on pakko laittaa aivot koetukselle, ja miettiä miten tästä selvitään. Usein näiden ratkaisujen avulla yritykset ovat paremmassa kunnossa kuin ennen kriisiä. Nyt vain pitää osata käyttää tilanne hyväkseen, Alho opastaa.

Lisää aiheesta

Kommentoi


Luetuimmat paikallisuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa
Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Paikallisia