Miten Seinäjoki ja Vaasa saadaan vetämään yhtä köyttä? Seuraa livelähetystä Kalevan navetasta lauantaina

SEINÄJOKI

Seinäjoen ja Vaasan väleistä puhutaan paljon. Yhteistyötä kaivattaisiin lisää, mutta monet kokevat, että kaupunkien välillä hiertää. Ratkaisuja yhteistyölle haetaan elokuussa toistamiseen järjestettävässä Kyröön käräjät -keskustelutilaisuudessa.

Ilkka-Pohjalainen näyttää keskustelun livenä lauantaina. Lähetys alkaa lauantaina 15.8. kello 13.45.

Tapahtuman järjestävät Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala, aiemmin SuomiAreenan tuottajana toiminut Esa Nieminen sekä vihreiden entinen puoluesihteeri Panu Laturi.

– Seinäjoen ja Vaasan keskeiset päättäjät sanovat aina minulle, että kaupunkien väleissä ei ole mitään ongelmaa, Isossakyrössä syntynyt Kujala kertoo.

Kujalan mielestä kaupunkien välit eivät hierrä, mutta pohjalaismaakunnista puuttuu edelleen tahtotila, jonka myötä yhteistyökuvioita voitaisi hioa. Kyröön käräjät järjestetään juuri tähän tarpeeseen, sillä se kokoaa yhteen joukon tutkijoita, yrittäjiä, asiantuntijoita ja päättäjiä.

– En yhtään väheksy Seinäjoen ja Vaasan välistä vuoropuhelua, mutta tuntuu, että monet tahot puhuvat vain keskenään omissa kulmissaan, Kujala pohtii viitaten niin elinkeinoelämään kuin julkisen sektoriinkin.

Esa Nieminen sanoo, että kummastakaan kaupungista ei löydy johtavia politikkoja, jotka liputtaisivat avoimesti yhteistyön puolesta. Järjestäjien mielestä yhteistyö on kuitenkin maakunnille elintärkeää.

– Jos alueet eivät kykene yhteistyöhön, Vaasa ja Seinäjoki menettävät asemiaan (Suomen kaikkien) kaupunkien välisessä kovenevassa kilpailussa, Nieminen sanoo.

 

Lopputuloksena viiden kärkihankkeen lista?

 

Kyröön käräjät järjestettiin ensimmäisen kerran vajaa kaksi vuotta sitten Isossakyrössä. Tänä vuonna tapahtuma on Seinäjoella, ja vuoden päästä se on tarkoitus pitää Vaasassa. Mitä ensimmäisestä tapahtumasta jäi käteen?

– Palautteen perusteella yhteinen keskustelufoorumi oli todella tervetullut, koska Pohjanmailta vastaava on puuttunut, Kujala toteaa.

Kujala ei lähde arvioimaan, onko alueiden yhteistyö tiivistynyt viimeisen kahden vuoden aikana. Niemisen mukaan kunnollista kehitystä ei ole tapahtunut, mutta hän muistuttaa, että pikavoittoja tapahtuman ansiosta ei kannata odottaa.

– Me toivomme vain sitä, että saisimme alueen vaikuttajat edes kerran vuodessa pohtimaan, mitä voitaisiin tehdä.

Kujala elättelee toiveita kuitenkin siitä, että tämän vuoden tapahtuman jälkeen lopputuloksena olisi myös jotain mustaa valkoisella. Tällä hän tarkoittaa esimerkiksi viiden kohdan listaa, johon koottaisiin alueiden yhteiset kärkihankkeet.

– Pääasia on synnyttää henki, että yhteisiä kärkihankkeita kannattaa pohtia. Tavoitteemme on, että saamme herätettyä keskustelun ja kysymyksiä, joihin alueen päättäjät löytävät vastauksia, Kujala kuvailee tapahtuman luonnetta.

 

"Tie etelään on Seinäjoelta poikki."

 

Kaksi vuotta sitten Kyröön käräjillä keskeinen teema oli korkeakouluyhteistyö. Todennäköisesti aihe nousee esiin vahvasti myös tänä vuonna, sillä keskiviikkona uutisoitiin siitä, että Seinäjoen ammattikorkeakoulun yhteistyösuunnitelmat Tampereen korkeakouluyhteisön kanssa kariutuivat.

Esa Nieminen arvioi, että korkeakoulukuviot ovat yksi aihe, joka on hiertänyt Seinäjoen ja Vaasan välejä. Hänen mukaansa Tampereen-yhteistyön kariutuminen voi vaikuttaa positiivisesti Seinäjoen ja Vaasan väleihin.

– Tie etelään on Seinäjoelta poikki. Nyt olisi Vaasalla mahdollisuus tehdä uusi aloite maakuntien korkeakoulujen yhteistyölle.

Tapahtuman järjestäjät painottavat, että Seinäjokea ja Vaasaa ei saa pitää kilpailijoina.

– Alueiden elinkeinoelämät ovat toisiaan täydentäviä. Etelä-Pohjanmaan puolella elintarviketeollisuus on vahvaa, rannikkoseudun vahvuus on energiateollisuus. Nämäkin teollisuudenhaarat voisivat toisiltaan oppia kansainvälistymisessä, Kujala toteaa.

 

Mukana ovat ministeri Lintilä ja työelämäprofessori Vihriälä

 

Käräjien osallistujalista on lupaava. Mukana on muun muassa elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.), joka esittää oman arvionsa siitä, mitä Vaasan ja Seinäjoen alueet voisivat tehdä noustakseen kotimaan kärkikaupunkien joukkoon. Paikalla on myös työelämäprofessori Vesa Vihriälä, joka arvioi tilannetta koronakriisin jälkeisessä maailmassa.

Nuorten ja opiskelijoiden näkökulmaa tapahtumaan tuo esimerkiksi Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Adina Nivukoski. Alue- ja väestötutkija Timo Aro kertoo tilaisuudessa siitä, miltä Seinäjoki ja Vaasa näyttävät vuonna 2040 uuden tutkimustiedon valossa. Aron osuutta tulevat kommentoimaan Seinäjoen uusi kaupunginjohtaja Jaakko Kiiskilä sekä Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry.

Kyröön käräjät järjestetään 15. elokuuta taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetassa.

KommentoiLuetuimmat paikallisuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Paikallisia