Vaasan sairaanhoitopiiri kehottaa: Jos vastustuskyky alentunut, älä ui meressä nyt – vedestä saatu bakteeri voi olla hengenvaarallinen

VAASA

Helteinen sää on lisännyt Vibrio-sukuun kuuluvien bakteerien aiheuttamia tartuntoja.

Vibrio-suvun bakteerit lisääntyvät lämpimissä suolapitoisissa rannikkovesissä, mutta eivät sisämaan makeissa vesissä.

– Kova helle ja Vaasan rannikon matalat vedet lisäävät riskiä saada bakteeri-infektio. Meillä oli muutama vuosi sitten sairaalahoidossa useampi potilas, joilla oli uimavedestä saatu vibriotartunta, kertoo Vaasan keskussairaalan infektioylilääkäri Juha Salonen.

Vibrioiden aiheuttamat tartunnat ovat tavallisimmin haavaumien kautta saatuja ihoinfektioita. Bakteerit voivat aiheuttaa uimareille myös ulkokorvan tulehduksia, sekä nieltynä lieväoireisen vatsataudin.

Vakavimmassa taudin muodossa bakteeria päätyy vereen, mikä voi aiheuttaa vakavan yleisinfektion ja jopa potilaan menehtymisen.

Jos vastustuskyky alentunut, älä ui meressä nyt

Vibrioiden aiheuttamat merivesivälitteiset infektiot voivat olla vaaraksi erityisesti niille henkilöille, joilla kehon vastustuskyky on alentunut sairauden tai pitkäaikaisen lääkityksen vuoksi.

Näiden henkilöiden tulisi nyt kesällä välttää Itämeressä uimista, etenkin jos heillä on ihorikkoja tai muita haavaumia.

Vibriotartuntojen riski on kohonnut niin kauan, kun meriveden pintalämpötilat säilyvät korkeina.

Lämpenevän ilmaston myötä hellekesiä on odotettavissa entistä useammin, mikä lisää uimavesivälitteisten Vibrio-infektioiden riskiä.

Ihorikko voi aiheuttaa sitkeän infektion

Salonen muistaa, että pari vuotta sitten Vaasan uimavesistä saadut Vibrio-infektiot aiheuttivat potilaille rajuja oireita, muun muassa korkeaa kuumetta ja ihoinfektioita.

– Pieni ihorikko voi aiheuttaa uimarille sitkeän infektion, joka vaatii pitkäaikaista sairaalahoitoa, Salonen sanoo.

Itämeren rannikkovesissä tartuntoja voivat aiheuttaa erityisesti Vibrio cholerae, Vibrio vulnificus sekä Vibrio parahaemolyticus.

– Pari vuotta sitten Vaasan uimavesistä tulleet tartunnat olivat Vibrio vulnificus -suvun bakteerikantaa. Potilaat olivat hyvin huonossa kunnossa, Salonen kertoo.

Kohonnut tartuntojen riski myös Vaasan edustalla

Euroopan tautikeskus (ECDC) seuraa kesäisin Itämeren ympäristöolosuhteita ja määrittelee riskialueet Vibrio-bakteerien esiintymiselle viikoittain.

THL seuraa tilannetta Suomessa ECDC:n antamien raporttien avulla. Kohonnut vibriotartuntojen riski koskee tällä hetkellä koko Suomen rannikkoa ja on suurin Suomenlahdella ja Turun saaristossa sekä Oulun ja Vaasan edustoilla.

Kommentoi


Luetuimmat paikallisuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa
Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Paikallisia