Tilaajalle

Hiihto-Suomi kohisee nyt vaasalaisesta Joni Mäestä - todellisuudessa Mäen ura kääntyi uusille urille jo kaksi vuotta sitten, ja näin se tapahtui

Vaasan Hiihtäjien kasvatti, nykyään Pyhäjärven Pohtia edustava Joni Mäki, 23, sai viime perjantaina Norjan Lillehammerissa maastohiihdon maailmancupin sprinttikauteen lentävän lähdön. Mäki sijoittui vapaan hiihtotavan sprintissä 10:nneksi oltuaan omassa välierässään viides ja pudottuaan finaalista vain 23 sekunnin sadasosalla. Seuraavaksi Mäki hiihtää Davosin mc-sprintissä reilun viikon kuluttua.

Viikonvaihteessa maailmancupia kisataan Norjassa Beitostölenissä, mutta siellä ohjelmassa ei ole sprinttiä. Davosin joukkueita ei ole vielä virallisesti nimetty, mutta Mäki on kuitenkin kisaan lähdössä. Davosissa sprintti päästellään vapaalla hiihtotavalla – kuten Seefeldin MM-kisoissa helmikuussa.

– Davosissa pitää saada aikaan hyvä kilpailu. Siellä hiihdetään 1 600 metrissä, enkä ole kovin montaa kertaa hiihtänyt sprinttiä niin korkealla, joten siinä mielessä tilanne on vähän arvoitus. Hyvänä päivänä välieräpaikka on ihan mahdollinen, sanoo Mäki.

– Nuorten MM-kisoissa Yhdysvalloissa hiihdettiin korkealla, mutta siellä sairastuin enkä päässyt ollenkaan hiihtämään. Viime vuonna Sveitsissä mentiin myös aika korkealla, ja siellä eron merenpinnan tasolla käytäviin kisoihin huomasi tosi selvästi.

Urheilijoiden sopeutuminen korkeaan ilmanalaan on yksilökohtaista. Mäki ei ole vielä päässyt selvyyteen, kuuluuko hän hitaisiin vai nopeisiin sopeutujiin.

– Leirityksissä olen yöpynyt 2000 metrissä ja käynyt vetämässä harjoituksen jäätiköllä noin 3 000 metrissä. Silloin sopeutuminen meni yllättävän nopeasti. Minusta on tuntunut vaikeammalta 1 000-1 300 metrissä. Davos on noiden välillä, Mäki pyörittelee.

 

Sykkeet seurannassa yölläkin

 

Mäki on vuosia kuulunut nuorten maajoukkueeseen, ja vuonna 2014 hän hiihti nuorten MM-sprintissä pronssille. Maajoukkueen tuntumassa hän on kärkkynyt pitkään, mutta kisaa nyt ensimmäistä kauttaan maajoukkueen jäsenenä.

– Maajoukkuestatus on tuonut uralleni paljon sellaista ammattimaisuutta, jota ei aikaisemmin ollut, Mäki sanoo.

Nyt hänellä on takanaan ehjä syksyinen harjoituskausi, mutta kokemusta muustakin on.

– Ennen syksyä 2017 meni kaksi, kolme kautta, kun minulla oli aina jotakin vaivaa tai pitkittynyttä sairastelua, jotka sitten vaikuttivat pitkälle joulun jälkeiseenkin aikaan.

– Välillä kisat menivät oikein hyvin, mutta niiden perään tuli monta huonoa kisaa. Vaihtelu oli suurta. Hyvästä hiihdosta tuli nopea pudotus heti seuraavan päivän starttiin, ja sen jälkeen ei kulkenut pariin viikkoon yhtään. Se oli aika turhauttavaa, ja valmennuksen kanssa päätimme silloin, että siitä pitää päästä eroon.

Suurimmat muutokset Mäen tekemisessä ovat tapahtuneet harjoittelun jaksottamisessa.

– Piti miettiä uusiksi, milloin harjoitellaan kovaa ja milloin ei. Kun pääsin maajoukkueeseen, minulle alettiin tehdä rasituksen vuorokausiseurantaa. Silloin seurataan öisinkin esimerkiksi sykevälivaihteluita, Mäki taustoittaa.

 

Kalustoa tarjolla yllin kyllin

 

Mäki vaihtoi viime kauden jälkeen Fischerin suksitalliin.

– Sekin on osa ammattimaisuuden tuloa elämääni. Maajoukkuestatus toi aikaisempaa paremman suksisopimuksen, ja nyt pääsen hyödyntämään mm. tallin suksihuoltopalveluita. Esimerkiksi maailmancupissa talli tuo suksipareja tarjolle ja testaajia käyttöön.

Mäelle on tarjolla myös aikaisempaa suurempi suksivalikoima.

– Ennen kauden alkua jännitin uusia, outoja suksia, sitä, mitä tallista tulee tarjolle ja vielä vähän sitäkin, että kun parien määrä kasvaa, on vaikea valita sopivaa. Mutta oikein hyviä pareja olen saanut käyttööni, ja huolto auttaa todella paljon. Alan vähitellen löytää valikoimasta joitakin vakiopareja tiettyihin oloihin.

Keltanokan asema maajoukkueessa ei ole haitannut Mäkeä.

– Minut on otettu hyvin vastaan. Mitään tulokkaiden tulikasteita ei ole ollut, joskus sellaisiakin on kuulemma ollut.

– Maajoukkue on näinkin lyhyessä ajassa vienyt minua urheilijana eteenpäin. On hieno juttu, että heti alkukaudella on tullut hyviä tuloksia. Sellainen tilanne tuo mielenrauhaa, eikä tule tarvetta yliyrittämiseen.

 

Ihanteellisten treeniolojen keskellä

 

Mäki asuu neljättä vuotta Sotkamossa, Vuokatissa. Harjoitusolot ovat maastohiihtäjälle ihanteelliset.

– Vaihdoin lukion kolmannelle luokalle Sotkamon urheilulukioon. Kun lukio loppui, jatkoin armeijaan ja sen jälkeen jäin asumaan Vuokattiin. Asun vuokralla keskellä oikeastaan ei mitään.

– Ei tämä mikään metropoli ole, mutta harjoitusolot ovat loistavat läpi vuoden. Maastot ovat ihanteelliset, on korkeuseroja ja pääsee heittämään pitkääkin lenkkiä. Luonnonlumelle pääsee aika nopeasti syksyllä. Nyt on tosin poikkeuksellinen tilanne, kun ei ole tullut oikeastaan yhtään lunta. Ensilumenlatu aukeaa lokakuun alussa, ja syksyllä pääsee hiihtämään hiihtoputkeen, Mäki luettelee.

 

Keskeyttäminen ei vie itseluottamusta

 

Viime viikonvaihteessa Mäki teki paitsi hienon sprinttisuorituksen myös romahti 15 kilometrin vapaan kisassa sprintin jälkeisenä päivänä ja joutui keskeyttämään. Hän ei kuitenkaan usko, että olisi joutunut paluutielle vaihtelevien suoritusten suohon.

– Olot olivat poikkeukselliset, raskaat ja vetiset. Lillehammerin latu on muutenkin yksi maailmancupin raskaimpia. Sain perjantaina kehosta tehot hyvin irti ja olin aika väsynyt. Sitten seuraavana päivänä minulle tuli ihan seinä vastaan. Kaikki voimat katosivat toisella kierroksella, Mäki analysoi keskeyttämistään.

Maitohappohyökkäys ei myöskään pelästyttänyt.

– Hiihdän distanssimatkoja sopivissa kohdissa, vaikka pääpaino onkin sprintissä. Uskon, että olen mennyt eteenpäin distanssimatkoillakin.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 5.12.2018

Kommentoi