Mailan alasajo viilsi haavan

VAASA

Neljässä vuodessa on tapahtunut paljon, mutta vain vähän hyvää.

Vaasan Mailan pesäpallojoukkueen eteen puoli vuosisataa ahertanut Erkki Teppo istuu penkillä Hietalahden pesisstadionin huoltorakennuksen kupeella. Pelaajana, toiminnanjohtajana ja puheenjohtajana vaikuttaneen Tepon katse kiertää ympäri tyhjää kenttää.

Silmä pysähtyy tuttuihin yksityiskohtiin, joita Teppo oli vuosien saatossa toteuttamassa yhdessä ahkeran talkooporukan kanssa. Teppo jätti seuran puheenjohtajuuden syksyllä 2012. Nyt neljä vuotta myöhemmin Mailan tulevaisuus on vaakalaudalla.

Seura hakeutui vuosi sitten yrityssaneeraukseen. Tämäkään ei pelastanut aiemmin talouden tukipilarina toiminutta Pelikeskusta, vaan bingona sekä Veikkauksen ja RAY:n pelipisteenä vaikuttanut paikka lopetti viikko sitten.

Tänä keväänä parhaat miespelaajat lähtivät Mailasta Vähänkyrön Viestin väreissä pelanneen yhteistyöseuran riveihin. Vuonna 1933 perustetun Mailan nimissä jatkettiin vielä Maakuntasarjaa. Ensi kauden tilanteesta ei vielä ole tietoa.

– Onhan tämä hirveätä. Mailan alasajo harmittaa, sillä niin kauan olen tämän seuran kanssa asunut ja elänyt. Ketään en halua moittia, mutta jotain on tehty väärin.

Teppo korostaa, että koko hänen perheensä ja kymmenet muut vaasalaiset tekivät valtavan määrän työtä Mailan eteen.

– Seuralla oli jatkuvasti viidenkymmenen ihmisen porukka, joka oli heti valmis tekemään, mitä tarvittiin. Nyt on kaikki romutettu.

Vaikka Teppo varoo visusti moittimasta seuran nykyjohtoa, hän latoo pöytään kylmiä faktoja.

– Kun luovuin puheenjohtajuudesta, seuran talous oli kunnossa. En jättänyt uppoavaa laivaa. Velkaa seuralla on ollut aiemminkin, mutta ne on aina maksettu pois. Lähtiessäni velkoja ei ollut, vaan kaikki oli reilassa.

Teppo myöntää, että sponsorirahojen metsästys on yhä vaikeampaa nyt, kun Sport ja VPS porskuttavat lajiensa pääsarjoissa.

– Tukijoita on aina pitänyt hakea ja etsiä. Eivät sponsorit itse tule ilmoittamaan, että haluavat tukea meitä. Töitä pitää tehdä rahanhankinnan eteen hirvittävä määrä. Tätä ei ole seuran nykyjohto sisäistänyt.

Teppo osoittaa stadionin katsomoiden mainosrivistöjä.

– Valtaosa mainoksista oli samalla paikalla jo neljä vuotta sitten. Tuskin niistä enää heruu rahaa seuralle euroakaan. Uusia mainoksia on vain muutamia. Paikkoja stadionilla ja minigolfilla pitäisi myös jatkuvasti huoltaa. Nyt on moni asia rempallaan. Onhan se hirveää, että vuosien työ ajetaan hetkessä alas.

Neljä vuotta sitten lopetti myös seuran pitkäaikainen taloudenhoitaja Reijo Koskinen. Tepon mukaan kaksikkoon ei ole seurasta oltu neljän vuoden aikana missään yhteydessä.

– Apua ei ole pyydetty, vaan on vältelty, vaikka mitään ongelmia meidän ja nykyjohdon välillä ei pitäisi olla. Jos jotakin olisi kysytty, varmasti olisin vastannut.

Syvimmän haavan iki-Mailaan teki kuitenkin miesjoukkueen siirto Vähänkyrön Viestin väreihin.

– Tätä en ymmärtänyt lainkaan. Sen olisin vielä jotenkin sulattanut, jos Vaasan Mailan nimi olisi näkynyt yhteisseuran toiminnassa, mutta ei. Yhtäkään miesten peliä en ole käynyt katsomassa enkä mene.

Tepon mukaan samoilla linjoilla ovat monet muutkin vuosia seuran eteen töitä tehneet.

– Seuran alasajo tulee puheeksi aina, kun tapaamme. Joku ulkopuolinen varmasti ajattelee, ettei vanhoja kannattaisi muistella. Perinteitä pitäisi kuitenkin kunnioittaa joka asiassa. Ilman perinteitä ollaan löysällä pohjalla.

Koska yhteyksiä seuran nykyjohtoon ei ole, Teppo ei osaa arvioida Mailan talousahdingon syvyyttä. Ennuste miespesäpallon jatkosta Vaasassa on synkkä.

– Jatkoa on korkeintaan harrastelijatasolla.

Onni onnettomuudessa oli Tepon mukaan se, että naispesäpalloilijat ymmärsivät ajoissa perustaa oman seuran Mailattaret. Myös seuran juniorityö on eriytetty emo-Mailasta.

– Naispesäpallossa on mukana osaavia tekijöitä. Mailattaret haluaa olla reilusti vaasalainen seura. He ovat ottaneet minuunkin yhteyttä ja muutaman euron olen heille hommannutkin.

Juniorityönkin jatkoon Teppo jaksaa uskoa. Uusien tähtien kouluttaminen Vaasan Mailassa on aina taidettu.

Osaamista epäileviä Teppo kehottaa tutustumaan menneen kauden lyöjätilastoon. Miesten superpesiksen tuloksekkain mörssäri oli Jukka-Pekka Vainionpää ennen Jere Dahlströmiä. Kahdenneltatoista sijalta löytyy Ville Kero, Mailan kasvatti hänkin.

– Jos ja kun Mailan juniorityö tuottaa uusia pelaajia, parhaat viedään nopeasti muihin seuroihin. On suoranainen ihme, jos miespesäpallo saadaan Vaasassa vielä nousemaan, ennustaa Teppo.

Kommentoi