Nuori linjamies ja 16 000 muuta näyttävät taitonsa

VAASA

Mustasaarelainen Felix Kallio matkustaa Floridan aurinkoon pelaamaan ja harjoittelemaan maailmanlaajuiseen amerikkalaisen jalkapallon junioritapahtumaan.

”Vikings! Vikings!”

Tuo huuto on juuri päättänyt Vaasa Vikingsin amerikkalaisen jalkapallon juniorijoukkueen harjoitukset legendaarisessa Kiiston kuplahallissa. Koleahkossa kuplassa Vikings harjoitteli pelejä treenien loppuosuudessa. Muutaman kerran juoksu puhkaisi puolustuksen, mutta pari kertaa olisi taklattu jo linjan takana.

Kamojen pakkaamisen jälkeen 2001-vuosikertaa oleva linjamies Felix Kallio astelee maajoukkueen takki päällä kohti hallin ovea.

– Olihan tämä ihan jees, vaikka eivät olleet suosikkiharjoituksiani, Kallio mietti.

Eteenpäin on menty siitä, kun Kallio viitisen vuotta sitten kävi ensimmäisessä jenkkifutiksen harjoituksessaan. Vaikka hän oli käsitellyt palloa omien muistikuviensa mukaan ensimmäisen kerran noin 4-vuotiaana, eivät ensimmäiset joukkuetreenit menneet aivan nappiin.

– Ensimmäisellä kerralla ei tullut yhtään mitään. Kun mulle heitettiin pallo, se osui nenääni. Kun piti juosta takaperin, kaaduin muutaman kerran. Treenien jälkeen oli häntäluu kipeä ja kädessä pieni murtuma. Jotain siinä kuitenkin oli, mikä piti mukana, Kallio naurahtaa.

Linjamiehen rooli valikoitui pelipaikaksi lähinnä oman päätöksen kautta, vaikka Felixin isä Jari Kallio pelasi juuri samaa paikkaa urallaan. Toisen polven linjamies kertoo, että se oli mieluinen paikka aloittaa jenkkifutis.

– Linjassa oli mielestäni helpoin aloittaa, ja sinne olen sittemmin jäänyt. Isältä on kyllä tullut aina vinkkejä, miten voisi toimia, Felix Kallio sanoo.

Kallio harrasti muutamia vuosia sitten uintiakin kilpatasolla, mutta nyt hänen lajikseen on valikoitunut jenkkifutis.

Kallio on toistaiseksi pelannut pelinsä lähinnä Vikings-paidassa, mutta hyvät otteet poikivat viime kuussa paikan myös alle 17-vuotiaiden ikäryhmän Ruotsi-maaotteluun. Kallio kertoo, että vastapuolen linjalta löytyi kova vastus, mutta myös henkilökohtainen huippuhetki osui kyseiseseen Ruotsi-otteluun.

– Pelasimme heittopeliä, ja heiton lähdettyä lähdin perään. Muodostui kasa, ja pääsin tilanteeseen taklaamaan hiukan pimeästi kulmasta laillisin keinoin. Ruotsalainen lensi metrin taakse päin, Kallio hymyilee.

Seuraavaksi edessä on uran toistaiseksi suurin haaste, kun Kallio lähtee tänään torstaina Suomen joukkueen mukana kokeilemaan kantimiaan Yhdysvaltojen Orlandoon Pop Warner International Super Bowliin. Vuosittain järjestettävä junioriturnaus kerää noin 16 000 alle 15-vuotiasta jenkkifutaria ympäri maailman pelaamaan kuudeksi päiväksi.

– Lajiliiton leirillä kuulin, että tällainen mahdollisuus olisi. Päätin silloin, että tuonne lähden ja pääsinkin mukaan. Jännityksellä odotan ja mukava päästä keräämään pelikokemusta kansainvälisiltä kentiltä.

Kokemusten kautta polut aukeavat. Mikä on Kallion tavoite jenkkifutiksessa?

– Olisi tietysti hienoa, jos joskus pääsisin pelaamaan johonkin Euroopan sarjaan. Kelpaisi kuitenkin sekin, että pääsisin pelaamaan Royalsissa, Kallio päättää.

Kommentoi