Piia Koski kannustaa painonnoston pariin

Kurikan Punttiklubia edustava Piia Koski on panostanut painonnostoon parin vuoden ajan. Hänen mielestään laji liitetään usein voimanostoon. Painonnostoon sisältyvät tempaus sekä ylöstyöntö, voimanostoon taas penkkipunnerrus, maastaveto ja jalkakyykky.

– Voimanostajat eivät tarvitse niinkään räjähtävyyttä vaan vielä enemmän voimaa. Painonnostajat tarvitsevat maksimivoiman lisäksi enimmäkseen räjähtävyyttä ja nopeutta, hän selittää.

Häneltä on kysytty myös usein penkkipunnerrustuloksesta.

– Teen sitä kyllä silloin tällöin huvikseni, mutta en kilpaile siinä lajissa, Koski vastaa.

Koski kilpailee sarjassa 63 kiloa. Hän on tositoimissa kotiseuransa järjestämässä alle 20- ja 23-vuotiaiden SM-kisoissa.

Vuosi sitten hän oli vastaavissa kisoissa toinen. Talvella hän sijoittui yleisen sarjan SM-kisoissa neljänneksi.

– Tänä vuonna kesä meni ensin pääsykokeiden ehdoilla. Kesäkuun puolenvälin jälkeen olen kuitenkin taas voinut keskityttyä painonnostoon, ja yrittänyt nyt saada hyvän viimeistelykuukauden näitä SM-kisoja varten, kertoo syksyllä Jyväskylään yliopistoon liikuntatieteitä lukemaan pääsevä nuori nainen.

Kosken mukaan piirimestaruuskisoissa osallistujajoukko ei ole kovinkaan iso, mutta SM-tasolle mentäessä painonostajia löytyy ihan mukavasti.

– Olen huomannut, että naisnostajia on alkanut tulla enemmän, mikä on hyvä juttu. Kaikki ovat tervetulleita lajin pariin, hän vinkkaa.

Painonnosto on raskas laji, mutta Koski sanoo, ettei mikään laji tunnu aina niin mukavalta, kun mennään epämukavuusalueelle. Hän neuvoo painonostoa aloittelevan olevan itselleen armollinen.

– Siitä kun selviää, se on tosi hauskaa. Tämä on tekninen laji, joten oppiminen kestää. Pitää ymmärtää, ettei onnistu samantien.

Kommentoi