Uransa jo lopettanut olympiakolmonen yllätti Kalevan kisojen kiekkoringissä

Takavuosien olympiakävijä, vaasalainen Frantz Kruger voitti miesten kiekonheiton karsinnan lauantaina Kalevan kisoissa Oulussa. Kauden kotimainen tilastokärki, Seinäjoen Seudun Urheilijoiden Pyry Niskala on kuitenkin ykkösehdokas Suomen mestariksi.

Niskalan limppu lensi yli karsintarajan (53,00) heti karsinnan avauskierroksella. Ainokainen karsintaheitto kantoi 55,64. Krugerin sarja oli 49,57-51,83-56,07. Viimeinen karsintaheitto oli Krugerin kauden paras.

41-vuotiaalle Krugerille, joka edustaa Vasa IS:ää, Kalevan kisojen karsinta oli kauden kolmas kilpailu. Kaksi aikaisempaa ovat olleet Tomaattikisat Närpiössä kesäkuun alussa ja karnevaalikisat Kokemäellä heinäkuun alussa. Närpiössä syntyi Kalevan kisoihin oikeuttava tulos 55,11.

Vuosina 2011-2015 Kruger ei kilpaillut lainkaan. Viime kauden jälkeen hän ryhtyi valmentamaan Sanna Kämäräistä, Suomen naiskiekonheiton ykkösnimeä. Kämäräinen joutui kuitenkin selkäoperaatioon, eikä pysty kilpailemaan kuluvalla kaudella.

– Ajattelin, että valmentajana minulle olisi hyödyksi kilpaillakin. Harjoittelin kuutisen viikkoa ennen kesän ensimmäistä kilpailua. Kaksi kisaa kahdessa päivässä Kalevan kisoissa tuntuu kyllä kropassa maanantaina, Kruger epäili.

Kruger tavoittelee finaalissa 60 metrin rajan rikkomista.

– Karsinnassa minulta kului kaksi heittoa lämpiämiseen. Tekniikka ei ole ihan kohdallaan, ja tällaisella harjoittelulla sitä on aika vaikea säätää kilpailun aikana. Kesän tavoitteeni on kuitenkin rikkoa 60 metrin raja, Kruger kertoi.

Kruger on parhaimmillaan heittänyt yli 70 metriä ja saavutti olympiapronssia vuonna 2000 Sydneyssä, mutta molempien saavutusten aikaan hän edusti Etelä-Afrikkaa. Suomen ennätyksen 69,97 hän heitti vuonna 2007.

– Kun menin kentälle, minulle tuli nostalginen olo. Heittäminen tuntui mukavalta. Tosin totesin saman jo Helsingin EM-kisojen katsomossa vuonna 2012. Halusin heittämään, mutta harjoittelu ei innostanut, naurahti Kruger.

Kruger valmentaa toistaiseksi vain Kämäräistä, mutta hänellä on kiinnostusta enempäänkin. Hän haluaa olla mukana nostamassa lajin tasoa Suomessa.

– Ei ole kovin mairittelevaa, että kuuden viikon harjoittelulla voi päästä kansalliseen mestaruusfinaaliin.

Pyry Niskalalle oli valtava pettymys jäädä Amsterdamin EM-kisajoukkueesta.

– Motivaatio meni ihan nollille. Sisuuntuneena harjoittelin aika kovaa kotimaassa EM-kisojen aikaan, ja harjoituksissa tein ennätysmittaisia heittoja, Olen hyvässä kunnossa, totesi Niskala.

Niskala, 25, on voittanut kiekonheiton kaksi viimeistä Suomen mestaruutta vuosina 2015 ja 2014, Vaasassa vuonna 2013 hän oli kolmas. Kaikki tähänastiset Kalevan kisojen mitalit ovat tulleet Niskalan edustaessa Vasa IS:ää, viime kauden jälkeen seinäjokelaislähtöinen Niskala vaihtoi Seinäjoen Seudun Urheilijoihin.

– Asun kuitenkin yhä Vaasassa ja opiskelen Vaasan yliopistossa kauppatieteitä. Pääaineeni on markkinointi, ja teen maisterivaiheen opintoja. Valmistumiseen menee vielä pari vuotta.

Hän ottaa ilolla vastaan Krugerin paluun kiekkorinkiin.

– Frantz on mahtava tyyppi, tervetuloa vain kisaamaan! Lajina kiekko tarvitsee Frantzin kaltaisia hahmoja, tällä hetkellä kiekonheiton imago on vähän lässähtänyt etenkin miesten puolella.

Naisten moukarikarsinnassa viisi kilpailijaa heitti yli karsintarajan 60,00, ja heistä neljä heti ensimmäisellään.

Riihimäen Kiskon Inga Linna paiskasi 66,47, Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Johanna Salmela 61,64, Soinin Sisun Merja Korpela 60,81 ja Kaustisen Pohjan-Veikkojen Jenni Penttilä 60,29. Nurmijärven YU:n Heli Rinnekari heitti toisellaan 61,65.

Viimeisenä heittäjänä finaaliin pääsi Töysän Vedon Mira Kitula 56,38.

Sekä miesten kiekonheiton finaali että naisten moukarifinaali kilpaillaan Kalevan kisojen päätöspäivänä sunnuntaina.

MINNA KALLASVUO. OULU

Kommentoi