Tilaajalle

Yhdistetyn tulevaisuuden lupaus, vaasalainen Otto Niittykoski haaveilee pääsystä ensi vuoden nuorten MM-hiihtoihin Sveitsiin

Otto Niittykoski, 16, hiihtää Vöyrin rullahiihtoradalla. Yhdistetyn urheilijan tavoite on kova. Hän haluaa jo alkavalla kaudella edustaa Suomea nuorten MM-kisoissa, Sveitsin Kanderstegissa.

– Mäkipuoli on tähän mennessä ollut vahva, ja hiihto tulee perässä, mutta ehkä kokonaisuus on tällä hetkellä hyvässä mallissa.

Niittykosken mukaan hiihdossa on kehittämistä tekniikassa ja kiriherkkyydessä sekä vauhdinjaossa.

Kun ne tulevat kuntoon, nuorukaisella voisi olla mahdollisuuksia päästä maailmancupin kisoihin tulevaisuudessa ja myös pärjätä niissä.

– Minut nähdään maailmancupissa kuuden vuoden päästä, arvioi Niittykoski pyydettäessä.

Viime tammikuussa Niittykoski sai jo viisitoistavuotiaana tuntumaa kansainvälisestä vauhdista, kun hänet valittiin yllättäen Rukan Continental cupiin. Se on Kansainvälisen hiihtoliiton järjestämä yhdistetyn toiseksi korkeatasoisin sarjamuotoinen kilpailu.

– Se oli hauska tarina. Olimme juuri tulossa FIS:n Youth cupista kotiin, kun Antti Kuisma (nuorten maajoukkuevalmentaja) soitti isälleni ja kutsui minut Rukalle. Kun isä kertoi tästä, ensin en meinannut edes uskoa, mutta sitten varasimme lennot sinne ja lähdin.

Niittykoski ei joutunut helppoon paikkaan, sillä Rukalla on todennäköisesti rankin maasto, jossa hän yhdistetyn urheilijana pääsee kilpaa hiihtämään.

– Siellä olivat varmasti kovimmat hapot, mitä minulla on koskaan ollut, mutta hyvin se meni.

Niittykoskea ei pelota mäkihyppytorneissa.

– Olen jo niin monta kertaa hypännyt niistä.

Viime kesänä Niittykoski hyppäsi Rukan mäestä 140 metriä, mikä on hänen pituusennätyksensä.

– Planicassa heitin voltit edelliskesänä, mutta selvisin siitä säikähdyksellä. Siitä ei jäänyt traumoja, ja oli hyvä, että pääsin jo parin päivän kuluttua uudestaan mäkeen, Niittykoski kertoo.

Hän aloitti mäkihypyn esikouluikäisenä, kun katsoi televisiosta mäkihyppyä ja äiti näki lehdessä ilmoituksen mäkikoulusta Ylistaron Kainastolla. Hiihtoa Niittykoski oli harrastanut jo aiemmin ja innostui yhdistetystä, koska piti molemmista lajeista.

Hannu Manninen oli tuolloin idolini, koska hän oli ja on parhaimmillaan vahva kaikessa.

Niittykosken koulu on sujunut hyvin poissaoloista huolimatta. Esimerkiksi yläasteen päättötodistuksessa huonoin numero on kahdeksan, joka on käsitöistä. Opettajat ovat olleet myönteisiä harrastuksen aiheuttamia järjestelyjä kohtaan.

– Olen aina ollut hyvä tunneilla oppimaan ja kuuntelemaan, ei ole tarvinnut mahdottomasti tehdä töitä.

Parhaillaan Niittykoski opiskelee ensimmäistä vuotta Sotkamon lukiossa urheilulinjalla, jossa hän pystyy entistä paremmin keskittymään harjoitteluun.

– Opiskelu on lähtenyt hyvin käyntiin. Ei ole ollut mitään ongelmia. Koti-ikävääkään ei ole vielä ehtinyt tulla.

Vaasalainen asuu Sotkamossa kämppiksen Atte Kettusen kanssa. He tekevät ruokaa ja siivoavat yhdessä.

– Se on tiimipeliä. Välillä on vähän pölyä.

Kommentoi