Ainakin 29 kuollut yhden vuorokauden aikana rankkasateissa Brasiliassa

Kuluneen vuoden aikana Brasiliassa on kuollut satoja ihmisiä rankkasateiden aiheuttamissa tulvissa ja maanvyörymissä. Helmikuussa yli 230 ihmistä kuoli Petropolisin kaupungissa. LEHTIKUVA / AFP
Kuluneen vuoden aikana Brasiliassa on kuollut satoja ihmisiä rankkasateiden aiheuttamissa tulvissa ja maanvyörymissä. Helmikuussa yli 230 ihmistä kuoli Petropolisin kaupungissa. LEHTIKUVA / AFP
Jaa artikkeli

Brasiliassa Etelä-Amerikassa ainakin 29 ihmistä on kuollut lauantaina rankkasateissa sekä niiden aiheuttamissa maanvyörymissä ja tulvissa. Rajut sateet ovat jatkuneet maan koillisosassa sijaitsevassa Pernambucon osavaltiossa ja sen pääkaupungissa Recifessa useiden päivien ajan.

Perjantaiyön ja lauantaiaamun välillä Recifessa sadetta kertyi viranomaisten mukaan yli 230 millimetriä mikä vastaa yli 70:tä prosenttia kaupungin toukokuun koko sademäärästä. Viranomaisten mukaan tilanne voi yhä pahentua, sillä sateet jatkuvat ainakin vuorokauden verran.

Tiistaina alkaneissa sateissa on kuollut tähän mennessä ainakin 34 ihmistä. Rankkasateet ovat myös pakottaneet liki tuhat ihmistä pois kodeistaan. Sosiaaliseen mediaan julkaistuissa videoissa näkyy tulvivia katuja, romahtaneita taloja ja maanvyörymiä.

Paikallisen meteorologin Estael Siasin mukaan rankkasateet Pernambucossa johtuvat tyypillisestä kausittaisesta ilmiöstä jota kutsutaan "itäaalloiksi". Nämä ilmakehän häiriöalueet siirtyvät Siasin mukaan Brasilian koillisrannikolle Afrikan mantereelta.

–  Muilla alueilla Atlantilla tämä epävakaus muodostaa hurrikaaneja, mutta Koillis-Brasiliassa se voi aiheuttaa runsaita sateita ja ukkosmyrskyjä.

Satoja kuollut rankkasateissa kuluneen vuoden aikana

Maan presidentti Jair Bolsonaro tviittasi osanottonsa "tämän surullisen katastrofin" uhreille. Bolsonaron mukaan hänen hallituksensa tekee kaikkensa voidakseen lievittää kärsimystä.

Bolsonaron mukaan asevoimien, puolustusministeriön ja kansalaisuusministeriön kokoamia ryhmiä lähetetään avustamaan hätäapuoperaatioissa.

Kuluneen vuoden aikana Brasiliassa on kuollut satoja ihmisiä rankkasateiden aiheuttamissa tulvissa ja maanvyörymissä.

Helmikuussa yli 230 ihmistä kuoli Petropolisin kaupungissa Rio de Janeiron osavaltiossa. Huhtikuun alussa osavaltiossa kuoli 14 ihmistä rankkasateissa ja maanvyörymissä.

Asiantuntijoiden mukaan sadekauden rankkasateiden määrää ja voimakkuutta Brasiliassa lisäävät Tyynenmeren syklisestä viilenemistä vastaava La Nina -ilmiö sekä ilmastonmuutos.

Koska lämpimämpään ilmakehään mahtuu enemmän vettä, lisää ilmaston lämpeneminen rankkasateiden aiheuttamien tulvien riskiä ja voimakkuutta.

Uutistoimisto Reutersin mukaan epävakaat säät ovat lisänneet keskustelua ilmastonmuutoksen vaikutuksista sekä kiinnittäneet huomiota maan usein huolimattomaan kaupunkisuunnitteluun. Esimerkiksi Recifessa moni naapurusto on rakennettu alueille, jotka ovat otollisia maanvyörymille.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje